Černobíle: Co s autorským právem?

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 71

Názory k článku

05. 11. 2011 16:48

Když chcete spojit autorská práva a hmotné věci, proč ne.
Je docela častý případ, zvláště v rámci malých firem a start-upů, že někdo dostane dobrý nápad ale nejsou peníze na zaplacení implementace. No tak se dá dohoddnout s někým, kdo to udělá na tom, že bude mít nějaké procento z každého vyrobeného kusu.
Sám jsem tkle několik zakázek dělal na nebylo to vůbec špatné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 11. 2011 10:33

Hmm, to mě mrzí, že jsem si toho článku nevšiml včera, teď už je to tady mrtvé...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2011 19:29

Doporučuji přešíst knihu na toto téma http://www.svobodna-kultura.cz/... Je tam pěkně popsána historie vzniku aut. zákona, pár příkladu k zamyšlení, ukázáno co je nyní nejvíce "nefunkční" a i několik návrhů jak z toho ven. Pro někoho, koho tato problematika zajímá je to opravdu zajímavé čtení...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2011 16:06

Mě štve trochu jiná věc. Zrovna před pár dny jsem se chtěl podívat na Matrix v HD kvalitě. Hned. Filmy na fyzických nosičích jsou pro mě už pasé, protože fanouškovsky-sběratelské doby už pominuly po shlédnutí filmu ho nepotřebuji někde skladovat a rozhodně nechci čekat než dorazí. Doslova je to pro mě absurdní, že abych se mohl podívat na film na PC, tak musím čekat než mi dorazí fyzickou cestou, tzn. tou nejpomalejší oklikou. Přes bittorent než se něco stáhne tak to často trvá roky, na rapidshare a podobných zase člověk musí hledat funkční odkazy a stejně to bude trvat.Hledal jsem něco jako streaming filmů v HD kvalitě - je to skvělá myšlenka - zaplatím, v případě pomalejšího připojení si načtu něco dopředu a můžu se dívat. Dostanu film dřív než mě na něj přejde chuť. Samozřejmě, že jsem takovou službu našel - např. vudu. A samozřejmě, že pokud nejste z USA, tak máte v podstatě smůlu. Je to neskutečně frustrující. Jsem na stránce, prakticky několik kliknutí od zaplacení PayPalem a spuštění filmu, ale přitom za neproniknutelnou absurdní bariérou. Mě přece nezajímá, jestli jsem v ČR nebo v USA. Jsem tu a chci si koupit film. Když to nedokáže česká firma, tak ať to dělá ta americká.Už nějakou dobu si ze stejného důvodu kupuji hudbu na 7digital. Málokdy se stane, že nemají co chci, nemusím hledat kvalitní zdroj, prostě zadám na co mám chuť, koupím a ihned stahuji v zaručené kvalitě.
Nehledě na to, že mi koupená hudba zůstane na účtu pro pozdější stažení. Vzhledem k tomu, že vždy poslouchám jenom relativně malý vzorek hudby, tak u sebe nemusím zbytečně skladovat všechno ostatní.Na internetu by přece lokace neměla být podstatná. Mám zájem o koupi a ta firma mi to dokáže nabídnout a dodat. Moje linka je stejně digitální jako ta v USA. Tak proč to nejde?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
03. 11. 2011 16:00

Navrhuji to na par let otocit, aby si zkusili i obracenou stranu mince. Vydavatele a autori budou povinne platit uzivatelum vypalne, preventovne obvinovani z kradezi. sacovani policii a denodenne zalovani o miliardove nahrady. Potom muzeme pristoupit k tomu, ze se bude hledat nejaka rozumna cesta, jak zajistit autorum vydelek a zakaznikum pouzivani autorskych del za smysluplne ceny a bez buzerace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2011 15:24

Svet druhy - tam uz temer zijeme, ne? Krome neexistence autorskych prav.... Po ceste do prace si clovek precte proti ssve vuli 100 reklam, v televizi je to 50:50 a uvnitr filmu se propaguji znacky....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
03. 11. 2011 14:32

Osobně se mi žádný z extrémů nelíbí.
Strana lidí by si měla uvědomit, že pokud si autor nepřeje, aby jeho tvorba nebyla distribuována, tak by toto přání měli lidi respektovat. A toto by mělo být podchyceno zákonem.Strana autorů a hlavně distributorů by si měla uvědomit, že staré distribuční systémy jsou neefektivní proti online distribuci. A tak by se k tomu měli přizpůsobit. Neměli by valit vinu na lidi, ale na svoji neschopnost a snažit se to nějak řešit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2011 13:24

Takže platit OSE za prázdné HDD, CD, DVD, BDR je v pořádku. I když si na ně nahraju svoje vlastní fotky? A proč se platí výpalné za všechny "záznamová" média a prostředky? Třeba kazetový magnetofon, diktafon atp? V tom jsme světový unikát. Žasnu.Umělci už to dávno vědí, a žijí z koncertů, které prokáží, jak jsou daní umělci oblíbení. "Černé" nahrávky jako takové neřeší, berou je jako reklamu zdarma. Ti co se čertí, že jim "černé" nahrávky kradou peníze, tak jsou neschopní a jejich nahrávky stejně nikdo ani nekrade a na koncert by jim nikdo moc nedošel...A je to podobné u SW. Podívejte se na Microsoft a Steva Ballmera - "jsme rádi, že se krade náš SW", víte kolik se tím ušetří na reklamě? Stejně si pro legální práci musíte SW zakoupit a pokud se na SW učíte, tak stejně peníze do toho dávat nebudete. A zvolíte produkt, který si zdarma vyzkoušíte a až pak, když bude dobrý, tak jej koupíte. Atp.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2011 13:07

No, oba autoři by si napřed měli přečíst článek od Stallmana, to je napsané lépe, než bych to dokázal a dříve, než bych to dokázal. A ještě ke všemu má Stallmann pravdu.
http://www.gnu.org/philosophy/copyright-and-... ... Cci jen poznamenat, že autorská práva jsou pouze a jen obchod a kšeft, vnucovaný nám různými cechy. I státy s aktuálně plnou hubou atorských práv je ve své době zcela pominula, čímž nastartovyla růst. Např. USA před rokem 1900 prostě cizí autorská práva neuznávaly a bylo. Teď se jim to ovšem hodí, takže je Čína - dělající zcela totéž, co ve své době USA - špatná.
Dále jsou autorská práva vymáhána až do nesmyslných absurdit - viz pokusy o poplatky z písniček u táboráku anebo paten Applu na odmknutí dotykového mobilu gestem. Nebo známé pokusy Monsanta o kriminalizaci farmáře, který sice prokazatelně Monstntem GMO plodiny nezasel, ale Monsanto jich na jeho poli pár našlo a následné soudy. Atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2011 11:55

Viete preco statne organy a cela justicia zo seba robia prostitku sukromnym firmam v ich honbe za co najvacsimi ziskami a vydavaju zakony v trestnom prave ktore sa tyka veci cisto obchodnych? Je to velmi jednoduche. DANE. Stat ma cez software a audiovizualne diela velmi dobre kontrolovatelny prijem na DPHcke a dalsich s tym naviazanych daniach. To je dovod preco ludi zatvaraju do vezenia za to ze zdielaju pesnicky, alebo preco Vietnamcom palia tricka... stat z toho nic nema....p.s.: Nedavno som cital ze nejaky film zarobil 8.5 miliardy EUR (myslim ze potterovska seria). Na to ze je piratstvo taka velka hrozba, tak to nejak nechapem :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2011 11:40

Panové vám uniká podstatná věc! Autoři i společnosti jako OSA jsou velice rádi za současný stav! V kterém jiném bananistánu by bylo možné odrbávat všechny občany za nějaké skřeky Vondráčočkové a přitom si stěžovat jak je hrozná situace. Sem tam ukázat jak je to hrozné ti piráti a nějakého zažalovat, ale přitom vybírat výpalné od kojence po hluchého.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
03. 11. 2011 08:56

"Už tedy žádné Ulož.to, Rapidshare a další, ale nahrát si písničku z rádia nebo film z televize bude samozřejmě v pořádku. "Tohle by odporovalo principu zrušení náhradních odměn - ty původně vznikly právě proto, že si můžete pořad nahrát z televice nebo rádia.
Taky by mě zajímalo jak určit tuhle hranici. Rádio i televize jsou už i na Internetu, mají své archivy ze kterých si to člověk může přehrát v jím zvolený čas - v zásadě je to totéž jako úschovna souborů + streamování.
Koncový spotřebitel nedokáže určit zda se kouká na pořad z "legálního" nebo "nelegálního" zdroje - a pokud si ho bude smět uložit, budeme tam kde jsme teď - jen se rochu upraví distribuční kanál.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2011 08:54

Nastavit:Ochranu filmových děl a software před kopírováním na 5 let, hudebních a literárních na 3 roky od zveřejnění nebo prvního převedení "autorských" práv na firmu nebo organizaci. Po uplynutí ochranné lhůty se autorské dílo stává majetkem všeho lidstva a je volné k libovolnému použití s výjimkou pozměňování - s tím musí souhlasit držitel "autorských" práv. Ochrana proti pozměňování trvá 30 let od prvního zveřejnění.Veškeré organizace, ustavené za účelem ochrany "autorských" práv, se s okamžitou platností ruší. Porušení autorských práv se řeší stejně, jako ostatní přestupky nebo trestné činy v příslušném státě podle bydliště porušovatele, tedy policejní a soudní cestou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (44)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor