Bitva roku 2010: Microsoft vs. Google

Diskuze čtenářů k článku

19. 07. 2009 13:15

inac super clanok uz aj ja sa neviem dockat ako to dopadne, ale googlu drzim palce, lebo MS uz sa riadne rozpinal....

http://weefun.net...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 07. 2009 19:46

Tak, tak. Jednoho dominantního dodavatele nahradit jiným

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 21:03

Myslím si, že je správně, aby bylo "vše na netu", protože najednou může vypadnout internet a co pak? podle mě cesta tímto směrem vede pouze k záhubě.

Chrome OS si určitě získá nějaké uživalele widlí, jestli to bude hodně, nebo málo záleží n atřech faktorech - 1. kvalita Chrome OS, 2. kvalita Windows 7 a za 3. jak se vyvine finanční krize. Ta třetí položka je podle mě velmi důležitá. Microsoft má velké procento uživatelů na firemních počítačích a pokud bude finanční krize pokračovat, firmy přestanou chtít utrácet statisíce za placený software, Linuxu se bojí dotknout, protože není nikým zaštítěn (firma nemůže nikomu říct:"Jednomu našemu zaměstnanci vyskočila na ploše malá opička, on dostal šok a nemohl provést důležitou práci ohledně přípravy letošního veletrhu - přišli jsme o miliony korun - žádáme reklamaci"), a najednou se tu objevuje Chrome OS, ketrý má výhody Linuxu i Windows - je zadarmo i vytvořen nějakou velkou a úctyhodnou firmou.

Na domácích compech si podle mě Microsoft své výsadní postavení udrží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 22:02

> Na domácích compech si podle mě Microsoft své výsadní postavení udrží.

Pokud by vsechny MS, Adobe a dalsi programy + hry byly 100% necracknutelny tak uz maji widle tak 5%.

o tom to je. kdyz jsem byl na vysce taky jsem mel photoshop a dalsi, bylo to zkratka na siti, tak proc resit neco jinyho. dneska mam doma ubuntu, a jsem v pohode, prectu mail, noviny, poslechnu hudbu, skouknu filmy.

ale pro adobe byl ten muj par let cracknuty photoshop jednoznacne vydelecny, stejne jako pro dalsi firmy jejichz programy jsem si ve firme proste prosadil protoze s nima perfektne UMIM. kdybych je nikdy pred tim nepouzival tak je ani do firmy nepotrebuju. proc myslite ze autodesk dava ted licence pres skoly zadarmo(nevim presne, ale treba mi na strojarne po dobu studia meli spoustu programu k dispozici zadarmo)? protoze pak vyleze inzenyr ktery zna jen autocad. no ale obcas se najde nekdo kdo neni fixovany a kdo do firmy nasadi za15tis za bricscad, protoze 150 za autocad by sef nedal, ale umim s tim jen protoze mi autodesk vedome nechal ten autocad pouzivat, stejne jako schvalne me ms nechal pouzivat lupnuty okna a adobe photoshop s nejakym seriakem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 22:30

a dalsi pravdu mate s tim utracenim, ale malicko jinym smerem. podle me to linux na firemni desktop neprinese, jen se ukrutne snizi prijmy MS.

stav v nasi firme(cca 20lidi) - 1 MS SBS server s MS-SQL kvuli erp a jako centralni uloziste dat - vidite dnes duvod cokoliv upgradovat? ono to funguje a ja do toho rypat nehodlam dokud neskonci podpora MSSQL 2000 protoze pak budu muset prejit kvuli ERP. Dale pak 20 stanic, obvykla sestava celer kolem 2,8GHZ a ram 512 - 1024MB max., integrovana grafika. je tam xp prof oem a office 2003. obvykle vyuziti dle cetnosti: prace v erp 40%, cteni mailu a rozesilani faktur apod v outlooku 25%, psani nabidek ve word 20%, obcas nejaka tabulka 5%, skype na domluveni se s italskym dodavatelem a slovenskou pobockou.

