Bill Gates: chtít po uživatelích mačkat Ctrl+Alt+Del byla chyba

Možná jste si také někdy říkali, proč vznikla trojkombinace káves Ctrl+Alt+Del a proč se ve starších systémech Windows dokonce využívá k přihlašování uživatele k počítači. Bill Gates nyní v rozhovoru uvedl, že to byla chyba. Trojkombinace dříve používaná pro „soft-restart“ byla zvolena proto, aby jiné aplikace nemohly zobrazit falešný požadavek na přihlášení a krást tak hesla k uživatelským účtům. Bylo to ale pro uživatele obtěžující řešení.

CtrlAltDel.jpg
Bez kouzelného trojhmatu se do Windows se zabezpečenými účty ani nepřihlásíte...

Požadavek ochrany by bylo možné zajistit i samostatným tlačítkem se zvláštním přístupem. „Mohli jsme mít jediné tlačítko, ale ten, kdo dělal design klávesnice IBM, nám nechtěl dát samostatné tlačítko,“ vysvětloval Bill Gates. Hardware osobních počítačů postavených na Windows tehdy ovládalo IBM a určovalo podmínky, Microsoft se musel přizpůsobit a přišel s nápadem využití trojkombinace využívané pro restart. Pro řadu uživatelů je příliš komplikovaná, protože při jiné příležitosti tři tlačítka zároveň na klávesnici nestisknou. Přesto je to pro mnohé to první, co musí udělat, aby se k počítači vůbec přihlásili.

Podívejte se na video s rozhovorem (v angličtině), ve kterém padne mnoho dalších zajímavostí o Microsoftu a životě Billa Gatese:

A pokud vás zajímá historie klávesové zkratky Ctrl+Alt+Del, přečtěte si náš starší článek:

Diskuze (69) Další článek: Některé weby včera nefungovaly, VShosting čelil velkému DDos útoku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,