Bezpečná hesla: Pláčou správci i uživatelé

Diskuze čtenářů k článku

22. 09. 2010 00:39

...s těma heslama je to pech, když by měl člověk jen jedno, tak by mu nedělalo problém si ho měnit a pamatovat, ale třeba já jich mám snad desítky nebo možná už i přes stovku, do všech možných fór a eshopů, je to děs. Já se ale naučil používat LastPass a nedám na tu výbornou věc dopustit. Je to trezor pro hesla - ukládá je šifrovaně v cloudu na internetu (takže jsou přístupná odkudkoliv). Vám si stačí pamatovat jediný hlavní heslo a všechny ostatní se už vygenerují (jakkoliv silná a nezapamatovatelná), LastPass je intergrovanej do prohlížeče a automaticky vyplňuje, príp i přihlašuje. V budoucnu LastPass navíc plánuje intergovat se i do dalších aplikací Windows (nejen do prohlížeče, třeba outlook, thunderbird apod.) a dokonce je v plánu nahradit přímo Windows Login, takže pak bude už opravdu jediný heslo na zapamatování, ostatní budou vygenerovaná, silná, prakticky neodhalitelná... Takže do budoucna jedině LastPass :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 09. 2010 00:39

Standardní síťový domain user používá klíčenky (KeyPass, Symantec,... mimo klíčenky nesmí hesla ukládat) a musí si pamatovat jen dvě hesla (7 místné pro vstup do domény a 24 místné pro vstup do klíčenky) s tím, že hesla se mění pravidelně každých 36 dní. Méně důležitá každých 72 dní a platí striktní pravidla pro skladbu (malá a velká písmena, číslice, spec. znaky, nesmí se opakovat žádný znak apod.). Pro TOP level jen heslo nestačí a od toho už jsou tu jiná řešení. Privátně (bohužel rodina, přátelé) jsem již všechno donutil používat klíčenky a opět hesla dle potřeby s tím, že klíčenka musí být alespoň mít alespoň 14 znaků - doporučuji měnit každé 3 měsíce s tím, že heslo do OS nechávám na nich dle potřeby. Pro BFU praktické, hesla mají silná a ještě si je nemusí pamatovat. Osobně ani klíčenky nepoužívám (nosím si to v hlavě), byť loginů mám spousty a minimální délka znamená 14 znaků (třeba i zde měním heslo pravidelně a skládám jej tak, aby vyhovovalo síle). Šifrovaní dat samozřejmě řeším tak, že heslo má alespoň 24 míst apod. Nemoc z povolání a pak, jsem asi paranoidní.

Bohužel existují mobilní paka, kteří sem tam musí nést na laptopu dočasně data od někoho někam (plně šifrované - biometrika + heslo s patřičnou sílou) a není nic horšího, než když si takový pakůň heslo napíše na štítek a ten nalepí na laptop - letos už jsem potkal dva takovéto pakodlaky, kterým byl zcizen laptop s daty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 23:32

Mne štve, že správce vždycky přidělí heslo, kde se vyskytují písmena Z a Y… Přihlašuju se na různých počítačích a jednou je tam anglická klávesnice jindy zase česká… Takže i když si to heslo konečně pamatuju, tak ho musím stejně zadávat po každé (podle zákonu schválnosti) dvakrát…

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 09. 2010 00:28

jj, a proto by se povinně zákonem mělo zavěst qwerty do všech počítačů, qwerz je přežitek z psacích strojů

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 23:18

Zrovna dnes jsem potreboval heslo, papirek jsem nasel na pude (z roku 2004), heslo tam bylo, dobry.

Akorat tehda se mi zdalo, ze uziv. jmeno je jasne... Nemuzu prijit na to jmeno

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 22:22

Stejně, řídit přístup pomocí hesla, to se, domnívám, není nikdy žádná velká bezpečnost nedá očekávat.

Když na tom někomu bude opravdu záležet, tak heslo může odkoukat (třeba skrytou kamerou), může podstrčit přímo do klávesnice, příp. mezi klávesnici a PC elektronické udělátko odchytávající stisknuté klávesy, může nasadit do OS počítače odchytávací rootkit, možností jak heslo "odkoukat" je jistě mnoho.

Proto, domnívám se, že jediná opravdu bezpečná metoda, jak se přihlásit do systému, je generování kódu, který bude pro každé nové přihlášení unikátní. Tohle je možné řešit mnoha způsoby, např. pomocí různých generátorů kódu (např. tzv. "kalkulačka") a nebo i třeba velmi primitivně pomocí tzv. "scratch listu" - máš na papírku, který musíš pochopitelně mít někde ukrytý, seznam kódů a po každém přihlášení právě použitý kód zaškrtáš. Při příštím přihlášení použiješ následující nezašktaný kód. Až všechny kódy zaškrtáš, požádáš admina o vygenerování nového "scratch listu" - tohle je ale opravdu ten nejprimitivnější způsob autentizace, ale dle mého názoru je to stále bezpečnější než vypisování stále stejného hesla, byť by se to heslo měnilo třeba každý týden. Elektronický generátor kódu je ale samozřejmě autentizace značka ideál.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 19:32

Před nějakou dobou si kdosi přečetl EULA od ICQ a řešilo se to všude.