A ted mi nekdo zkuste dat tri dobre duvody proc kupovat nove stanice kvuli novym windows. co to te fakturantce prinese krome toho ze "to vypada jinak, kde mam tohle a tamhleto.."? v soucasne ekonomicke situaci nedokazu ani sam sobe rozumne neco takovyho zduvodnit, natoz pak to zduvodnit sefum. jo a jeste mame 1x branu kde bezi nejaky linux jako mailserver spravovany dalkove providerem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 07. 2009 00:17

pokud většina firem využívá podobné služby, pak těch 20stanic a 1 server může běžet na linuxu úplně v pohodě.Jiná situace by bylo třeba účetnictví kterých je pro linux ještě stále málo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 07. 2009 10:32

Dannero

Ale ty jsi to nepochopil. Pokud jim to v te firme funguje a nemaji s tim problemy, tak proste nemusi prechazet na Linux. proc by to delali. Ja chapu ze Linux je v mnoha ohledech technologicky lepsi nez Windows, ale pokud nekde v pohode a bez zadrhelu, tak proste nemaji duvod proc menit platformu. pro tve krasne oci to neudelaji a neudelal bych to ani ja.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 07. 2009 15:40

danero: však píšu 40% je prace v ERP. a ten mi rozhodne dodavatel portovat do linuxu nebude nehlede na to ze pod linuxem nejede mssql server atd... ja jsem fanda linuxu, doma jsem si ho dal. pokud bych rozjizdel nejakou zivnost tak si ho dam taky (jede pod nim treba winstrom, ten na to podnikani staci). pak kdyz je to velka firma tak pod linuxem snad udajne jede sap, ok taky reseni. Ale my mame 20 lidi max. a vyladeny erp ktery nam presne sedi. kdyz dam na stanice novy W7 s milionem novych funkci, kolik jich asi tak vyuzijou fakturantky nebo i obchodnici? zadnou. vzdyt voni nemaj paru ani o total commanderu, sef na me kouka jak na trdlo co to mam, ze je to neprehledny jak jsou tam dve okna. vite k cemu je ctrl+x ? oni ne, maji ctrl+c a pak delete. napriklad.

Ja jsem chtel hlavne rict ze stejne jako nas nic netlaci k prechodu na linux tak uplne stejne nemam sebemensi duvod prechazet z xp na visty/7 a jeste hodne dlouho mit nebudu! MS me k tomu bohuzel donuti. nam to nic neprinese, praci nezefektivni ani nezjednodussi. A myslim ze 90% malych a strednich firem je na tom v podstate stejne.

dejte na me, i ms potka brzy krize z nadvyroby stejne jako ostatni prumyslova odvetvi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 16:40

http://www.zoomerang.com/Survey/...

Pre ty kdo by chtel pomoci s pruzkumem. Totiz pri produktech pro masy je dulezita take podpora a nejenom samotna sluzba. To Google urcite zvlada lepe nez Microsoft, na druhou stranu obsahove v CR zatim zaostava treba za Seznamem - tam je totiz vsechno cesky;))

Diky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 15:20

Nechci vám brát iluze,ale jestli se to v česku nebude jmenovat Seznam OS,tak to stejně běžného uživatele nebude zajímat.Jak na to totiž koukám,tak kdyby měl Chrome jako výchozí stránku po instalaci nastavený Seznam,tak by měl tady okamžitě tak 60 procent jako ten jediný prohlížeč kde je seznam již integrován.Z toho tedy vyplývá jen jedna věc pokud bude Chrome OS navázán na služby Googlu,moc velkou díru u nás neudělá,stejně jako IM kecálkové Digsby a Trillian Astra,co na tom,že to podporuje i sociální služby,když to neumí komunikovat s Lide.cz.Věc na kterou totiž dost často narážím je ta,že pokud nechám v FF nebo Chrome implicitní výchozí stránku,první dotaz je "Kde je seznam a kde mám maily".Takže OS provázaný na služby Googlu,to u nás taky asi moc fungovat nebude.A ještě maličkost,někde jsem tady četl,že BFU o linuxu vědí,ale něchtějí ho,to je blbost,tak 30 procent uživatelů ví co je to Linux,ale v momentě kdy jim řeknete Fedora nebo Ubuntu,už zase nevědí o co jde.Povědomí o linuxu v takové míře,že pouze vím co to slovo znamená nelze totiž považovat za to,že by ten člověk věděl co to je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
17. 07. 2009 08:03

