Virtuální realita | Navigace | Cestování

Brněnský Sygic Travel vyslal do světa kameramana. Natočil největší sbírku turistických 360° videí ve 4K

  • Cestovatelských 360° fotografií je plný internet
  • Panoramatické video je ale mnohem realističtější
  • Sygic proto vyslal do světa kameramana

Před šesti lety spustili brněnští Twobits cestovatelský web Tripomatic, který už od svého počátku cílil především na globální surfaře vybavené znalostí angličtiny a snažil se do jedné jediné aplikace integrovat celý plán poznávací dovolené. Nejprve jste si tedy zvolili destinaci a datum cesty, služba dohledala ubytování a nakonec i ty nejlepší atrakce v okolí s možností zakoupení vstupenky nebo třeba výletu.

Nápad zaujal bratislavského tvůrce navigačního softwaru Sygic, který do Tripomaticu zkraje loňského roku vstoupil, a služba se tak nakonec proměnila v Sygic Travel. U změny značky ale nezůstalo. Tvůrci dali zelenou experimentům s virtuální realitou a vyslali do světa cestovatele Michala Gálika vyzbrojeného panoramatickou kamerou GoPro Omni.

Sbírka 1 300 panoramatických videí

Gálik během několikaměsíčních toulek po Evropě i dalších kontinentech natočil více než 1 300 videí ve vysokém rozlišení 4K z nejrůznějších turistických destinací a Sygic se nyní pyšní, že nabízí největší podobnou galerii svého druhu. A skutečně, zatímco 360° statických panoramat je plný internet v čele se Street View, těch ozvučených a s videem je stále málo, kvalitní panoramatické kamery totiž nejsou pro každého. Ostatně zmíněnou sestavu šesti kamer Omni nabízí GoPro za více než pět tisíc eur.

Dojem z ozvučeného videa je přitom mnohem realističtější než pohled na statickou fotografii, ačkoliv ve 4K si jej plynule prohlédnou jen ti s dostatečně výkonným počítačem.

Sygic publikuje hotová videa jak ve své mobilní aplikaci Travel a v její webové variantě (pouze v Chromu), tak na YouTube, zároveň je ale vnímá i jako investici do budoucnosti, pokud by se přeci jen masově rozšířila virtuální realita i v naších obývacích pokojích.

Tomu ale zatím brání vysoká pořizovací cena brýlí pro virtuální realitu, a tak se Sygic soustředí na levnější alternativy s využitím telefonu – Samsung Gear VR a primitivní (ale o to efektivnější) papírové cardboardy od Googlu. Zážitek je pak zase o kus realističtější, ačkoliv jej pochopitelně omezuje nízké rozlišení mobilních displejů.

Podívejte se na několik ukázkových šotů publikovaných na YouTube. V podporovaném prohlížeči můžete videem natáčet do všech stran jako na Street View.

360° pohled do opery v Sydney

360° let v balónu nad Kambodžou

360° jízda tuk-tukem v Indii

360° výhled na Kuala Lumpur

360° výhled na Hongkong

Útok opice na kameru

SDK pro partnery a touha být i lokálním rozcestníkem

Vedle VR má Sygic Travel v plánu i na lokální atrakce. Autoři tedy chtějí docílit, abyste aplikaci nepoužívali jen párkrát do roka, kdy vyrazíte na eurovíkend třeba do Londýna, ale i tam, kde žijete. V plánu mají proto rozšíření databáze atrakcí, aby jednou aplikace posloužila i v situaci, kdy nevíte, co se sobotním večerem.

Konkurence je na tomto poli ale obrovská a Sygic se bude muset poprat s celým zástupem mobilních aplikací a služeb, které agregují všemožné zábavní a kulturní atrakce především Praze a Brně. I proto chce být sám poskytovatelem primárních dat a představil Sygic Travel SDK, v rámci kterého partnerům zpřístupní své databáze včetně 360° videí.

Sygic Travel v kostce

  • Vývoj probíhá v brněnské pobočce v Šumavská Tower
  • Aplikace nabízí 20 milionů výletních míst
  • 2 miliony hotelů
  • 70 tisíc prohlídek a vstupenek
  • Sygic Travel každý měsíc používá půl milionu cestovatelů
Diskuze (1) Další článek: Airbus staví okřídlenou helikoptéru s maximální rychlostí až 400 km/h

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,