Boj o koupi společnosti 3Par. Nabídne víc Dell, nebo HP

Na technologickém trhu není příliš obvyklé, aby dva velcí hráči vedli otevřený a mediálně sledovaný boj o akvizici nějaké jiné firmy. V loňském roce jste sice mohli sledovat zápolení Oraclu a IBM o Sun Microsystems, zpravidla se však obchody domlouvají za zavřenými dveřmi.

Nyní se však pravděpodobně schyluje k boji o společnost 3Par, která se specializuje na oblast úložných zařízení. Zájemci jsou dva, počítačoví výrobci Dell a Hewlett-Packard (HP). Zatímco prvý ze jmenovaných začátkem minulého týdne nabídl za koupi 1,15 miliardy dolarů (přibližně 23 miliard korun), HP nyní přišlo s částkou o třetinu vyšší, tedy 1,6 miliardy.

Zejména nabídka HP přitom docela překvapila analytiky, kteří očekávali, že po nedávné rezignaci jejího šéfa Marka Hurda se bude společnost nějakou dobu potýkat se zmatkem a nerozhodností ze strany dočasného vedení. Suverénní jednání však tyto obavy zcela vyvrací. Navíc se ukázalo, že HP mělo o tuto firmu zájem už dříve, tedy ještě předtím, než svou nabídku veřejně oznámil Dell. O jakou částku se jednalo, však společnost prozradit nechce.

Velké akvizice ze strany technologických gigantů jsou v poslední době prakticky na denním pořádku. Je za tím především snaha o proniknutí do nových oblastí trhu, díky čemuž pak mohou efektivněji čelit tlakům konkurence. Podle analytiků budou tyto tendence pokračovat i v budoucnu. Namísto stovek menších firem se na trhu začíná formovat několik dominantních hráčů, kteří budou nabízet širokou škálu produktů a služeb v řadě oblastí.

Konkurenční boj i vyšší zisky

Ostatně samotná společnost HP je toho důkazem, stačí si připomenout několik jejich akvizicí z posledních dvou let: velký hráč na poli služeb Electronic Data System (akvizice z roku 2008 v hodnotě 13,9 miliard dolarů), výrobce síťových zařízení 3Com či výrobce mobilních telefonů Palm. Tyto i další obchody vytvořily z HP kolos s více 300 tisíci zaměstnanci a tržní hodnotou přesahující 125 miliard dolarů. Co se týká Dellu, ani ten se nebojí velkých investic. V roce 2009 za 3,9 miliard koupil společnost Perot Systems, která se podobně jako EDS specializovala na služby.

HP i Dell využívají zmíněné akvizice mimo jiné jako součást svého konkurenčního boje s Cisco Systems či IBM, a to především na poli datových center a služeb. Také služby jsou jedním z hlavních důvodů, mají totiž mnohem vyšší marži než klasické počítače a generují tak vyšší zisky. V případě Dellu si lze zájem o koupi 3Par vysvětlit také jeho snahou o eliminaci své závislosti na dodavatelích úložných zařízení i skutečností, že na trhu už není moc podobných společnost, které by mohl koupit.

Dá se tedy očekávat, že se o 3Par povede ještě tvrdý boj. Ostatně signalizují to i akcie společnosti, jejichž hodnota na základě obou nabídek vzrostla o 43 procent na více než 25 dolarů. HP za akcii nabídlo 24 dolarů. Už tato částka je přitom označována za velmi přemrštěnou. Uvidíme, zda Michael Dell přejde do protiútoku nebo nad celou záležitostí mávne rukou

Diskuze (2) Další článek: Nejlepší programy pro USB flashdisk

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,