>> Rover623

žádný prohlížeč nemá nastaven jako homepage seznam a přesto všichni lidé v ČR používají pro browsení na webu prohlížeč a ne total commander a kdy vydal vyvinul Seznam vlastní prohlížeč a jak to že jsem o něm nikde neviděl ani zmínku, když ho podle tebe používá 60% lidí

to že to neumí komunikovat s lidé.cz je podle mne výhoda

nevím jak ten seznamácký prohlížeč vypadá a jaké má nastavení ale změnit homepage jde snad ve všech prohlížečích kromě Chrome a jehom klonů?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 07. 2009 08:16

Bylo to myšleno jako vtip,protože velmi často se setkávám s tím,že si BFU neumí změnit ani domovskou stránku a ani obvykle neví kde se to dělá,takže pokud by jakýkoli prohlížeč zavedl jako výchozí stránku po instalaci Seznam.cz,okamžitě by se to tady rozšířilo stylem "jedna paní povídala" a vypadalo by to asi tak,že by si zase lidi říkali,nainstaluj si tamto nebo tomto,protože tam je seznam už v základu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 14:02

Opravdu si měly ty firmy zůstat hrát na vlastních písečcích. Google, který tak kritizoval Microsoft za jejich obchodní politiku teď začíná jít v jeho šlépějích. Jinak co se týče vyhledávačů, tak u mě pořád vede Google, i když Bing je velmi podařený a navíc se bude neustále zdokonalovat. Internetový prohlížeč Google Chrome nemusím. Nevím, čím je tak revoluční??? Tím, že je to ořezátko z plnohodnotného internetového prohlížeče, navíc jej nepodporuje el. bakovnictví, nejdou v něm nastavit ani takové základní věci jako automatické mazaní cache atp. a s tou rychlostí bych se taky hádal. Jsem si nějak nevšimnul, že by byl rychlejší než FF nebo SAFARI. Operačního systému Google se Microsoft ani Apple opravdu obávat nemusí. Takových pokusů už tady bylo, sice se asi rozšíří do nějakého segmentu, ale že by vážně nějak ohrozil svou konkurenci tomu nevěřím. Navíc Windows 7 fungují víc než dobře a myslím, že konečně se podařilo Microsoftu dotáhnout nějaký operační systém k dokonalosti. Stejně tak Leopard je super, nevím, co chce Google nabídnout více, nebudou programy, nebudou ovladače, pro koho tedy bude? Stejně tak jako Linux pro pár nadšenců a pro lidi, co chtějí jen brouzdat po internetu, psát text v editoru, vypalovat cd a pracovat s fotografiemi.

P.S. Přijde mi, že ŽIVĚ se tohoto tématu nějak dychtivě chytilo, asi se jim líbí ty diskuze, kde se všichni hádají, který operák je lepší

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 07. 2009 14:17

>>(...)nebudou programy, nebudou ovladače(..)

Ovladace budu, chrome os bude postaveny na kerneli linux. Ci budu programy zatial vie len google, ale keby neboli chrome by skoncil skor ako by zacal, takze tomu, ze nebude sw neverim

Chrome v mojom rebricku pouzivanosti 4. prehliadac, ale mal som moznost vidiet ho na Acer Aspire One, jedneho znameho a jednoznacne vedie. Co sa tyka rychlosti spustenia, zatazenie pocitaca, subjektivnej rychlosti nacitania stranok a rychlosti odozvy GUI. SSD disk Aspire One je dost pomaly, takze sa mi stavalo, ze nereagovala ziadna aplikacia, ani firefox,, ktory bol v tom case takisto spusteny, reagoval iba Chrome.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 12:34

No jestli Chrome OS stejně jako Android bude pro masy s netbooky, tak se bezpečnost Linuxu zhroutí a bude na úrovni Windows a s děravostí jako Macintosh ( U Maca by stačilo více používání a byl by to horší systém na bezpečnost, než Windows). To by pak Linuxáci začali používat Avast! Linux Edition a už by se nám neposmívali, že Windowsáci chytí virus, i když na porno nelezou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 15:30

I ty vtipalku, mas mokro v trenkach a zrovna jsi se probudil ze?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 17:29

Ty si fakt myslis ze bezpecnost linuxu spociva v % pouzivanosti ?

