Byznysový zápisník: Česká aplikace Spendee jedničkou v App Store

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Mobilní aplikaci Spendee od české společnosti Cleevio si stáhlo přes 750 tisíc lidí, díky čemuž se dostala na první místo mezi placenými finančními aplikacemi v americkém, novozélandském a australském App Store.

Tento týden skončil vůbec první ročník pražské pobočky globálního technologického akcelerátoru Wayra provozovaného Telefónikou. První firmou, která získala investici, se stali Datamolino. Ti dostali od slovenského Fondu inovácií technológií částku 500 tisíc eur, respektive 300 tisíc eur okamžitě a dalších 200 tisíc v případě dobrých výsledků. Datamolino umožňuje převádět dokumenty do elektronické podoby a importovat je do účetních systémů.

Seznam.cz vstoupil do portálu Kupi.cz, se kterým chce vybudovat jedničku mezi srovnávači slev rychloobrátkového zboží a v dlouhodobém horizontu i klíčový rozcestník pro nákup potravin přes internet. Rozvoz jídla přes internet, jak se zdá, láká stále více. Tesco už provozuje službu iTesco, DámeJídlo.cz se spojilo s Makrem a v Česku rovněž působící Foodpanda získala další investici. Více o plánech Seznamu zde.

Akcie Twitteru si od čtvrtečního oznámení finančních výsledků odepsaly více než 24 procent. Akcionářům se nelíbí zpomalující růst uživatelů a menší počet zobrazení způsobené nedávnou změnou designu. Na druhou stranu ale roste počet retwítů a „lajků“ skrze hvězdičky. Twitter je stále 11 procent nad původní upisovací hodnotou.

Apple odkoupil vlastní akcie v hodnotě 14 miliard dolarů. Je to nejenom reakce na neustále aktivního investora Carla Icanha, který volá po tom, aby firma dělala něco se svými zásobami peněz, a zároveň je to reakce na obavy investorů z ceny akcií. Apple už program zpětného odkupu akcií oznámil v minulosti.

LinkedIn za 120 milionů dolarů kupuje službu Bright. Ta umí na základě analýzy dat hledat vhodné kandidáty na pracovní pozice. Zmizí tedy jednou pozice HR specialistů a nahradí je stroje? V oblasti HR nástrojů nakupují i ostatní firmy, třeba Oracle, SAP a Salesforce.com. Sám LinkedIn je na tom dobře a v minulosti už získal SlideShare (119 milionů dolarů) a Pulse (90 milionů).

Novým šéfem divize cloud & enterprise v Microsoftu se po Satyovi Nadellovi, který povýšil na šéfa celé firmy, stal Scott Guthrie. Ten doposud velel vývoji cloudu Windows Azure.

Dell po odchodu z burzy plánuje propouštění až několika tisíc lidí. Celkově jich po celém světě zaměstnává okolo 109 tisíc.

Přečtěte si na E15.cz:

Váš názor Další článek: Toshiba Portégé Z30: lehký pracant z hořčíku [test]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,