Calibre: Správa a převod elektronických knih zdarma

Máte doma čtečku elektronických knih a potřebujete stažené publikace převést do potřebného formátu či upravit jejich podobu pro pohodlnější čtení? Pak je Calibre ideálním pomocníkem.

Rozmach elektronických čteček v poslední době je způsoben možnostmi technologie známé jako E-ink, tedy elektronický inkoust. Velkým boom pak nastal v uplynulých několika týdnech s novým přístrojem Kindle 3 (test najdete zde) od největšího světového prodejce knih Amazonu. Tato čtečka dokázala srazit pořizovací finanční náklady na pro mnoho uživatelů zajímavou úroveň. Pokud jste tedy hrdým vlastníkem Kindle, nějaké jiné čtečky či kteréhokoli dalšího elektronického zařízení schopného zobrazovat elektronické knihy, bude vás jistě zajímat program Calibre.

Jednoduchá obsluha, velká pomoc

Ne každý formát je ideální pro vaši čtečku a ne každý producent čteček nabízí kvalitní software do počítače pro správu sbírky knih. Právě do tohoto hluchého místa vstupuje povedená aplikace zdarma Calibre. Ta disponuje širokou podporou elektronických textových formátů i samotných zařízení. Již při prvním spuštění tak máte možnost navolit, jakou čtečku budete při případné konverzi užívat jako výchozí, a Calibre podle toho nastaví vhodný formát.

sshot-1.png 
Hlavní okno programu.

Dále se vše odehrává v jenom přehledném okně, v němž lze nalézt seznam importovaných textů, kategorie pro jejich roztřídění a panel s tlačítky pro základní ovládání. Příjemným zjištěním je, že aplikace je plně lokalizována do češtiny, včetně podpory českých znaků. Přidané knihy můžete začít okamžitě upravovat – název, autor, hodnocení, vydavatel, ISBN a mnoho dalšího – případně také hned roztřídit do kategorií, které si sami vymyslíte.

sshot-2.png 
Editace základních údajů o knize.

Převod

Kategorizace a správa jsou sice užitečné funkce, ovšem tím hlavním tahákem Calibre je převod mezi jednotlivými formáty. To učiníte snadno v několika krocích. Kromě základních údajů se dá nastavit velikost písma, odstranit mezery mezi odstavci, převést tabulky atd. V dalším kroku se určuje vstupní i výstupní profil a jeho nastavení (např. velikost okrajů). Pohrát si dále můžete i s odstraňováním obrázků a záhlaví, přidáváním generovaného obsahu či nastavením případné komprese.

sshot-3.png sshot-4.png
Nastavení konverze.

Samotná konverze je pak dílem okamžiku a nový soubor se uloží do přednastaveného úložiště. Zajímavou funkcí Calibre je i ukládání RSS zpráv z vybraného zdroje do podoby elektronické knihy. Po základním určení vzhledu se už o nic dalšího nemusíte starat a program vše zařídí automaticky sám. Aplikace nabízí také sdílení knih skrze připojení ke složce, iTunes, e-mailu či serveru pro on-line přístup k vaší sbírce. Calibre v současnosti ve své kategorii nemá konkurenci a je po právu používán uživateli z celého světa, aniž by si činil nárok na honorář.

sshot-5.png 
Průběh konverze je pořádně rychlý.

stáhnout program Calibre 0.7.54 Licence: open source, 39 MB
Autor: Kovid Goyal
Web programu:


Diskuze (27) Další článek: Plná bezpečnost elektrických sítí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,