Linux ovlada servre a tie sa nehackuju an principe os...zobud sa hlupacik.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
17. 07. 2009 20:29

1. Ano, samozřejmě. O tom může pochybovat snad jenom chorý člověk. Nebo jsi jeden z těch, kteří věří tomu, že linux nelze napadnout žadným způsobem ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
17. 07. 2009 22:12

jde napadnout ale je to mnohem složitější..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 07. 2009 21:31

O čemž, ale řeč nebyla :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 07. 2009 13:26

Potom je ale tvoj nazor zalozeny na hlupych polopravdach....Je to ako povedat ze toto auto je super ale je to sracka....cize hodnota prispevku je 0va.

Moj komentar len vyvracal domnienku ze servery sa nehackuju na baze OS ale 3d applikacii. Nijak ale nehovori o tom ze by sa Linux nedal hacknut ako samostatna jednotka. Je to vsak ovela zlozitejsie ako MS platforma cize neekonomicke ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
22. 07. 2009 13:39

Chápu, že pro někoho může být samostatná číslovka oříškem, nicméne pro tebe :

1. Ano, samozřejmě. O tom může pochybovat snad jenom chorý člověk. Nebo jsi jeden z těch, kteří věří tomu, že linux nelze napadnout žadným způsobem ?

Jsem reagoval na první tvoji větu

Ty si fakt myslis ze bezpecnost linuxu spociva v % pouzivanosti ?

Což je prostě fakt, který těžko můžeš oponovat. Ale nechám se překvapit co z tebe vypadne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 12:19

Opet jsem si precetl, ze je windows ce zasstaraly system, ale porad nevim, v cem presne jeho zastaralost spociva. Mam HTC touch pro s timto systemem, chvili jsem mel iPhone a mam dojem, ze jako OS pro kapesni zarizeni vyhovuje a nic zastaraleho na tom neni. Spis neni vhodny pro notebooky, prece jen je urcen pro embedded zarizeni a ve verzi windows mobile pro kapesni hracky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 07. 2009 12:50

Je zastaraly tim, ze je od "MS"¨. Kdyby takovy OS melo APPLE, tak je to bozsky a dokonaly system.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 13:59

Imo jeho zastaralast spociva v nutnosti pouzivat stylus, coz teda ja vidim jako vyhodu...ale to je asi otazka nazoru

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 14:09

Jeho zabezpecenie a interface je na urovni Win95, ak nie rovno 3.11. Program v nom spusteny ma absolutne volnu ruku, celkom pokojne moze znefunkcnit system alebo sa rozposlat vsetkym tvojim kontaktom. A potom este ten stylus

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 16:23

Pravdu mas s bezpecnosti, ale interface? To, ze neumi "multiTouch" a nemusim na dislayi patlat prsty je snad vyhoda, ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 16:29

Pre mna nie, ja PDA zvacsa pouzivam za pochodu. Jedine, co dokazem na prvy pokus trafit je startmenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 23:58

O urovni user interface se hadat nebudu. Ten, ktery je dodavany se systemem je opravdu trochu jednodussi, nez je clovek zvykly z velkych pocitacu. Ale zbytek jsou nesmysly.

Uroven zabezpeceni je takova, jakou urci vyrobce zarizeni. Securiity moduly jsou soucasi win ce, otazka je jen, jestli je vyrobce do zarizeni prida, nebo ne. Vyrobci se obvykle nenamahaji do zarizeni davat ani login, protoze v kapesnich pocitacich a telefonech se s vice uzivateli jednoduse nepocita a nema valny smysl v takovem prostredi s ochranou pocitat. Vysledkem je, ze na drtive vetsine zarizeni ma kazda aplikace admin prava. Ovsem to neznamena, ze to CE neumi. Jen se to nepouziva.

