Operační systémy | Windows 10

Budoucností Windows 10 je Fluent Design. Takto bude jednou vypadat celý systém

  • Fluent Design je vzhled, do kterého postupně Microsoft převleče celý systém
  • Staví na průhlednosti a velkých plochách
  • Do Windows 10 se z části dostane už zítra při vydání podzimní aktualizace

Uživatelům Windows 10 již zítra dorazí velká aktualizace označená jako Fall Creators Update. Mezi novinky bude patřit lepší propojení s telefony, optimalizace využití disku nebo nová aplikace pro organizaci a úpravu fotek. Zároveň však Microsoft nasadí nový vzhled Fluent Design, do kterého se v několika krocích převlékne celý systém včetně vestavěných aplikací.

Změny budou realizovány postupně, a tak na nás zítra nečeká žádná radikální změna vzhledu. I přesto Microsoft vypustil nové video, které ukazuje, jak bude jednoho dne Windows 10 vypadat.

Fluent Design staví na velkých plochách bez textu s prvky průhlednosti. Podobně jako Google se svým Material Designem se nebojí plýtvat místem a zároveň využívat animace u mnoha ovládacích prvků. V nové ukázce se tak můžeme podívat, jak bude vypadat aplikace Groove pro přehrávání hudby, e-mailový klient nebo třeba aplikace Kontakty.

Fluent Design všude

Do nového vzhledu se postupně převlečou i primární ovládací prvky systému jako je nabídka Start nebo hlavní panel. Tajemstvím však zůstává, co Microsoft vymyslí například z Průzkumníkem, jehož předělání do nového vzhledu by byla značně radikální změna.

Ten stále zůstane jednou z nejpoužívanějších částí Windows a v případě, že bude zachována aktuální podoba, může působit systém značně nekonzistentním dojmem – podobně jako tomu bylo ve značné míře u Windows 8 a v omezenější míře nyní u Windows 10.


Microsoft definoval pět základních vlastností, z nichž Fluent Deisgn vychází. Jsou jimi světlo, hloubka, pohyb, materiál a škálovatelnost. Nový designový jazyk by chtěl Microsoft postupně rozšířit i do dalších systémů jako je prostředí Xboxu i svých aplikací. V případě zítřejší aktualizace Fall Creators Update si tak budeme moci prohlédnout alespoň část z plánované budoucnosti.

Animace a všudypřítomný pohyb je jednou z hlavních vlastností:

Diskuze (150) Další článek: Steve Wozniak založil online univerzitu. Vzdělávat chce lidi po celém světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,