Budoucnost: Jaké jsou šance patic procesorů?

V současné době existuje několik druhů patic procesorů. Dají se dělit do dvou kategorií a podle dvou hledisek. Jedny jsou dílem Intelu, druhé firmy AMD.
V současné době existuje několik druhů patic procesorů. Dají se dělit do dvou kategorií a podle dvou hledisek. Jedny jsou dílem Intelu, druhé firmy AMD. Jedny jsou sloty, druhé jsou klasickými paticemi. Jedná se o Slot 1, Slot A, Socket A a Socket 370.

Na první pohled by se mohlo zdát, že je přece všechno jasné, vždyť budoucností jsou patice a ne sloty. No doufejme, doufejme. Ale co nové procesory? V pondělí uvedený nový procesor Intel Pentium III 1,13 GHz ujistil veřejnost v tom, že budoucností je sice podle tiskových zpráv Intelu Socket 370, ale nejvýkonnější procesory této firmy se stále vesele produkují POUZE pro Slot 1.

PROCESOR PATICE ROZSAH NAPĚTÍ NEJMENŠÍ KROK
AMD Athlon Slot A 2,05 až 1,3 V 0,05 V
AMD Athlon / Duron Socket A 1,45 až 1,1 V 0,005 V
Intel Celeron / Pentium II Slot 1 3,5 až 2,1 V 0,1 V
Intel Pentium II / Pentium III Slot 1 2,05 až 1,3 V 0,05 V
Intel Celeron/Celeron II / Pentium III Socket 370 2,05 až 1,3 V 0,05 V

Podle této tabulky je patrné, že možnosti Intelu používat nejen Slot 1, ale i Socket 370 velmi brzy skončí. Současná technologie umožňuje vyrábět jádra procesorů s napětím 1,3 až 1,7 V. Ovšem právě 1,3 V je hranicí pro tyto patice a Intel si toho musí být vědom. Proto co nejrychleji musí přesedlat na nové patice s 432 či 479 vývody, protože zde bude podpora nových nižších napětí.

Není totiž problém vyrobit procesor, který by mohl mít tvar pro Socket 1 či Socket 370. Problém je v tom, že jádro procesoru nedostane příslušně nízké napětí, i když by základní deska teoreticky uměla pracovat. Snad nejkritičtější je situace u procesorů Intel Celeron. Ty mívají nižší napětí, protože nejsou provozovány na tak vysokých taktech. Následkem toho mají i nižší tepelný výkon, což je jedině dobře. Situace je dobře patrná z následujícího grafu, kde jsou znázorněny procesory Intel Celeron v závislosti na frekvenci a napětí jádra procesoru. Zde je proložena křivka s možným vývojem napětí s výhledem do frekvence 1000 MHz (polynom 2. stupně). Pokud se udrží současný trend, mohou být procesory Intel Celeron 1000 MHz na hranici 1,3 V nebo i pod ní.

Nejdále do budoucnosti hledí ze současných patic Socket A. Používá nejnižší napětí a má nejmenší možný krok. Ten je dokonce desetkrát (!) menší než krok u procesorů Intel. Firma AMD totiž upustila od kompatibility vývodů Slotu A se Socketem A; díky tomu mohla lépe navrhnout vlastnosti a posunout hranice. Daní za to je nemožnost osadit keramický procesor AMD (původně pro Socket A) pomocí redukce/konvertoru do Slotu A. Přesně to totiž používáme u Intelu, kde existuje redukce mezi Socketem 370 a Slotem 1. Tyto patice procesorů Intel již zastarávají, nová patice pro Willamette se 432 piny bude spíš nutností než rozmar Intelu.

Proč se na to nemyslelo při navrhování Socket 370 pouzdra? Klidně se na to mohlo myslet, ale to je tak všechno, co se proti tomu dalo v té době dělat. Socket 370 musel mít shodný význam vývodů se Slotem 1, který existuje od prvního procesoru Intel Pentium II s taktem 233 MHz. Ten měl napětí 2,8 V. Tehdy byla hranice 1,3 V dalekou budoucností. Už je to docela dávno, takže ta daleká budoucnost již klepe na dveře.

Nová patice pro Willamette s 432 piny by měla umět stejné nebo ještě větší rozsahy než konkurenční Socket A s 462 piny. Zatím se lze jen dohadovat, co vlastně bude nová patice umět, protože specifikace ještě není známa.

Diskuze (1) Další článek: Parametry příkazové řádky pro spouštění Wordu

Témata článku: , , , , , , , , , ,