Byl to marný boj. Senátoři dali zelenou prvnímu českému státnímu blacklistu

  • Odborná komunita dlouhé měsíce kritizovala nepovedené paragrafy
  • Bylo to k ničemu. Senát dal zákonu zelenou
  • Začne výstavba českého státního blacklistu

Návrh zákona o hazardních hrách s kontroverzními paragrafy 82 a 84 dnes odpoledne hladce prošel i horní komorou parlamentu a nyní zamíří na Hrad pro podpis prezidenta. S největší pravděpodobností vstoupí v platnost počínaje příštím rokem, ačkoliv iniciativa Přichází cenzor již dříve uvedla, že se pokusí přesvědčit senátory, aby podali ústavní stížnost.

A pokud se bavíme o senátorech, jak volil ten váš, najdete v tomto přehledu. Senátoři z vládních stran hlasovali v drtivé většině pro návrh, ti opoziční se pak povětšinou zdrželi, aby tím dali najevo, že s bojem proti hazardu souhlasí, ale mají výhrady vůči zmíněným kontroverzních paragrafům, které však tvoří jen malou část zákona – sic momentálně tu nejmedializovanější.

340322645 310130631
Jak hlasovali jednotliví senátoři podle senátních klubů

Vznikne první český státní blacklist

Zákon, s jehož platností se počítá od příštího roku, dá Ministerstvu financí jakožto regulátorovi trhu právo sestavovat seznam zakázaných webových adres, na kterých běží ilegální sázkové hry – ty neregistrované, jejichž provozovatelé u nás neplatí daně, ačkoliv se zjevně orientují na českého surfaře (mají lokalizovaný web do češtiny, nabízejí sázení v korunách aj.).

Záznam a přepis projednávání v Senátu najdete zde

Andrej Babiš, jehož ministerstvo zákon připravilo, sice tvrdí, že proces zařazení webu do registru bude dostatečně zdlouhavý – se všemi opravnými prostředky se může protáhnout na několik měsíců, na konci to však bude poskytovatel internetového připojení, kdo bude muset webové stránky ze seznamu pod hrozbou milionové pokuty aktivně blokovat. Stále není jasné, kdo ponese náklady takové blokace. Zákon samotný to vůbec neřeší.

Funkční blokace internetu je ve vyspělé demokratické zemi naprostá iluze

Samotný zákon sice nehovoří o konkrétní technice blokace, nicméně Babiš zmínil třeba nejlevnější variantu a tedy blokaci pomocí DNS. Přestože zástupci operátorů tvrdí, že účinnější blokování webu by je přišlo dohromady až na miliardy korun, Babiš tvrdí, že to bude několik tisíc korun.

Jak už jsme psali na Živě.cz vícekrát, blokace pomocí DNS je zároveň nejméně úspěšná a obejde ji velmi snadno každý surfař, aniž by měl jakékoliv specializované technické vzdělání. Všechny myslitelné druhy blokace pak obejde šifrované spojení na cílový web třeba pomocí VPN.

To už je pokročilejší technika, která byla pro běžného smrtelníka ještě před pár lety oříšek, v roce 2016 je však spuštění podobné šifrované linky na zakázaný web otázkou několika kliků myší, protože se na scéně díky Netflixu a dalším populárním americkým webům s geoblokací (web dostupný jen na omezeném množství trhů) objevil zástup služeb, které zpřístupnily VPN a proxy linky i naprostým zelenáčům.

„Jestli existuje nějaký podrobný návod, jak to obejít, my o tom nevíme. “ – Andrej Babiš

Vrcholem je pak prohlížeč Opera, který integroval VPN přímo do svého nitra. Zatím je tato funkce jen v testovací verzi, jakmile ji však Norové vypustí do ostrého provozu, šifrované spojení a tedy obejití jakékoliv techniky blokace bude snazší než spuštění automatické pračky.

Gambler, který bude chtít navštívit zakázaný web, si tedy poradí, a jelikož se ti internetoví umí na webu dobře orientovat, pomohou si mezi sebou stejným způsobem, jak to činí třeba komunita BitTorrentu aj. Jedná se v principu o internetovou subkulturu jako každou jinou.

