Byznysový zápisník: HP propustí dalších 16 tisíc lidí

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

HP propustí dalších až 16 tisíc zaměstnanců. Po nástupu šéfové Meg Whitman koncem roku 2011 už je to tedy celkem 50 tisíc zrušených míst. To už by mohla být konečná, příští rok už restrukturalizace plánovány nejsou. HP už 11 kvartálů za sebou padají tržby, v tom poslední ale narostl zisk o 18 procent (po obřích dřívějších poklesech). Firma je v dlouhodobém procesu transformace – chce se odlepit od komoditních serverů a počítačů a více směřovat ke cloudu, službám a podobnému byznysu.

Google za nespecifikovanou částku koupil mladou společnost Divide. Jde o další příspěvek do začleňování mobilních zařízení do firemních sítí a struktur. Divide správcům IT umožňuje zabezpečit chytré telefony a tablety, oddělit data a podobně. Google chce logicky posílit a více míří s Androidem do firem. Pro tyto účely už každopádně existují nástroje třetích stran. Samsung má třeba vlastní Knox a VMware pro tyto účely za 1,5 miliardy dolarů koupil AirWatch. Angažuje se také BlackBerry.

Google chce nakupovat v zahraničí, má na to až 30 miliard dolarů. Mimo jiné těch, které na zahraničních účtech drží kvůli daním v domovských Spojených státech.

 

HP už 11 kvartálů za sebou padají tržby. Propouští se 50 tisíc lidí, což už by měla být konečná.

 

Slovenský podnikatel Rastislav Turek, který stojí za projektem Synopsi.TV, spustil novou službu nazvanou Pexe.so. Jde o technologii, která umí odhalit autorsky chránění vizuální materiál nahraný na různém typu služeb (Vimeo, YouTube, BitTorrent, Facebook a další). Zájem filmových a dalších společností je prý velký.

Cloudový tým z technologického centra v Písku spouští vlastní blog. V Písku postavili cloud na OpenStacku a jistě mají k této oblasti co říct, viz náš dřívější článek.

Ajťácká a startupová kavárna Node5 Café má za sebou první testování. Znovu můžete přijít 2. června, v nabídce je i výhodnější členství.

Informace z dřívějších byznysových zápisníků se potvrdili a SAP už má jenom jednoho výkonného šéfa. Je jím Bill McDermott, který bude firmu muset provést do doby cloudu. Německá firma zároveň koupila bostonský podnik SeeWhy. Ten pomáhá proměnit návštěvníku webu (třeba e-shopů) na zákazníky. Jsou v tom data.

SAP a Microsoft uzavřely velké cloudové partnerství. SAP by měl ještě do konce druhého kvartálu zpřístupnit své aplikace odladěné pro Windows Azure. Platí to třeba pro SAP Business Suite, Business All-in-One, Mobile Platform a další software. SAP se nyní snaží převést svůj tradiční licenční byznys do cloudu, obrat ale není zase tak rychlý. Po pár měsících proto odešel i šéf cloudové divize. Pro Microsoft a jeho Azure je dostupnost dalších kritických aplikací velice dobrou zprávou.

Cisco to s telekonferencemi pořád nevzdává. Po neúspěšném vlastním tabletu s Androidem určeným právě pro tyto účely firma představila dva telekonferenční počítače. Jmenují se DX70 a DX80 a komunikační část je postavená na WebExu. Cisco dost možná reaguje i na Google, který rovněž představil vlastní konferenční hardware.

Přečtěte si na E15.cz:

Diskuze (12) Další článek: Nejen filmy, Alza začala prodávat také hudbu ve formátu MP3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,