B&W Nautilus - cena je nepodstatná, jde o zvuk

Nautilus je dnes nesmrtelným pojmem a vzorem pro ostatní výrobce. Dvojici reproduktorů zkonstruovali inženýři společnosti Bowers & Wilkins téměř s absolutní čistotou zvuku, na hranici možností dnešních technologií.

Originální reprosoustavy B&W Nautilus jsou dnes klasikou designu a vlajkovou lodí výrobce. Reprobedny Nautilus jsou vrcholem technologických inovací. Na jejich vývoj bylo třeba pět let a několik dílčích převratných objevů vlastností a chování zvuku v přítomnosti různých materiálů a jejich tvarů. Právě tyto poznatky stanovily konečný vzhled a konstrukci soustav. Díky tvaru reprobeden Nautilus pro ně zlidovělo označení šnek. Je asi zbytečné podotýkat, že reprosoustavy vynikají precizním špičkovým zpracováním, které je nezbytností, protože každý detail designu přispívá k výslednému špičkovému zvuku.

Dokonalý plž

Klikni pro větší obrázek.Při hledání transparentního zvuku představuje Nautilus opravdový zázrak. Omezen nebo zabarven může být jedině zdrojem, zesilovači nebo kabely. Každý reproduktor je proveden jako opravdový píst. Exponenciálně zužující se trubice účinně odvádějí zvuk za měniči do ztracena. Klasický tvar ozvučnice Nautilus je plně podřízen své funkci – zajištění tvarové jednoty a dokonalé zvukové reprodukci.

Aby mohl vyniknout dokonalý zvuk, jsou zapotřebí také další špičkové komponenty. Pro testovací účely jsme proto vytvořili sestavu komponentů excelentních parametrů. Zdrojem signálu byl špičkový DVD přehrávač Denon A-11, propojený směrovým kabelem Monitor na předzesilovač Rotel RC-1090. Zpracovaný signál z předzesilovače byl veden symetrickým kabelem přes konektory XLR do aktivní výhybky reprosoustavy Nautilus, následně na zesilovače k jednotlivým pásmům. Obraz nám zprostředkoval plazmový displej NEC 61XM2.

Tajemství skvělého zvuku

Nejúčinnější způsob, jak pohltit nechtěnou zvukovou energii vyzařovanou ze zadní části membrány reproduktoru, je zatížení membrány zužující se trubicí z hliníkové slitiny vyplněnou tlumicím vláknem. Tím se zabrání opožděnému odrazu energie zpět přes membránu. Pásmo nižších frekvencí potřebuje trubici o délce 4,5 m, proto je basová trubice stočena, aby se zmenšil prostor za reprobednou. Celkový objem basové sekce je přibližně dvě stě litrů.

Basový reproduktor má 9,5 kg těžký magnet. Průměr kmitačky, robustnost magnetu a celková konstrukce je řešena s ohledem na rychlost, resp. přesnost a frekvenční rozsah.

Klikni pro větší obrázek.
V ceně každé reprosoustavy Nautilus je také výhybka. Zesilovače je třeba dokoupit samostatně

Každá reprobedna Nautilus má vlastní aktivní výhybku, připojenou mezi řídicím a výkonovým zesilovačem. Komponenty jsou jednotlivě doladěny pro konkrétní měniče reprobedny, aby se zajistilo jejich dokonalé sladění. Laboratorní testy ukázaly jednoznačné výhody zakřiveného tvaru ozvučnice. Zvukové vlny z reproduktorů putují přes povrch ozvučnice. Pokud je odrážejí ostré hrany, je určitá energie odražena zpět směrem k posluchači. Tento zpožděný zvuk zastírá čistotu originálního signálu a může snížit přesnost zvukového obrazu. Proto je tělo Nautila virtuálně zbaveno rovných hran. Je vyrobeno téměř celé ručně z vyztužené směsi vláken a upraveno podle nejvyšších standardů pomocí nátěrů a laků, které využívají například výrobci automobilů Porsche a Mercedes Benz.

Supertěžká kategorie

Tělo každé reprosoustavy má hmotnost 60 kg a dále se pružně montuje na 50 kg těžkou žulovou základnu. Tento způsob montáže významně řeší eliminaci přenosu vibrací do konstrukce budovy a stabilitu celé soustavy. Každá reprosoustava má vlastní pevně připevněný kabel ze stříbřené bezkyslíkaté mědi. Tento kabel je připojen ke čtyřem výkonným koncovým zesilovačům (v praxi se někdy používají dva stereo zesilovače) – na jednu stereofonní sestavu tedy připadá celkem osm zesilovačů; tj. čtyři stereofonní, například Rotel RB-1090 (2× 380 W, 38 kg, 1,25 kW) pro jednu stereofonní sestavu. Zesilovače jsou napájeny externí aktivní výhybkou rozdělující signál na čtyři jednotlivá pásma.

Dokonalý zvuk i design musí být zákonitě vykoupen odpovídající cenou, proto stojí sestava dvou reprosoustav Nautilus celých 1 560 000 Kč. Mnohé technické finesy nautilovské řady B&W najdete i v cenově dostupnějších modelech. Ovšem opravdové Nautily jsou jen jedny.

Reproduktory B&W Nautilus
produkt stereofonní reprosoustavy
zdroj Studio Jasyko, Brno
kontakt 541 590 550
cena 1 560 000 Kč vč. DPH
záruka 5 let
Parametry
systém čtyřpásmový s tlumenou soustavou zužujících se trubic
doporučený výkon zesilovače 200–500 W na pásmo při osmi přes elektronickou výhybku
frekvenční rozsah 10 Hz až 25 kHz
reproduktor basový 1× 305mm anodizovaný hliník
reproduktor pro nižší středy 1× 100mm anodizovaný hliník/polyuretanová pěna
reproduktor pro vyšší středy 1× 50mm anodizovaný hliník, vrchlíkový
reproduktor výškový 1× 25 mm anodizovaný hliník, vrchlíkový
rozměry (v × š × h) 1 210 × 430 × 1 105 mm
hmotnost 110 kg
obsah balení 2× reprosoustava včetně kabeláže, 2× výhybka,
2× podstavec, manuály, čistící sada
Hodnocení
Design
Zvuk
Výbava
Ovládání

Článek vznikl ve spolupráci s novým speciálem časopisu Computer Domácí kino, který právě přichází do prodeje. Náhled celého časopisu najdete na stránkách domacikino.zive.cz.

Diskuze (66) Další článek: AMD oznámilo dokončení vývoje duálního 64bitového procesoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,