Byznysový zápisník: Applu klesly prodeje hudby o 14 procent

Zprávy z IT byznysu, které by neměly zapadnout. Každý týden na Connect.cz (RSS).

Prodeje hudby na iTunes se propadly o 14 procent. To jenom potvrzuje trend, kterému musí Apple už nějakou dobu čelit – předplatnému a streamování hudby ve stylu Spotify a dalších. Třeba do toho Apple po odkupu Beats také více šlápne.

A právě jedna ze streamovacích služeb – Deezer – se znovu chystá na americký trh. Firma koupila i službu Stitcher, díky čemuž bude moci nabídnout přes 35 tisíc podcastů a dalších pořadů.

HP představila vlastní profesionální 3D tiskárnu. Komentář k ní sepsal Josef Průša (viz Connected).

IBM se spojila s Twitterem. Big Blue bude mít přístup k datům Twitteru, která následně bude moci využívat ve svých aplikacích. Třeba v cloudovém Watsonu, analytice a tak dále. To by Watsonu mohlo dát další kus „inteligence“. Minulost už ukázala, že díky příspěvkům z Twitteru lze odhadovat chování trhů a podobně.

Microsoft pracuje na Windows Serveru, který by měl fungovat na čipech ARM. Zdá se, že o mobilní čipy v serverech začíná být zájem z více stran. Velcí partneři Microsoftu jako HP či Dell už takové stroje budují. A nejsou sami.

 

Michael Dell se na blogu rozepsal, co se naučil během roku, kdy už Dell není na burze.

 

EMC v týdnu koupila tři mladé cloudové firmy, konkrétně Maginatics, Cloudscaling a Spanning. Získané firmy například pracují s OpenStackem (jak jinak), mobilitou dat či jejich zálohováním. EMC zároveň spustila svůj Enterprise Hybrid Cloud.

EMC při posledních finančních výsledcích nesplnilo očekávání. Zvyšuje se i tlak na vyčlenění VMwaru. EMC ale naopak své kořeny v různých podnicích posiluje. Vedle VMwaru a Pivotalu také od Cisca koupila většinovou část ve společném podniku VCE. Na něm se podílí ještě VMware a cílem je dodávat „kompletní krabice“ do datových center. Ciscu se příliš nelíbí, že VMware díky SDN zásadně promlouvá do jeho síťového byznysu.

Češi v Silicon Valley. Aktuální číslo týdeníku Euro (43/2014) na jako téma a titulku Čechy působící v Silicon Valley. Na stáncích do neděle 2. listopadu, v aplikacích pro iPad a tablety s Androidem navždy.

Šéf CZ.NIC Ondřej Filip byl popáté jmenován do představenstva EURO-IX, sdružení propojovacích internetových center. Nový mandát má na dva roky. Filip nedávno odstoupil z funkce člena Rady ČTÚ.

Přečtěte si na E15.cz:

Diskuze (4) Další článek: HP Envy a Pavilion x360: Dvojčata s překlápěcím displejem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,