Zminoval jsem ze pouzivam htc touch pro - mobil s win ce, ktery je na tlapkani prstem po obrazovce pripraveny. To je jen otazka hw - jestli se pouziva povrchova vlna, kapacitni snimac nebo buh vi co jineho a velikosti tlacitek - ktera se da snadno menit - opet ale bud pred sestavenim, nebo je nutne pridat patricne moduly.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 12:16

'karma'

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 07. 2009 11:31

"Chrome OS je tedy prohlížeč, který je vhodný jak pro amatéry, tak pro profíky"

Tady ma byt asi jen Chrome bez toho OS

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 11:08

Nevím jestli je to trochu jinak,ale bing pracuje na stejném principu jako google,a ten byl ve své době revoluční tím že byl jediný vyhledávač svého druhu,jediný který vyhledával takhle,"zpětně" :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 11:13

Ale v té dobe na stejnem principu "fulltextu" fungovala i AltaVista.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 16. 07. 2009 17:45

Google byl revoluční především pagerankem... ten tehdy v takové kvalitě nikdo neměl..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 07. 2009 10:47

Clanok bol fajn, dakujem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
redaktor Živě.cz | 16. 07. 2009 01:59

1. bude to jen vylepšený prohlížeč nad kernelem? (již existuje Webconverger, který používá Firefox)

2. bude to distro s gadgety? (už existuje gOS)

3. bude to něco mezi tím? (docela možné)

Tak jako tak, ze strany Googlu je to odvážné, ale celkem rozumím pochybám Ballmera a Gatese. Jestli chce mít Google vlastní otevřený systém, ať raději napíše desktop pro Ubuntu, které v Mountain View používají na desktopech už roky a bude to stonásobně použitelnější než nějaký polovičatý netbookový paskvil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 07. 2009 08:18

myslím si že úpadek windows v oblasti domácích uživatelů je jen otázkou času, obyčejný uživatel chce jen poslouchat mp3, koukat na youtube, blbnout na faceboooku, kecat po icq, brouzdat na webu a sem tam si něco zapařit a zde google os může být lepší než klasické widle

například v oblasti IM si musíme ICQ klienta (nebo ještě lépe multiprotokolového klienta) do šistých windows doinstalovat, s WLM se v Čechách domluvíte leda tak s Hulánem

WMP dělá bordel na disku a pro přehrávání hudby je dosti neohrabaný

jediné plus mají windows v oblasti her

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 08:21

Máš pravdu, úpadek Windows už je skoro za dveřmi...

...posledních 15 let.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 07. 2009 08:41

pakliže by "domácí uživatel" opravdu potřeboval PC jen na to, co jsi popsal, tak ti dám za pravdu. Jenže tomu tak není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 09:01

Nicméně obyčejný uživatel většinou neví, že by mohlo být něco jinýho než Windows. On je prostě zvyklý na Windows, i na to, že se počítač vypíná tlačítkem Start .

Ohledně těch her, hmmm, nevím. Chrome OS má být jednoduchý a rychlý systém, většinou pro spouštění web. aplikací, takže s nějakou podporou her to bude chabé. Nicméně na netbooku stejně člověk hrát asi nebude,

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 11:31

Hry v podobě jaké je známe podle mě stejně na PC brzo zmizí, vše bude na webu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 07. 2009 12:49

Jiste, ze se vypina tlacitkem Start, nevim, co je na tom k diveni. Tlacitko START rika, ze zde ma uzivatel "startovat", resp. zacit na tomto miste, ale to je evidentne neco, co nikdy nepochopite. Inu, Linuxari. Tak fanaticky zahledeni do sebe a sveho BOZSKEHO OS. Na druhou stranu, my zase nechapeme (a nechceme) ten jejich zmateny OS.

A samozrejme, BFU vedi o existenci linuxu. Jenom jej proste nechteji. Ani zadarmo... Vymlouvat se tim, ze o nem nevedi, je no... trapne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 12:53

> Jiste, ze se vypina tlacitkem Start, nevim, co je na tom k diveni.

