Technologie | Bluetooth

Bluetooth 5.0 může mít obrovský dosah. I několik desítek kilometrů

Když se řekne Bluetooth, většina z vás si jistě představí bezdrátová sluchátka, reproduktory a v posledních letech také nejrůznější sportovní náramky, chytré hodinky a drobné bezdrátové gadgety a ovladače komunikující pomocí energeticky úsporného protokolu BLE.

V každém případě, všichni mají 2,4GHz rádiovou technologii Bluetooth spjatou s relativně nízkým dosahem v řádu jednotek až desítek metrů. Jenže pozor, to je už dávno minulost.

Nízký dosah platí pouze v případech, kdy je cílem co nejvyšší přenosová rychlost – typickým příkladem je třeba právě přenos zvuku ve vysoké kvalitě, anebo synchronizace hodinek. Novější verze protokolu se ale stále více soustředí na oblast, které jim sebrala konkurence: internet věcí.

Ten v posledních letech preferoval odlišné a mnohem úspornější rádiové technologie počínaje Sigfoxem a LoRa a konče LTE a NB-IoT/5G. Na Bluetooth se tak trochu zapomnělo, byť se v tomto ohledu ve své páté generaci už srovnává s dálkovou konkurencí.

Bluetooth 5.0 nabízí až 4× vyšší dosah

Bluetooth 5.x výrazně zapracovalo na dosahu signálu pro stavové zprávy. V takovém případě nejede o rychlost v řádu Mb/s, ale o občasný a úsporný přenos pár bajtů dat. Mohou to být údaje o GPS poloze, data z nejrůznějších meteostanic, chytrých parkovišť a dalších oblastí, kde opravdu nejde o masivní přenos informací za jednotku času.

da370873-5139-4e33-908c-9245d6f80385
Bluetooth nemusí přenášet jen zvuk do sluchátek na vzdálenost pár metrů

No, a právě v těchto situacích už Bluetooth 5.0 nabízí až 4× zvýšení dosahu signálu na úkor rychlosti. To v praxi znamená, že malá BT 5. krabička může při přímé viditelnosti komunikovat i na vzdálenost stovek metrů. Anebo ještě více.

Bluetooth vysílač s dosahem mnoha kilometrů

Alespoň tedy podle Apptricity, startupu, který se specializuje na vývoj dálkového Bluetooth 5.0. Jejich nejnovější vysílač I-Connect Ultra Long-Range se chlubí, že dokáže komunikovat až ze vzdálenosti 20 mil (32 kilometrů!). A to vše při zachování komunikace na protokolu BT 5.0. To znamená, že zprávu takového beaconu zachytí i běžný obil s podporou páté generace Bluetooth.

9f093ada-e006-4413-84b0-9d781e612728
Bluetooth 5.0 beacon od Apptracity vysílá až na vzdálenost 20 mil. Může přenášet třeba polohu vozového parku na stavbě, v lomu aj.

Inženýři z Apptricity se chlubí, že na jednu stranu využili schopností samotného BT 5.0 a jeho již zmíněné konfigurace pro dálkový přenos, firmware vysílače ale zároveň optimalizovali takovým způsobem, až z nej vytáhli dosah v řádu desítek kilometrů při přímé viditelnosti, respektive prostupnost až několika patry budovy.

6f1f700d-e047-4af1-b6d4-2f37ef5e53f7
Technologie čeká na patent

A jen tak na okraj, toto je specifikace jejich civilní verze vysílače a technologie, která čeká na schválení patentovým úřadem. Při demonstraci pro americký Pentagon se pochlubili Bluetooth 5.x beaconem, jehož zprávy bylo možné v otevřeném prostoru zachytit až ze vzdálenosti 80-120 kilometrů.

Diskuze (27) Další článek: Logitech zpřesnil herní myši. Softwarovou aktualizací jim zvýšil DPI na 25K

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,