Byznys | Programování | IoT | Startupy | Reportáže

Brno otevřelo největší českou dílnu pro bastlíře. Kladívka, vrtačky, 3D tiskárny, laserové řezačky. Je tu vše

  • Máte nápad, ale chybí vám stroje a pořádná dílna?
  • Chcete postavit ptačí budku, nebo krabičku pro Arduino?
  • Brno otevřelo svůj FabLab – laboratoř pro bastlíře

V našem seriálu Pojďme programovat elektroniku jsme si už poskládali ledacos od robotického autíčka po GPS s dlouhou výdrží, podobné elektronické prototypování ale dříve či později narazí na nedostatečnou výbavu domácí dílny, znalosti anebo pokročilé zpracování materiálu.

Jednoduše řečeno, pájku a těch pár šroubováků má doma každý, ale 3D tiskárnu, 3D skener, CNC frézku nebo laserovou řezačku, která na míru vypálí potřebné díly ze dřeva a plastových hmot, už nikoliv.

Největší digitální dílna v Česku

Přesně z tohoto důvodu vznikl před lety na MIT koncept fabrication laboratory – síť komunitních dílen, kam za spíše symbolický měsíční příspěvek přijdete se svým plánem a vše si zde na podobných hračkách pro velké kluky a holky postavíte. A pak, v ideálním případě, budete svůj nápad sdílet s ostatními třeba na GitHubu. Právě vzájemná spolupráce mezi FabLaby je jednou z jejich nosných myšlenek.

66575701
JIC se pyšní, že otevírá první FabLab v Česku

Dnes je podobných certifikovaných laboratoří pro bastlíře na celém světě více než tisícovka a jednou z nejmladších je i brněnský FabLab na půdě zdejšího podnikatelského akcelerátoru JIC. Jedná se o největší komunitní dílnu svého druhu v Česku a své brány otevřela právě dnes.

182 metrů čtverečních plných hraček pro inovátory i běžné smrtelníky

Brněnský FabLab na ploše 182 m2 a s přispěním Honeywell Technology Solutions postavil hotový elektrotechnický park. Vedle několika 3D tiskáren, laserové řezačky a CNC frézky tedy nabízí i vybavenou mechadílnu pro práci se dřevem a také elektrokóje pro fanoušky IoT, které nabízejí jak pájecí stanice a profesionální elektrické zdroje, tak zásobu všemožných arduin, Raspberry Pi a senzorů pro experimentování.

660373283
Brněnský FabLab nabízí vedle několika 3D tiskáren také CNC frézku, laserovou řezačku, mechadílnu a elektrodílnu pro IoT

Ačkoliv je dílna FabLab součástí JIC, rozhodně to neznamená, že je otevřena pouze jeho členům – zdejším startupům. Naopak. Zaregistrovat se může naprosto každý, jakýkoliv domácí kutil, který si předplatí jeden ze tří nabízených paušálů, které začínají na 150 korunách (alespoň dva měsíce), anebo dorazí jen nárazově na některý z pravidelně organizovaných otevřených dnů. Nejvyšší paušál s platbou 1 000 korun pak zase umožní časovou rezervaci jednotlivých strojů a ve FabLabu, pokud si objednáte opravdu hodně pizzy, budete moci zůstat třeba týden.

V každém případě, jakmile budete uvnitř a projdete školením na jednotlivých strojích, můžete na nich začít prototypovat a vytvořit nějaký produkt. Ať už jen pro svoji vlastní potřebu, nebo něco většího s podnikatelským přesahem. V takovém případě pak můžete usilovat i o zapojení do některého z podnikatelských programů JIC.

Vymysli a sestav prototyp, založ startup (anebo prostě jen sestav budku pro špačky)

Suma sumárum, FabLab elegantně zapadá do zdejšího startupového ekosystému, přičemž hned za rohem je i rozsáhlá podnikatelská zóna a kampus brněnského Vysokého učení technického.

A právě odtud budou nejspíše pocházet první zájemci. Zatím jich je jen několik desítek – FabLab totiž několik posledních týdnů běžel v pilotním provozu, ambice jsou však mnohem větší a bastlířská laboratoř by se během několika následujících let ráda přiblížila té vídeňské a dopracovala se na tisícovku registrovaných členů.

155753299 718394249
Inspirací je mimo jiné vídeňský HappyLab, který je součástí sítě

V ten okamžik by měl být FabLab také ekonomicky soběstačný, zatím totiž jeho provoz stejně jako JIC přímo i nepřímo financují zapojení partneři: jak ti z byznysu (třeba zmíněný Honeywell), tak především Jihomoravský kraj, partnerské vysoké školy a další subjekty.

FabLab není jediný

Brněnská laboratoř FabLab v každém případě není jediná svého druhu v jihomoravské metropoli a nebrání se tak vzájemné spolupráci třeba s líšeňským HobbyLabem, který díky crowdfundingu loni otevřel první komunitní řemeslnou dílnu.

DSC_0255.JPG
FabLab slavnostně otevřeli hejtman JMK Bohumil Šimek, brněnský primátor Petr Vokřál, šéf českého Honeywell Technology Solutions Jiří Tomíček a šéf JIC Jiří Hudeček

Kousek od centra se pak rodí další hackerské doupě – Industra Lab, která pravidelně organizuje Open Makers Hours (nejbližší už zítra), kam zve všechny fanoušky konceptu DIY. Přestože se zatím svoji výbavou nemůže srovnávat s FabLabem, i zde najdete jak 3D tiskárnu pro komunitní využití, tak rozpracovanou CNC frézku.

Takže dost snění. Konečně nastává éra, kdy svůj prototyp může každý z nás stvořit s naprosto zanedbatelnými výrobními náklady. Ať už to bude třeba něco elektronického, nebo designový nápad ze dřeva. Do FabLabu jako bastlíř určitě vyrazím i já, na stránkách Živě.cz se mu tedy rozhodně nevěnujeme naposledy. Stejně jako dalším hackerspacům.

Diskuze (31) Další článek: Apple chystá na konec roku výkonný iMac určený pro náročné profesionály. Bude mít i nové serverové Xeony

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,