Od teba to nikto ani necaka

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 07. 2009 13:11

škoda, že si Microsoft neudělal nějaký průzkum, jak uživatelé jejich OS používají, 99% uživatelů tlačítko START používá opravdu jen na vypínání počítače, na spuštění aplikace používají BFU ikony na ploše a pokročilejší uživatelé panel rychlého spuštění nebo používají nějaký sw třetí strany (Lauchy), programy přes start spouštějí snad jen, když se s PC učí pracovat podle nějaké knížky "první kroky s..."

osobně neznám nikoho, kdo tlačítko START používá jinak

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
17. 07. 2009 21:59

+1

Start ve win nesnáším, je prostě nepoužitelný a nepraktický. Mě se líbí jak je to vyřešeno v Ubuntu..

ani ten název star se mi nelíbí.. proč to není třeba nabýtka..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 07. 2009 22:05

Nebo nabídka

Aspoň že to MS došlo a od Vist tam už je jen logo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 07. 2009 12:29

ale to že jim to trvalo málem deset let (od roku 1995) není dobrý vizitka xD

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 13:23

ad start) hmm, tobě asi nedochází odlišnost slov start, startovat, začít a slova vypnout.

Vymlouvat se tím, že jsem Linuxák, je no... trapné. Windows (od 98 až po Visty) jsem používal 10 let. Linux používám druhým rokem.

Jinak, nenarážej na můj operační systém, se kterým jsem plně spokojen a který nikomu nenutím, v mém předešlém příspěvku o něm nebyla ani zmínka.

ad BFU) aha, tak to promiň, já si tedy myslim, že BFU maximálně tak o Linuxu slyšel jako o něčem na čem nespustí svoje CoD. Ale když ty, někdo, kdo všechno ví a všude byl, ríká, že to BFU zná, tak to holt tak bude.

Tahle diskuse, minimálně s tímto člověkem nemá cenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
17. 07. 2009 21:24

netbook na hry není ale třeba Trakmania je pro toto ideální...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 07. 2009 10:59

Pocitac sa stava spotrebnym tovarom, uz to nie je "hracka pre geekov". Kvoli tomu chapem narastajuci uspech Apple s ich filozofiou just-works. A podobne spravna cesta bude asi aj moblin-like operacne systemy, cize OS podobny mobilnemu telefonu. Mozno vyvolam flame, ale myslim si, ze windows aj linux su este "geekovske OS". Bezni uzivatelia by nemali riesit veci ako ovladace, suborove systemy, antivirus, defragmentacia a pod. Ani pri mikrovlnke neriesite rychlost otacania taniera

Takze Chrome OS, ako webovy, rychly a bezudrzbovy OS bude asi spravna cesta. Dalsia vec, si ludia si na to musia zvyknut, ale zvyknu si, je to otazka zopar rokov a dobreho marketingu a ten google vie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 12:06

Tak nevím jak v Linuxu, ale pod Windows běžný člověk souborový systém už neřeší - max. tak místo na disku (u instalace linuxu typu Ubuntu na prázdný disk snad taky skoro ne - next, next, next)

Co se týká ovladačů tam vidím "trochu" problém - jedině snad že by se vytvořil nějaký standart který by podporovali všichni výrobci a všechny OS - pokud tedy nechce někdo jít cestou restrikce typu Appel. Ale vyřešit by to asi šlo.

Kámen úrazu ale vidím u fw a antiviru. Už vidím to nadšení výrobců až bude Google produkovat funkční fw a antivir zdarma. Plus pokud budou používat všichni stejný os,fw, antivir, antispyware, tak bude veden o to větší tlak na prolomení - jůůů dostali jsme se do miliardy počítačů.

Takže pokud pokud google dovolí do chrome os nainstalovat i nějaké jiné offline aplikace než pár prověřených, tak se o bezúdržbovém systému nemůže být řeč. OS je přece jen komplexnější věc než mikrovlnka - po něm chceš víc než ohřát oběd. A že bude "vše na webu"? To je hudba vzdálené budoucnosti - to je něco jako tvrdit při pohledu na první trochu použitelný komerční letadla, že za pár let bude mít každý doma osobní helikoptéru a autem bude jezdit "jen pár geeků"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 12:16

> Kámen úrazu ale vidím u fw a antiviru. Už vidím to nadšení výrobců až bude Google produkovat funkční fw a antivir zdarma.

