Byznysový zápisník: Roman Staněk mezi nejvlivnějšími IT lidmi světa

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Server Business Insider zařadil zakladatele a šéfa GoodData Romana Staňka mezi 50 nejvlivnějších lidí v podnikovém IT. GoodData je nyní v silné růstové fázi, získalo investice 75 milionů dolarů a aktuálně plánuje velkou expanzi do Jižní Ameriky.

Gartner spočítal, že se v letošním roce za technologie po celém světě utratí 3,7 bilionu dolaru, což je dvouprocentní nárůst oproti předchozímu roku. Tempo růstu se ale oproti dřívějšku zpomalilo. Zmenšit by se měla zejména poptávka po koncových zařízeních, přičemž hlavní příčinou je klesající zájem o počítače a tablety a mobily tento propad zatím nezachrání. Zrychluje naopak růst výdajů na firemní software.

BlackBerry v posledním čtvrtletí vykázalo ztrátu několik desítek milionů dolarů, příjmy ale rostou a do výsledků nebyly započítány prodeje přístroje Q10. Firmě vlivem úbytku zákazníků a nástupem BlackBerry 10, které nepotřebuje k chodu BIS ani BES, klesá počet předplatitelů. BlackBerry proto přišlo s novou oblastí, ze které může generovat slušné peníze – součástí BlackBerry Enterprise Service 10 je nyní Secure Work Space, díky kterému je možné bezpečně přistupovat k firemním službám (e-maily, kalendář, aplikace, prohlížeč a podobně) také z Androidu a iOS. BlackBerry má v otázce bezpečnosti silné renomé a trend BYOD (bring your own device) v současné době velice roste.

Yahoo pokračuje v akvizicích zajímavých internetových a mobilních firem. Po službách Tumblr, Jybe a Summly nyní získalo startup Qwiki. O tom jsme psali a natáčeli video zhruba před 2 lety. Qwiki tehdy fungoval jako audiovizuální vyhledávač informací z mnoha různých zdrojů. Nyní už je to ale mobilní aplikace, která skládá obsah a umožňuje „vyprávět příběhy“. Podle zdrojů All Things D má být odkupní cena 50 milionů dolarů, přičemž investice do firmy byly 10,5 milionu dolaru.

IBM propouští další 3 tisíce zaměstnanců v Severní Americe a ani to ještě zřejmě není konečná. Podle informací Bloombergu by firma mohla po celém světě propustit až 8 tisíc lidí – jen v Německu, Itálii či Dánsku už odešly stovky pracovníků. Big Blue se v současné době snaží snížit své náklady. Údajně se chce zbavit také serverové x86 divize.

Trend odkupů společností zabývajících se flash technologiemi pokračuje. SanDisk oznámil, že za 307 milionů dolarů kupuje SMART Storage Systems zabývající se vývojem SSD disků a úložných systémů.

Technologický akcelerátor StartupYard přes léto spustí svojí odlehčenou podobuSummerStart, která může být vhodná například pro ty týmy, které se budou chtít připravit na úspěšné přijetí do plnohodnotného ročníku. Program je určen pro všechny, kdo mají nějaký nápad na projekt. Na rozdíl od klasického StartupYardu si letní kolo nebude brát podíl ve firmě ani nebude nabízet investice, účastníci naopak budou muset 6 tisíc korun zaplatit. Zajištěny jsou prostory v TechSquare. Více o letošním běhu StartupYardu v našem článku.

Diskuze (1) Další článek: Testlab: Mohou čínské tablety konkurovat značkovým?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,