Brno | E-ink

Brno má první zastávku s e-inkovým displejem v ČR. Ukáže, kdy přijede šalina

Dopravní podnik města Brna se na svém Facebooku pochlubil testovacím e-inkovým informačním panelem s jízdním řádem, který nainstaloval na zdejší zastávce Mozolky.

Podle DPMB se jedná o jediný podobný panel v ostrém nasazení v České republice. V zahraničí jsou pak k vidění třeba ve Vídni, Gratzu nebo švýcarském Bernu. Informační tabule má zároveň tlačítko, kterým lze displej ovládat.

E-inkový panel má dvě výhody. Je dobře čitelný na denním světle a vzhledem k jeho technologii spotřebovává energii v podstatě jen při překreslení displeje, které je o něco pomalejší než u LCD panelů. Díky extrémně nízké spotřebě může podobný panel fungovat i na baterii.

Překreslení e-inkového displeje:

Jen připomeneme, že e-ink funguje na principu drobných a různě barevných částeček, které se působením elektromagnetického pole libovolně přeskupí a vytvoří tedy světlé, nebo naopak tmavé pixely. V překreslené pozici poté zůstanou i poté, co odpojíte elektrické napájení.

Doposud se e-ink rozšířil především u elektronických čteček knih, které proslavil Kindle. V zámoří pak experimentují s e-inkem i u chytrých poznávacích značek automobilů.

Diskuze (50) Další článek: Slepice 1.0: Vývojář postavil chytrý kurník. Stačilo Arduino a dvě optické mechaniky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,