Procesory | Čipy | ARM

Budoucnost Armu? Procesory za dva roky zrychlí o 30 % a přijdou o 32bitovou podporu

Stále zatím čekáme na první čip využívající nová procesorová jádra Hercules, tedy Cortex-A78 a jeho výkonnějšího sourozence Cortex-X1. Arm už ale myslí na budoucnost a prozradil první detaily o dvou nadcházejících generacích CPU.

Již příští rok dorazí nová jádra s kódovým označením Matterhorn, v roce 2022 pak jejich nástupce pojmenovaný jako Makalu. Z grafu je patrné, že nárůst výkonu již zpomaluje. Makalu bude v jednovláknových operacích až o 30 % rychlejší než Hercules, Matterhorn nabídne něco mezi. Sám Hercules byl přitom o 30 % výkonnější než předchůdce Deimos, oba od sebe dělil jen rok.

arm-roadmap-2022.jpg
Roadmapa Armu do roku 2022

V roadmapě ještě není zakresleno, s jakými výrobními technologiemi Arm počítá. Hercules bude 5nm, Matterhorn zcela určitě také. Generace Makalu byl už ale mohla využívat 3nm litografii. Fabriky TSMC totiž chtějí spustit masovou výrobou už v roce 2022.

Arm také potvrdil, že od roku 2022 (tedy od generace Makalu) již žádné velké Cortexy neponesou podporu 32bitových instrukcí. Naopak malá jádra typu Cortex-A5x ji zatím ještě mít budou. Čistě 64bitová jádra by tak mohla být menší a lépe chladitelná. Případně se ušetřený křemík využije k posílení zbytku procesoru.

Pro mobily ani počítače nebude ztráta 32bitových instrukcí velkou překážkou. Android je 64bitový od roku 2014 a od loňska musí tuto podporu obsahovat všechny nově publikované aplikace v Play Storu. iOS je plně 64bitový již od roku 2017.

Uživatelé si tak nejspíš ničeho nevšimnou. Aplikace s podporou 64bitových instrukcí ale teoreticky budou bezpečnější, budou moci využít více paměti a mohou být i rychlejší. Když ARM před čtyřmi lety ukazoval výhody architektury AArch64 oproti AArch32, výkonnostní nárůst v benchmarcích byl mezi 15 a 30 procenty.

Diskuze (2) Další článek: Microsoft uklidňuje situaci. Výběr externích SSD pro nové Xboxy bude pestrý

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,