Bill Gates | Mobility | Windows Phone

Bill Gates: Nebýt antimonopolních tahanic, Windows jsou dnes v každém telefonu

Zakladatel Microsoftu Bill Gates má jasno. Kdyby nebylo antimonopolního vyšetřování redmondské softwarové korporace, které se táhlo dlouhé roky už od přelomu století, každý by dnes používal mobilní Windows a Android by byl pouhou dějinnou epizodou stejně jako třeba sociální síť Google+.

Gates sice porážku Microsoftu přijal a sám používá telefon s Androidem, podobná slova ale pronesl na konferenci New York Times DealBook (via Neowin), kde byl hlavním hostem. Podle jedné z ikon IT jednoduše antimonopolní spor s úřady Microsoft vyčerpal, vývoj mobilního operačního systému, který měl nahradit Windows Mobile/Windows CE, začal stagnovat a Google chytře využil díry na trhu.

Google využil zpoždění Microsoftu

Výrobcům telefonů, kteří čekali právě na Windows, nabídl Google mladičký Android a s podporou zaoceánských operátorů jej pak v masivní reklamní kampani představil Američanům. Osud Windows byl tím pádem zpečetěný, Microsoft totiž neměl čím zareagovat.

Jeho klíčový partner HTC sice vychrlil ještě několik na tu dobu velmi slušných telefonů jako Touch Diamond 2 nebo HD2, které ale nadále poháněl už koncepčně překonaný operační systém Windows Mobile – byť s dotykovou nadstavbou HTC Sense.

Píše se rok 2010 a David Polesný komentuje svoje zkušenosti s tehdejší vlajkovou lodí Windows Mobile 6 HTC HD2:

Podobný kočkopes se surovými Windows Mobile/CE ovládanými hlavně stylusem a dotykovou nadstavbou však nemohl konkurovat mladému iPhonu s plnohodnotnými multidoteky, novými gesty a dalšími technologiemi, které dnes považujeme za samozřejmost napříč platformami.

Ostatně, na iPhone zavčas zareagoval i Google, neboť i jeho prototypy Androidu vypadaly zcela jinak než dnes. Nabídl tedy podobné ovládání, a tedy i levnější zážitek téhož pro všechny ostatní, což okamžitě vzali za své všichni tradiční výrobci, se kterými by to ve světě Applu a bez Androidu dopadlo kdo ví jak.

 

„Nástup iPhonu a Androidu byla jedna z největších chyb Microsoftu. Přišli jsme nejméně o 400 miliard dolarů.“ – Bill Gates

 

A Microsoft? Ten z nepochopitelných důvodů jen zíral, jak se okolo něj mění dějiny, a když po neuvěřitelném zpoždění konečně představil Windows Phone, karty už byly rozdané a redmondské korporaci nepomohl ani nákup mobilní divize legendární Nokie nebo mobilní verze Windows 10.

Diskuze (103) Další článek: Google požádal ESET a další firmy o pomoc. Budou zachytávat malware v obchodě Play

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,