Ona ta sranda ma bezat nad Linuxom

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 12:31

Tím je řečeno co? Že Linux fw ani antivr nepotřebuje? Nedělej si iluze - až to bude používat víc jak 5-10pct, tak se pro to už začne vyplácet dělat viry, trojany a podobnou havěť. Nic není tak dokonalé, aby to bylo neprůstřelný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 07. 2009 12:39

Ak bude chrome spustat aplikacie v sandboxe, tak antivirak prakticky nepotrebuje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 07. 2009 12:48

Prehliadac Chrome sandbox uz pouziva ( http://blog.chromium.org/2008/10/new-approach-to-b... ... ) , myslim si, ze tou istou cestou pojde aj OS. Ak to s tou bezudrzobovstou (a dokonca vraj mozno nebude treba ani aktualizacie), tak sandbox je asi jedina cesta.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 12:42

Nie a ano. Linux FW ma a AV skutone nepotrebuje. Ci ho potrebuvat bude ukaze cas, ja o tom ale silne pochybujem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
17. 07. 2009 22:08

jo možná ale rozhodně je Linux méně průstřelný než Win takže se nebojím. A na win jem neměl vir ani nepamatuji. Jednou za život jsem chytnul vir který byl docela zákeřný a nešlo se ho zbavit. Ale to jsem byl ještě blbej a způsobil jsem si to sám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 07. 2009 12:32

Bezny uzivatel nemusi vidiet adresarovu strukturu, mala by byt moznost, zapnut si jej zobrazenie, ale nie Tento pocitac -> C: ... a mam cele C: ako na dlani. Mne to nevadi, naopak to uvitam, ale ako uzivatelovi mi staci D -)

Chrome OS by mal byt na netbookoch, kde je obmedzene mnozstvo hw, ktore sa bude pripajat k pocitacu. Google je dost vela firma, aby dotlacila vyrobcov k nalepke "Google Chrome Compatible"

Chrome OS bude zalozene na linuxe, kde zatial(!) nie su virusy a vstavany firewall v kerneli je rokmi overeny a velmi kvalitny, staci len nejake klikatko na nastavenie.

Google zatial len ohlasil, ze vyda bezudrzoovy, webovo zamerany OS,takze toto neriesim.

Mobilny telefon alebo auto su tiez ovela komplexnejsie ako mikrovlnka. Komplexnost auta je asi vyssia ako komplexnost PC, ale ovladanie je neporovnatelne jednoduchsie.

Je to otazka buducnosti, ale nie vzdialeniej ... dnes sa uz v podstate vsetky bezne veci daju robit prostrednicvom webu, existuje webovy "photoshop" (jasne, ze okresany), textove editory, tabulkove procesory, mailovy klienti, hry, erp baliky ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 07. 2009 12:35

hmm, zeby unfriendy

(...) ale ako uzivatelovi mi staci Documents and Settings\[username]. Ale linux a vista sa [root] snazi skryvat, takze ok, uzivatel suborovy system uz riesit nemusi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 07. 2009 12:37

Zda sa, ze zive.cz sa pohnevalo s ampersandom

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 00:41

o google jako vyhledávač rozhodne strach nemám nový prohlížeč je super a klidne bych se vzdal i OS windows kdyby google přyšel z tím OS Chrome fandím mu (sem zarputilý zastánce googlu)

-moje gramatika je špatná tak sy nechte kecy-

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Já jsem zarputilý zastánce Linuxu a je možné, že distribuci Chrome OS budu doporučovat místo Ubuntu. U Canonicalu mi velmi silně vadí nesmyslné tlaky na protlačení Microsoftích technologií do základní distribuce (např. v poslední době Mono).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2009 00:37

Bing, IE: Jadro veci je porad o neco horsi nez konkurence, nicmene stale se zlepsuje. Kase okolo (doplnkove sluzby) drti konkurenci nehoraznym zpusobem

Windows, Chrome OS: Tady to bude pristi rok velice zajimave, predevsim jak s tim vsim zamicha Tegra.

Android, WM: Tady to opet bude otazka nazoru, me napriklad vyhovuje spis stylus (alespon ponechat si jeho moznost) nez matlat display prsty.

Apple uz podruhe vyuziva obrovskou diru v trhu (poprve ipod, ted iphone), z cehoz bude zit dalsich 10 let. Uvidime, jestli se mu to podari i na potreti.

Na vsech frontach jsou viditelne mensi ci vetsi rozdily v pristupu k veci, takze uzivateli se tu rysuje slusna moznost volby. Kazdopadne v roce 2010 nas ceka mnoho zajimavych veci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor