Britové prý odposlouchávali delegáty na summitu G20

Guardian zveřejnil další dokumenty. Tentokrát se týkají Britů, kteří prý na summitech G20 instalovali upravené počítače, odposlouchávali telefony BB a používali key-loggery.

Krátce poté, co britský Guardian před týdnem poprvé publikoval informace o systému PRISM, slíbil, že to je pouze začátek a vrchol ledovce a že má v zásobě ještě hromadu dalších dokumentů, které získal od informátora Edwarda Snowdena. V neděli večer to noviny potvrdily a vyrukovaly s další zvláštní prezentací, podle které britské tajné služby odposlouchávaly komunikaci delegátů summitu zemí G20 v roce 2009.

Vše měla realizovat obdoba americké NSA, britské komunikační vedení GCHQ – Government Communications Headquarters.

Sídlo britského komunikačního vedení, které tvoří společně s bezpečnostní službou MI5 a zpravodajskou službou MI6 páteř britských tajných služeb


Zvětšit mapu

Podle Guardianu se staly obětmi sledování zahraniční politici a úředníci, kteří dorazili na dvě londýnská jednání. Agenti přitom používali praktiky podobné Jamesu Bondovi.

V místech jednání byly například nainstalované upravené internetové kiosky, které měly sloužit k tomu, aby mohly tajné služby sledovat poštovní komunikaci delegátů. Na těchto počítačích byl také nainstalovaný key-logger pro přímý záznam stisknutých kláves.

V Cornwallu na západním pobřeží Británíe se nachází společná telekomunikační odposlouchávací základna GCHQ a NSA


Zvětšit mapu

Tím to ale neskončilo. Podle dokumentů, které má k dispozici Guardian, se tajné služby zaměřily také na telefony BlackBerry, přičemž sledovaly telefonní hovory a opět e-mailovou komunikaci. Na sledování bylo vyhrazeno několik desítek techniků a dalších specialistů.

Guardian dokument.png
Výřez prezentace, kterou získal Guardian (Zdroj: Guardian.co.uk)

Agenti GCHQ v tomto případě mezi přítomnými samozřejmě nehledali teroristy, ale sledovací techniku použili jednoduše proto, aby britská strana získala lepší vyjednávací podmínky. Cílem sledování mělo být hlavně Turecko a její ministr financí a Jihoafrická republika.

Operace pravděpodobně nebyla čistě v režii britských složek, GCHQ totiž spolupracovala s americkou NSA, která pro změnu toužila znát informace o šifrovaných satelitních telefonátech tehdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medveděva a dalších delegátů.

Podle Guardianu a bezpečnostních specialistů jsou podobné praktiky sledování na nejvyšších místech a to včetně spojenců poměrně běžné, doposud ale chyběl spolehlivý důkaz. Otázkou ovšem zůstává, jestli ho Guardian opravdu získal a není jen obětí nějaké vyšší zpravodajské hry.


Úniky NSA na Živě.cz

Diskuze (17) Další článek: Lenovo Miix 8: malý osmipalcový tablet s Windows 8

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,