A tohle mi přijde jako úplně stejnej případ. Taky už je to tady několikátej server, kde jsem si za poslední měsíc přečetl to samý - že když se chce po uživatelích mít silný hesla, tak nakonec skončej na papírku.

To ty články píše jeden člověk, nebo mají všechny weby jednoho společnýho big bosse... nebo autoři nemají vlastní názor, tak počkají, až se někde objeví něco zajímavýho a papouškujou to dál?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 22:07

podla mna je nakazat zmenu hesla uplna blbost na niektorych miestach vidim ako tj u nas v skole . FIIT/FEI

nejaki genius to nastavil na max 4 mesiace a nemozu sa opakovat 5 poslednych .. no predstavte si tie hesla 8 znakou a posl 5 neopakovat . meno+cislo login+cislo fiit+cislo a odznova. fakt nevidim zmysel

BTW v robote kolko znakou mas v hesle tak x10 a tolko dni ho mozes mat .niekdo sa pohral staci si vymyslet vetu a mate na rok vystarane (zive je super a citam ho kazdy den) a je to :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 09. 2010 10:57

Ale ono to tak je! Pokud musí být heslo takové, že je nezapamatovatelné, skončí nakonec vždycky napsané někde pod klávesnicí nebo na monitoru. Je to blbost!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 19:29

Používám nejbezpečnější heslo na světě, které by žádného normálně přemýšlejícího člověka nikdy nenapadlo a navíc jej zásadně neměním. Toto heslo je zakázané a nesmí se používat a ani o něm mluvit. Tím na ně nikdo nemůže přijít.

Viz podrobnosti na:

http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Nbusr123...

Navíc po vzoru nejmenované bezpečnostní agentury jej používám s uvedeným přihlašovacím jménem, které právě v kombinaci s neprolomitelným heslem dává takovou kombinaci o které se může běžnému smrtelníkovi jenom zdát. Takže žádný administrator, nebo root, ale pravý a nefalšovaný nbusr!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 19:10

Já to mám takhle:

1) nejkomplikovanější heslo: k mailu a do počítače (stl3BfE1mn52jW)

2) trochu komplikované - lehčí varianta jedničky: různá fóra a obecně účty na netu

3) dřívější varianta dvojky: různá fora a obecně účty na netu

Takže si pamatuju tři hesla + internetový bankovnictví. Když by mi někdo ukradl 2 či 3, nic se neděje, jen mým jménem bude někam psát ....

Jedničku jsem si vyrobil z nějaké věty ve smyslu: Petr šel ve 3 na houby s Frantou a potkali 25 klaunů (Psv3nhsFap25). Jasně, jde to prolomit přes brutal force,ale ne hned.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 21:30

Mě se na internetovém bankovnictví líbí, že heslo mám pokaždé jiné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 18:50

Faktem je, že pravidelné střídání hesel je první cestou k prolomení systému. Není pak už nic jiného, než hledat místo, kam si uživatel své nové heslo zapsal. U nás máme politiku (proti které jsem sám bojoval), že uživatel musí heslo měnit každý měsíc, a že posledních pět hesel nesmí být stejných. Hádejte, jaká hesla si uživatelé volí: leden111, únor1111, březen11 (heslo musí mít aspoň 5 znaků).... Pokud si spořádaně nechají heslo navrhnout, tak si ho někam napíší.

Z lidské fyziologie vyplívá, že doba k zapamatování informace je většinou kolem 48 hodin, ale doba k doslovnému zapamatování informace o délce desíti znaků, náhodně kombinovaných s čísly a symboly je asi 7-10 dní (pokud jej nepoužíváte neustále). Pak heslo tři týdny používáme, abychom ho museli vyměnit a používat nové, které si zapíšeme na papírek (oblíbené jsou lepivé barevné lístečky na monitoru), nebo do telefónu (děkujeme firmě Nokia, Google, nebo Microsoft, za inteligentní telefon).

Ale vážně: pokud si heslo potřebujete zapsat, zapište si je odkazem (nikoliv "heslo je rodné číslo manželky, ale něco jiného, jako barva balónku, který uletěl mé dceři loni v létě u moře a pozdevnoci = zelenal8night) Mozek si zapamatuje taky líp postup (jako A+3+2-5 je ADFA).

A neměňte hesla častěji, než jednou za měsíc, spíš jednou za šest týdnů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 17:53

Dobrý článek. Jak snadno je prolomitelné heslo do excelovského sešitu? Dá se to srovnat s ostatními freewary na uložení hesel? Moc nevěřím freeware prográmkům, příjde nějaká aktualizace ... a hesla se můžou někam poslat ... U těch ověřených (Keepass, Scarabay) to asi moc nehrozí, ale kdo ví ... firmu někdo koupí ... asi mám paranoiu ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 22:15

Nevim jak excel sheet, ale zaheslovane *.pst vydrzi asi 1s sice nelousknes stejne heslo, ale jen stejny hash, ale to nevadi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
21. 09. 2010 01:27

Záleží na verzi. Do verze 2003 šlo o velmi slabou šifru (RC4), od verze 2007 přebírá Office algoritmy naimportované do Cryptographic Service Providera ve Windows. U verze Office pro Mac vůbec nevím.

