Vojenství | Windows XP | Lodě

Britové se chlubí supermoderní letadlovou lodí… S Windows XP uvnitř

  • Britové mají novou vlajkovou loď
  • Je největší, nejdražší
  • A v jejích útrobách běží Windows XP z roku 2001

Britové vypluli se svoji největší a supermoderní letadlovou loď HMS Queen Elizabeth (technické detaily najdete třeba na Wikipedii), nicméně tamní novináři z The Times a Guardianu při návštěvě na palubě objevili několik zajímavostí, kterými se nyní baví celý internet.

Na mnoha obrazovkách v kontrolní místnosti totiž svítila stará dobrá XPéčka. Ano, ten děravý systém z počátku století, který už je dávno za zenitem. Toto zjištění potvrzuje i pohled do rozsáhlé galerie britského ministerstva obrany, kde najdete stovky fotografií vlajkové lodě včetně jejích útrob.

743693210
Windows XP a jejich pastelkové téma Luna Silver na ošetřovně

Britští námořníci mají na Windows XP zjevně slabost, už před devíti lety jsme se totiž podivovali nad modernizací jejich jaderných ponorek, které se dočkaly téhož operačního systému schovaného pod hlavičkou SMCS NG – Submarine Command System Next Generation.

A proč se Britové rozhodli zrovna pro Windows XP? Vysvětlení je vlastně docela prosté. Návrh a poté vývoj vlajkové lodi velikosti královny Alžběty je běh na velmi, opravdu velmi, dlouhou trať.

84177067
Schéma největší britské letadlové a vlajkové lodi Jejího Veličenstva

Královské námořnictvo si ji objednalo v roce 2008, ovšem veřejnosti se na první plavbě pochlubila teprve před pár dny a nyní začne další mnohaleté kolo testování a dovybavování technologiemi. Suma sumárum, plného nasazení by se měla dočkat až někdy v roce 2020.

Nástupce Windows XP, Visty, přitom Microsoft vypustil do světa teprve rok před objednávkou lodi a její konstruktér by si samozřejmě nemohl dovolit u tak kritického zařízení spoléhat na software, který ještě neprošel dostatečně dlouhým testováním v ostrém podnikovém provozu. Na letadlové lodi prostě nemůžete jen tak spouštět Windows Update a čekat na servisní balíčky.

Tím se ostatně hájí i samotné námořnictvo, které konstatuje, že je Queen Elizabeth navržena s ohledem na kybernetický boj a elektronické války zítřka, takže britský daňový poplatník se rozhodně nemusí obávat, že snad ty tři miliardy liber námořníci prošustrovali na něčem nevhodném.

Na stranu druhou je však pravda, že systém typu Windows XP musí být v takto kritické instalaci dokonale izolovaný od vnějšího internetového světa, bylo by totiž nemilé, kdyby královnu Alžbětu kdesi uprostřed Atlantiku překvapila třeba modrá obrazovka smrti po infekci rasnomwaru WannaCry.

Pokud nemáte doma letadlovou loď, Windows XP se raději zbavte. Řekneme vám proč:

Diskuze (54) Další článek: Nastává doba lithiová a Česko může být její velmocí. Zatím ale jen teoreticky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,