Bídný svět doplňků pro Internet Explorer

Kde jsou ty doby, kdy se na internetu potulovala celá plejáda nástrojů pro Internet Explorer. Svého času se těšila velké popularitě i nadstavba IE7Pro. Jak to vypadá dnes?

Internet Explorer nepodporuje doplňky a nemá žádnou skrytou konfiguraci, která nabídne doposud netušené funkce. Stejně tak existuje jen velmi málo programů třetích stran na „tweakování“ prohlížeče od Microsoftu.

Předchozí výrok je bohužel téměř bezvýhradná skutečnost. Na webu se sice potuluje hromada zaručených tipů, jak vylepšit staré dobré IEčko, nicméně když je začnete pročítat, zjistíte, že jsou několik let staré a že se tedy jedná buď o tipy pro prehistorické verze Exploreru, které jsou dnes už naprosto k ničemu, nebo to jsou naopak banality typu: jestli chcete zrychlit surfování v IE, defragmentujte disk a vymažte historii surfování. Hm…

Na štíru je to i s doplňky. Internet Explorer sice lze rozšířit o některé těžkotonážní podprogramy – ostatně každý z vás jistě zná otravné lišty antivirových programů a jiné smetí, tak trochu z nepochopitelného důvodu ale dodnes nepodporuje alespoň jednoduché obsahové doplňky na bázi Greasemonkey, tedy prostého Javascriptu. Stejně tak už dávno skončil vývoj kdysi slavných nadstaveb IE7Pro a dalších experimentů. No, a pokud už konečně najdete něco zajímavého, zjistíte, že to opět přestalo fungovat úderem Internet Exploreru 9 a v Desítce to ani nenainstalujete.

Všechna hesla jako na dlani

Jedním z mála průběžně vyvíjených programů pro Internet Explorer je WebBrowserPassView od NirSoftu. Program je to přinejmenším kontroverzní, mnohé antivirové programy jej tedy blokují. O žádný virus se ale nejedná, tedy pokud program spouštíte opravdu vy a na svém počítači.

WebBrowserPassView.png
Odhalí hesla na jedničku

PassView dešifruje hesla z webových stránek, které si webový prohlížeč pamatuje, a zobrazí je v přehledném seznamu. Program nepracuje pouze s Internet Explorerem, ale už podle svého názvu i s ostatními včetně Chromu, Opery a Firefoxu. Pomůže vám ve chvíli, kdy si potřebujete vzpomenout na heslo, které už vlastně ani neznáte, poněvadž jej prohlížeč při přihlašování doplní do formuláře sám ze své paměti.

Parametry příkazové řádky

Internet Explorer sice nemá žádnou skrytou konfiguraci po vzoru adresy about:config, v Redmondu ale nezapomněli alespoň na několik málo parametrů příkazové řádky. Není jich opravdu mnoho a dobrá polovina je běžnému surfaři naprosto k ničemu. Jsou zde ale i praktické kousky.

iexplore.exe –private
Pomocí tohoto parametru spustíte prohlížeč v anonymním režimu, kdy se do paměti neukládá historie, ani cookies. Po ukončení relace si tedy nebude IE naprosto nic pamatovat.Stačí si tedy s touto cestou vytvořit zástupce a můžete rovnou z plochy spouštět anonymní IE.

InPrivate.png
Soukromý režim z příkazové řádky

iexplore.exe –extoff
Tento parametr prohlížeč dokonale oškube, spustí jej totiž bez jediného doplňku ActiveX. To v praxi znamená, že se nezobrazí jediná lištička, Flash Player a cokoliv jiného. Výsledkem je opravdu velmi rychlý prohlížeč, který se spustí prakticky okamžitě. O klipy na YouTube přitom nepřijdete, portál se totiž v takovém případě automaticky přepne do HTML5 videa.

bez doplňků.jpg
Extra rychlý režim bez doplňků z příkazové řádky

iexplore.exe –k http://www.zive.cz
A nakonec ještě jeden parametr, který spustí Internet Explorer v režimu „kiosk“. Prohlížeč se tedy zobrazí v celoobrazovkovém režimu bez jakýchkoliv lišt a dalších prvků GUI. Vše se podřídí obsahu a vy budete hledat nějakou klávesovou zkratku, jak to sakra vypnout. F11 vám nepomůže.

Kiosk.png
Internet Explorer v režimu kiosk – nejedná se o klasický fullscreen vyvolaný F11

Skutečné doplňky

Nabízí Internet Explorer vedle klasických pluginů pro Flash Player atp. i nějaké skutečné doplňky? Ale jistě, na internetu je rozeseta hromada (často pochybných) ActiveX, které umí funkčnost IE docela zajímavě rozšířit. Ostatně takový doplněk používáme i v našem redakčním systému pro vkládání obrázků do článku přes systémovou schránku.

Horší je to s doplňky, které jsou určené širokému publiku. V tomto případě Internet Exploreru chybí jakýkoliv oficiální udržovaný katalog. Pokud už tedy nějaký ten doplněk najdete, zjistíte, že funguje jen v některé z prehistorických verzí. Jedním z mála, který nemá problém ani s aktuální verzí 10, je třeba správce hesel LastPass, jednoduché okno prohlížeče ale vyzdobí doslova ošklivou lištou. Internet Explorer je přitom mnohem tvárnější, než si mnozí myslí, což dokládá třeba Seznam Lištička, tedy rozšíření od českého portálu, které integruje do rámu okna prohlížeče několik ikon a z úvodní stránky vytvoří svůj vlastní Speed Dial.

Seznam Lištička.png Seznam Lištička.png
Seznam Lištička pro Internet Explorer

Co se klasických lišt týče, zmínku si zaslouží Google, jehož Toolbar stále funguje a nabízí hromadu funkcí včetně detekce cizojazyčných stránek a návrhu k jejich překladu. Jenže stejně tak vám sebere drahocenné vertikální pixely, čili oknu prohlížeče bude lépe bez jakýchkoliv lišt. A jen tak na okraj, je tu samozřejmě i lišta od Bingu. Nutno podotknout, že je neskutečně ošklivá, což je vzhledem k autorovi poněkud zvláštní. Jestli by měla k Internet Exploreru nějaká lišta opravdu ladit, tak pak ta od stejného výrobce.

Bing Toolbar.png
Redmondský masakr lištou Bing, aneb divoce poskládané nevkusné ikony

Hra na doplňky

Vedle těch skutečných doplňků tu je ještě svět podivných rozšíření, která jsou sice povětšinou naprosto k ničemu, Microsoft však tvrdohlavě udržuje jejich katalog IEGallery.com. Tedy udržuje, to je relativní, mnohé z těchto kousků už totiž dávno nefungují. Je to příklad třeba poskytovatelů hledání.

IEGallery.png
Toto mohl být zajímavý katalog doplňků pro Internet Explorer... Tedy kdyby Internet Explorer nějaké skutečné doplňky opravdu měl.

Nejblíže ke skutečným doplňkům mají v tomto případě stařičké Akcelerátory, což sice nebyl principiálně vůbec špatný nápad, jenže se to neujalo i díky nepřehlednosti a nedostatku nějakých pěkných příkladů. Jen připomenu, že akcelerátory jsou vlastně integrované služby, které mohou zpracovat označený text ve stránce. Když tedy označíte slovo „home“, k dispozici je akcelerátor překladače, který slovo hned přeloží a zobrazí v okně.

Akcelerátor Mapy.cz.png Akcelerátor.png
Jeden akcelerátor (Mapy.cz) pro jistotu nefunguje. Ten druhý (Bing Translator) sice ano a dobře, ale je třeba provést zbytečně mnoho kroků. Překladače ve formě doplňku pro Firefox a Chrome jsou mnohem rychlejší.

Jenže to je tak všechno. Jsou zde i další akcelerátory, mnohé ale nefungují korektně, což není zrovna povzbuzení k tomu, aby člověk hledal další kousky.

Přitom se opět nabízí otázka, proč Internet Explorer nepodporuje nějaký systém jednoduchých javascriptových rozšíření. Zatímco v Internet Exploreru musím označit text, a v nabídce akcelerátorů vybrat třeba právě překladač, v Chromu si jednoduše nainstaluji drobné rozšíření Auto-Translate. Pak jen najedu na kýžené slovo a stisknu Ctrl. Anebo označím celý odstavec a opět stisknu Ctrl. Je to rychlejší, ergonomicky čistší a především to funguje lépe než celý systém Akcelerátorů.

Suma sumárum, od Internet Exploreru i po letech čekejte pouze a jen prohlížení. Archaické lišty jsou pouze přežívajícím reliktem vzdálené minulosti, a čím dříve odtud zmizí, tím lépe pro celý prohlížeč.

Na možnou podporu javascriptových doplňků v IE jsem se produktových manažerů Internet Exploreru ptal už mnohokrát – naposledy letos na konferenci Build. Odpověď je pokaždé stejná: pokud to budou naši surfaři vyžadovat, tuto možnost jim nabídneme. Zdá se tedy, že to surfaři nechtějí a raději experimentují s akcelerátory. Škoda, snad v další verzi.

Znáte nějaké povedené doplňky pro Internet Explorer? Pochlubte se v diskuzi. Doplňky v IE vůbec nepotřebujete? Hlasujte v anketě.

Diskuze (53) Další článek: Icahn se chce zmocnit Dellu. Michael Dell by o firmu mohl přijít

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,