Bitcoin | Bitcoin kurz | Cena bitcoinu

Bitcoin klesl na půlroční minimum, důvodů razantního propadu je celá řada

Cena nejpopulárnější kryptoměny spadla na nejnižší hodnoty za posledních šest měsíců. V pondělí ráno se jeden bitcoin prodával za 34 580 amerických dolarů, respektive 744 tisíc korun. Proti začátku listopadu loňského roku tak jeho hodnota klesla na téměř polovinu.

Za podobné ceny jako nyní se bitcoin prodával naposledy v červenci 2021. Poté jeho cena až do listopadu postupně rostla. V poslední době však trh s kryptoměnami zachvátil silný odklon investorů od spekulativních aktiv, což se projevilo propadem cen.

Co může za propad bitcoinu

Bitcoin jen v průběhu prvních 24 dnů roku 2022 ztratil více než čtvrtinu své hodnoty. Pod silným tlakem se ocitly i další kryptoměny – index FT Wilshire, považovaný za měřítko amerického akciového trhu, klesl v prvním měsíci roku 2022 u pěti dalších silných kryptoměn o 30 procent.

Také globální akciové trhy zaznamenaly v uplynulém týdnu největší poklesy za více než rok, přičemž intenzivní propady postihly i dosud rychle rostoucí společnosti. Důvodem je očekávání, že americký Federální rezervní systém (Federal Reserve System) přikročí v rámci boje proti inflaci k omezení uvolněné pandemické měnové politiky.

Investoři předpovídají, že nejvlivnější centrální banka světa zvýší v letošním roce úrokové sazby třikrát až čtyřikrát, což způsobí prudký růst výnosů z dluhopisů. Vyšší výnosy aktiv s nízkým rizikem způsobují, že potenciální (nejisté) výnosy, které lze získat prostřednictvím spekulativních investic, jako jsou kryptoměny, ztrácejí na atraktivitě.

Vinu nese i ruská centrální banka

Prudký výprodej digitálních aktiv přišel den poté, co ruská centrální banka ve čtvrtek oznámila návrh na zákaz veškerého obchodování s kryptoměnami a jejich těžby. Navrhované zákony mají rovněž zablokovat možnost investic do kryptoměn ze strany bank a zakázat jakoukoli směnu kryptoměn za tradiční ruskou měnu.

Centrální banka ve své 36stránkové zprávě uvedla, že rychle rostoucí hodnota kryptoměn „je definována především spekulativní poptávkou po budoucím růstu, která vytváří bubliny“, a dodala, že mají také aspekty finančních pyramid, protože růst jejich cen je z velké části podporován poptávkou nových účastníků trhu.“

Oznámení mělo zpočátku na bitcoin jen malý dopad – ve čtvrtek ještě vůči dolaru vzrostl až o 3,7 %. V pátek odpoledne v Asii však kryptoměna klesla z maxima předchozího dne o více než 10 % a dostala se na nejnižší úroveň od srpna.

Diskuze (63) Další článek: Microsoft slaví nejvyšší tržby i zisk v historii firmy. Rostl ve všech oblastech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,