CeBIT 2007: budoucnost LCD panelů na stánku Samsungu

Společnost Samsung vystavovala na CeBITu obrovské množství LCD panelů. Z předváděných produktů se dá vytušit, co nás v nejbližší i vzdálenější době čeká. Na ty nejzajímavější panely se dnes společně podíváme.

Na CeBITu společnost Samsung doslova zazářila svou novinkou, 30" LCD panelem SyncMaster XL30. Pár třicetipalcových monitorů už se objevilo, ale tento je přece jen něčím výjimečný – je totiž podsvícený pomocí LED. Mezi LCD panely je tato technologie ještě velmi mladá a náležitě ji ocení především profesionální grafická pracoviště, takže se není co divit, že si výrobci mohou dovolit prodávat je za vyšší ceny. I když je dle tvrzení výrobce tato technologie na výrobu mnohem náročnější, pokud si vzpomeneme na vývoj cen u LCD s klasickým podsvícením, máme reálnou šanci, že si za nějaký čas něco podobného, byť za o něco vyšší cenu, pořídíme i domů.

Monitor má na třicítku klasické rozlišení 2560×1600 bodů, DVI-D (dual-link). Zvládá zobrazit 123 % barevného gamutu NTSC a dokáže zobrazit všechny barvy z sRGB a dokonce i Adobe RGB barevného prostoru. S technologií podsvícení souvisí i vynikající kontrast 3000:1. Odezva šedá-šedá je 6 ms. Cena tohoto panelu nebyla prozatím stanovena.

  
  

Podsvícení pomocí LED má i další předváděný panel, který společnost Samsung představila koncem loňského roku a u nás se objevil před pár týdny - dvacetipalcový model SyncMaster XL20. Ten má rozlišení 1600×1200 bodů a dokáže zobrazit 114 % barevného gamutu. A další parametry monitoru? Kontrastní poměr 1000:1, pozorovací úhly 178°, a odezva šedá-šedá 8 ms. U nás se tento model prodává za částku lehce převyšující čtyřicet tisíc korun bez DPH, či chcete-li jinak, pod padesát tisíc s daní.

 

Převratnou novinkou na poli monitorů je technologie nazvaná Ubisync. Ta dovolí jednoduše a dá se říci, že i docela levně, vytvářet obrovskou pracovní plochu pomocí více monitorů.

  

Nový multi-display koncept totiž nepotřebuje nezávislý výstup z grafické karty, ale vystačí si i s připojením monitorů pomocí USB.

Pochopitelně nejde o nic, co by vám dovolilo přehrávat video roztažené přes šest monitorů, nebo hrát na podobně velkém multidispleji hry – ale pro běžnou kancelářskou práci a podobná nasazení jde o vynikající a především levné řešení.

Touto technologií je vybavený třeba 19" monitor Samsung SyncMaster 940UX. Krom USB portu má ještě klasický VGA D-Sub konektor a digitální DVI vstup. O to, abyste zapojením monitoru do USB nepřišli o port, se postará integrovaný USB hub.

  

Dvacetipalcový model s podporou Ubisync má označení 204UX. Jde o monitor s klasickým poměrem stran 4:3 a rozlišením 1600×1200 bodů. Stejně jako v předcházejícím případě nechybí krom USB také D-sub a DVI vstup a USB hub.



V sortimentu výrobců se začínají stále více objevovat i 27“ monitory s rozlišením 1920×1200 bodů – to je vhodné zejména pro přehrávání HDTV videa. Zdá se, že s nimi můžeme počítat i do budoucna – uvidíme je zřejmě stále častěji. Podobně jako v případě dvaadvacetipalcových širokoúhlých monitorů jde i u sedmadvacítek jen o zvětšeninu menšího, v tomto případě 24" monitoru – rozlišení 1920×1200 bodů, které má i širokoúhlá čtyřiadvacítka totiž zůstává.

Proto se člověk neubrání myšlence, že spíš než pro lepší práci vznikají takové monitory pro větší požitek z přehrávaného videa, ač sám výrobce prezentuje další ještě docela čerstvou novinku – model 275T spíše jako profesionální monitor pro náročná pracoviště - například pro CAD/CAM.

 

Model SyncMaster 275T má vše, co by měl takový správný „pracovní“ monitor mít, tedy krom analogového D-sub i DVI konektor (přirozeně už s ochranou pro přehrávání chráněného HDTV obsahu) a S-Video a komponentní vstup. Z dalších parametrů jmenujme třeba použití technologie S-PVA, kontrastní poměr 1000:1, pozorovací úhly 178°/178° či 6ms odezvu šedá-šedá.

Ale uznejte sami, kdo by nechtěl mít něco podobného i na svém stole?

Technologie výroby LCD panelů už zlevnila dost na to, aby si výrobci občas dovolili i nějaký úkrok stranou. Stále více se začínají objevovat malé fotorámečky. Určitě nejdou zatím na dračku – spousta lidí ani netuší, že něco podobného existuje, a málokdo něco podobného na rozdíl od monitoru potřebuje. Kvůli tomu je a ještě nějakou dobu bude cena podobných jednoúčelových zařízení dost vysoká na to, aby se dala označit za výhodná. Určitě jde ale, minimálně dle parametrů, o zajímavou hračku, s jejímiž obdobami se budeme setkávat stále častěji.

Recenzi jednoho z nich jste si už mohli na stránkách Živě přečíst. Výhody podobného zařízení ve zkratce – spotřeba jen o málo vyšší než u běžných elektrospotřebičů ve standby režimu (asi 7 W), malé obrazové body a tím pádem vynikající ostrost obrazu, či jednoduché ovládání. Nevýhodou je naopak na zařízení, které má jen zobrazovat pár fotek, vysoká cena.

Další konkurenty fotorámečku Philips 7FF1AW představil na CeBITu i Samsung. Malé sedmipalcové LCD panely SPH-72H a SPH-72V mají rozlišení 800×480 bodů.

Model SPH-72H je vybavený USB rozhraním a čtečkou karet, SPH-72V má navíc dokonce integrované WiFi rozhraní a soubory se do něj mohou dostat i bezdrátově - sám se dokáže připojovat k počítačům s operačním systémem Windows Vista a vyhledávat nasdílené soubory.

Rámeček není určený jen na obrázky, podporuje video a MP3. Zvládá i fotografie stažené přes RSS z webových stránek - například z Windows Live Spaces. Produkty prodávané v Evropě prý ale zpočátku tuto funkci nemusí podporovat.

Levnější varianta SPH-72H by se měla prodávat za 179 eur (u nás by to mohlo být něco přes šest tisíc s daní), model SPH-72V s WiFi se má v Evropě prodávat za 229 eur (něco kolem osmi tisíc korun).

Chystají se i větší osmi a dvanáctipalcové modely, ale o těch nejsou známé žádné podrobnosti.

Diskuze (15) Další článek: Telefónica O2 zrychlí zákazníkům internetové připojení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,