Ceny se mohou lišit podle IP adresy. Vydávat se třeba za Němce je ale triviální

Evropská komise již roky připravuje reformu digitální legislativy – tzv. Digital Single Market, která by měla sjednotit podnikání na zdejším internetu. To znamená, že by mělo být naprosto jedno, jestli si chcete předplatit webovou službu ze Španělska, nebo nakoupit zboží na německém e-shopu.

Jedním z šestnácti bodů, které EK představila loni na jaře, je proto i plán zrušení geoblockingu, kdy se cena, dostupnost aj. liší podle země, ze které přistupujete (typicky podle vaší IP adresy).

Právě dostupnost a rozdílná cena je ožehavý problém mnoha internetových služeb, například Blesk nyní upozorňuje na rozdílné ceny za elektronickou vstupenku do německého Disneylandu, ubytování v některých hotelích, u letenek a dalších služeb.

Jak změnit IP adresu dvěma kliky myší

Geoblocking lze omezeně obejít už dnes. Pokud je realizovaný opravdu jen pomocí IP adresy surfaře a nikoliv třeba korespondenční adresou a informacemi o platební kartě, stačí se pomocí některé z mnoha webových proxy nebo služby VPN chvíli tvářit třeba právě jako Němec, protože získáte zahraniční IP adresu.

Dnes to velmi jednoduše zvládne třeba vývojová verze prohlížeče Opera, ve kterém stačí otevřít nové anonymní okno a v adresním řádku aktivovat šifrované spojení VPN. Po klepnutí si přitom můžete vybrat, přes kterou zemi bude spojení přesměrované, a tedy čí IP adresu získáte. Na seznamu nechybí ani zmíněné Německo.

814780385 660808775 35420671
Integrovaná služba VPN ve vývojářské verzi prohlížeče Opera. Snadno získáte německou, kanadskou, americkou a jinou IP adresu a je to zdarma.

Pokud vám Opera nevyhovuje, nabízí se zástup již převážně komerčních VPN služeb – třeba jednoduchý program TunnelBear, který zdarma nabízí datový přenos 500 MB měsíčně. To pro vyzkoušení a občasné použití s přehledem stačí.

11300649 248368508 601438051
Použití TunnelBearu je naprosto jednoduché. Stačí vybrat zemi, za kterou se chcete vydávat, a stisknout přepínač. Na druhém obrázku běžný provoz s vypnutým TunnelBearem a na třetím přesměrování přes Německo a tedy s tamní IP adresou.

Výhodou TunnelBearu je to, že oproti Opeře nabízí mnohem více zemí, přes které se můžete připojit, takže si můžete vyzkoušet třebas i mnohem exotičtější webové služby, které jsou dostupné jen na IP adresách pro daný region.

Zároveň oproti izolovanému nastavení v prohlížeči přesměruje provoz v celém systému, z nové IP adresy tedy budou komunikovat i další programy na počítači.

Ovšem pozor, některé služby mohou mít v podmínkách uvedeno, že nesmíte svou IP adresu maskovat. V takovém případě by vám mohly například objednávku stornovat, nicméně můžete se při zjištění rozdílných cen alespoň zeptat, proč jako Češi máte platit více. Dost možná vám místo odpovědi nabídnou onu výhodnější cenu.

Diskuze (9) Další článek: Asus Zenbook UX303U: je tenký, kovový a sexy, přitom má i grafiku Nvidia

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,