Česko | Poskytovatelé internetu

ČD-Telematika experimentuje: Mezi Prahou a Kolínem budou létat pakety rychlostí 1,2 Tb/s

ČD-Telematika patří k největším tuzemským provozovatelům datových sítí, její optické kabely totiž kopírují klíčové železniční tratě, a tak nabízí internetovou páteř pro hromadu lokálních ISP operátorů napříč republikou.

A jelikož klíčovými optickými dálnicemi protéká stále více dat, jejich provozovatelé zkoušejí, co všechno unesou a jaké další služby – třeba pokročilejší šifrování – mohou nabídnout. ČD-Telematika si proto v následujících dnech ve spolupráci se sdružením CESNET ha hardwaru od společnosti ECI otestuje přenos mezi dvěma body a v běžném provozu se souhrnnou rychlostí 1,2 Tb/s.

Bude se jednat o dva koherentní 600 Gb/s signály mezi Prahou a Kolínem a provozovatel si ověří, jak se bude spoj chovat, když do komunikace zavede i umělý šum, na který by měly oba body zareagovat dynamickou úpravou modulace, aby se to neprojevilo na kvalitě samotného spojení.

92d5d447-8f22-40aa-8d5d-b2a95838d008
Mapa telekomunikační sítě ČD-Telematika

„Příprava na vysokokapacitní přenosy dat je naprosto zásadní, provoz na internetu dramaticky narůstá. Lidé stále více dělají věci online, streamují hudbu i video. Na rozmachu IP televizí je to dobře vidět, například průtok dat uzlem NIX.CZ překročil v září díky fotbalovému přenosu poprvé jeden terabit a tento trend bezpochyby dále poroste. Proto chceme být připraveni a do rozvoje naší sítě hodně investujeme,“ říká Mikuláš Labský, ředitel úseku Telekomunikační služby ČD-Telematiky.

Rekordní průtok peeringovým centrem NIX, které propojuje české sítě operátorů, hostingových center apod., prozatím dosáhl 1,1 Tb/s. Konkurenční Peering.cz eviduje obdobný rekordní průtok 1,1138 Tb/s. ČD-Telematika si nyní stejnou celorepublikovou zátěž vyzkouší ve své vlastní páteři.

Diskuze (11) Další článek: Nvidia GeForce GTX 1660 Super: Nová grafická karta v testech z celého světa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,