Blockchainové hry. Jak to celé funguje a proč je to spojeno s kryptoměnami

Fenomén blockchainových her není nový. První nápady přišly s rozšířením kryptoměn, první reálné provedení v roce 2017 se hrou CryptoKitties založenou na blockchainu etherea. Nicméně až v roce 2021 se tyto hry začaly velmi rychle rozšiřovat a na konci roku se staly trendy, protože mnoho influencerům a hráčům se líbí možnost přivydělat si hraním her.

c39d92c1-0496-42c0-814c-07f0d47ad9dd

Blockchainové multiversum

Blockchain je pomyslná účetní kniha, jedná se o decentralizovaný, nikým neřízený, ale zcela transparentní soubor záznamů. Používá složité kryptografické zabezpečení, a ještě díky mnoha kopiím je problém tyto záznamy padělat. Přitom blockchainu nezáleží na tom, zda se v údajích objevují transakce kryptoměny, či cokoli jiného.

Hlavně v případě etherea se mluví o tzv. Smart Contract, tedy chytrých kontraktech. Díky nim je do transparentního řetězce možné uložit například smlouvu, jež může mít klidně i podmínky nebo libovolné vynucení jednání. Nebo může jít o prostý záznam o vlastnictví nebo převodu určité věci.

Na výše popsaném principu funguje tzv. NFT – Non-Fungible Token neboli česky nezaměnitelný žeton. Ten díky existenci v blockchainu umožní jasně identifikovat majitele věci podobně jako faktura se sériovým číslem výrobku. Akorát v tomto případě se jedná o digitální vlastnictví.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: LinkedIn umožní audio diskuze ve stylu Clubhouse, časem k nim přidá i video

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,