143385418 430072574
Návod pro ministra Babiše, jak obejít paragraf 82 v jeho zákoně. Stačí jeden jediný klik v prohlížeči Opera a veškeré další surfování bude šifrované a přesměrované třeba přes USA pomocí VPN linky. To v praxi znamená, že poskytovatel připojení nemá nejmenší tušení, co si zrovna prohlížíte.

Aby však bylo jasno, tímto v žádném případě nechceme podporovat ilegální hazardní hry. Jen konstatujeme, že odborná komunita již loni upozorňovala na to, že zákonodárci připravili zákon s paragrafy, které komplikují život operátorům, a přitom jsou děravé jako ementál. Náměstek ministra financí JUDr. Ondřej Závodský, Ph.D. sice v úterních Událostech, komentářích na ČT24 prohlásil, že odborná komunita a média se o zákon začala zajímat až před třetím čtením v PSP ČR a do té doby jim byl lhostejný, ale to není pravda. Ostatně i zde na Živě.cz jsme se návrhu začali aktivně věnovat na sklonku loňského léta, kdy zákon zamířil do sněmovny.

Ministr Babiš před senátory prohlásil, že strach před zneužíváním blokace není na místě, poněvadž v takovém Dánsku došlo během roku skrze podobný mechanizmus k blokaci deseti webů. Argument však můžeme stejně tak otočit. Pokud by byla frekvence blokace podobná i u nás, opravdu tomu odpovídají náklady na zajištění blokovací infrastruktury na straně operátora?

Opravdu těchto deset webů stojí za stovkami sebevražd, o kterých mluvil na ČT24 náměstek Závodský a dochází kvůli nim k miliardovým únikům na nezaplacené dani? A pokud by se skutečně jednalo pouze o deset webů, jejichž seznam bude veřejně dostupný, jakou potíží to může být pro zkušeného internetového gamblera, který se na každý z nich dostane skrze Operu, TunnelBear nebo primitivní změnou DNS serveru svého internetového připojení?

Je takový zákon, respektive paragraf o blokaci, správný, pokud se už dopředu ví, že není technicky zajistitelný?

Příliš mocné ministerstvo?

Kritici návrhu zákona poukazovali také na fakt, že o zápisu na státní blacklist rozhodne ministerstvo a nikoliv soud, jak je tomu běžné v mnoha dalších zemích. Podle Babiše se ale případné nespravedlivé oběti blokace mohou obrátit na správní soud.

A konečně do třetice se ozýval i argument, že s jídlem roste chuť. Tedy že jakmile svůj blacklist dostane jedno ministerstvo, brzy se ozvou další, protože internetem přeci protéká ledacos – nejen neregistrovaný hazard.

Suma sumárum, časem by to také nemuselo být deset stránek ročně, ale třeba tisíc a v takovém počtu se už může kdeco ztratit. Ostatně stačí se podívat do Ruska, kde o tom, co oko surfařovo smí a nesmí spatřit, rozhoduje stále mocnější úřad Roskomnadzor.

Senátoři mohli dát zelenou některému z pozměňovacích návrhů, který by ponechal podstatu zákona, ale upravil by jeho kontroverzní část. Odpůrci požadovali odstranění kritizovaných paragrafů, jiní alespoň zapojení soudů do rozhodovacího procesu, kdo se dostane na blacklist (ODS), nakonec však hladce prošlo původní znění z pera Ministerstva financí.

Těch pachutí zůstává hodně. Operátorům se nelíbí blokace jakožto nákladný zásah do jejich podnikání (nejen ekonomický, ale i technologický), zastánci co nejotevřenějšího českého internetu upozorňují na rizika jeho zvětšující se regulace a pak je tu ještě onen technický aspekt neproveditelnosti.

Internet prostě není svět z kamene a oceli. Zákonem můžete zakázat ilegální kasino v sousedství, těžko však přístup na jeho elektronickou obdobu na internetu, když internet sám o sobě vznikl za účelem toho, aby se datový paket vždy některou z možných cest dostal do cíle. Nový zákon, na tom nezmění zhola nic.


Zákon o hazardních hrách na Živě.cz

Říjen 2015

Únor 2016:

Březen 2016

Duben 2016

Květen 2016

Diskuze (119) Další článek: Jaderné zbraně americké armády jsou řízeny počítači z roku 1976. Stále používají osmipalcové diskety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,