Odkazy:

http://office.microsoft.com/en-us/office-2003-resourc... ...

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa159893(of... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
27. 09. 2010 13:56

sic!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 16:18

moje heslo je: ¨=mc/2-10°/abc¨~`'- co si myslite, kam se s nim prihlasuji ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 17:15

Cert vi, kam se prihlasujete, ale hlasit byste se mohl treba na MatFyz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 18:11

Teď už nikam, když jsi ho prozradil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 16:09

Osobně považuji hesla za hloupost. V práci mi celé roky stačilo "333", protože stejně když jsem měl dovču, lezl mi do kompu zástupce a podobně. Měli jsme celá kancelář a možná půlka firmy tohle heslo. A ten zbytek ho měl napsané fixem na rantlu monitoru. Co už vůbec nesnáším, když mne třeba Google nutí do tzv. silného hesla, aby mělo 8 znaků a malá, velká písmena a čísla. Je snad pouze moje věc, jestli si ke SVÉMU účtu dám slabé, ne? Doufám, že heslománie jednou skončí a každému bude fuk, jestli třeba do Gmailu budu mít heslo "1". Moje věc a něčí zbytečná starost. Jestli si někdo chce prohlédnout, jak mi kámoš posílá vzkaz, že v sobotu půjdeme na ryby a nebo mi posílá link na žertovné video, ať si poslouží. Opravdu důležité či tajné věci se dnes mailem neposílají.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 16:14

Mě třeba vadí opačná věc. Omezení maximální délky a složitosti. Vždyť jim to může být jedno, stejně si z toho počítají hash, který je pořád stejně dlouhý.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 16:03

Ja pouzivam nejjednodussi zpusob na svete.

Pamatuju si jedno nahodne heslo (cca 12 znaku) a vsechny ostatni hesla jsou vytvareny algoritmem

substring(16, md5(trim(hlavniheslo))+trim(lower(jmenosluzby))))

mam na to dobrou utilitku na http://alesruzicka.eu/pwgen/... a nejak mi nedochazi, kde by mohl nastat problem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 16:05

hlavni vyhoda je nahodnost vsech hesel (slovnikovy utok je nicemu), nikdo nema pristup k originalnimu heslu a jelikoz znam algoristmus, tak si kdykoli znovu hesla sestavim (nemusim resit zalohovani atp.).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 16:50

Na a úplně největší frajeřinka je generovat to MD z hlavy. Se obejdeš i bez generátoru!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 15:24

Politika v práci: minimálně 8 znaků, musí obsahovat tři ze čtyř náležitostí (velká písmena, malá písmena, čísla, znaky). Každé tři měsíce nové. Aby uživatelé neopakovali stejná hesla, pamatuje si to několik (už nevím kolik) nazpátek. Uživatelé to většinou prasí tím, že za jednoduché slovo začínající velkým písmenem hodí dvou až třímístné číslo a při změně hesla inkrementují o jedna. Papírkáře máme, ale není jich tolik.

Pro ty co mají vzdálený přístup k intranetu z Internetu je u nás řešení generátorem hesel od firmy RSA - pokud to chápu, jedná se v podstatě o přívěšek na klíče s displayem synchronizovaný se serverem, který každou minutu vygeneruje nové šesticiferné číslo, které je nutné zadat spolu s navoleným číselným PIN (minimálně čtyři cifry). Je to prakticky neprůstřelné brutalforcem, protože i jedno špatné zadání má za následek nutnost zadat pro potvrzení ještě další šestičíslí (tudíž počkat si minutu). Bohužel jako řešení pro přihlašování ke stanicím je to neprůchodné, cenově je to příliš nákladné na vybavení všech zaměstnanců.

Doma mám část disku šifrovanou a 14 místné heslo v kombinaci čísel, písmen a znaků. Neměním ho příliš často, jinde mám jednodušší ve zjednodušených, dostatečně pozměněných variantách.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  20. 09. 2010 14:00

Ľudia, Vy dôverujete freeware generátorom hesiel? Čo ak tvorca napchal do generátora hoci milión preddefinovaných skvele vyzerajúcich 20-znakových hesiel ? Ak takýto generátor použijete, tvorca programu má v rukách zväzok milión kľúčov, z ktorých jeden isto pasuje do Vášho zámku. A vyskúšať milión vopred známych kľúčov trvá rovnako dlho ako rozlúsknutie cca 4-znakového hesla.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 13:20

Já mám veškerá svoje hesla nahraná a zašifrovaná v jednom souboru.

Soubor mám nahraný na SD kartě a zatím mám hotový program na jeho otevírání pod win a taky ve své kalkulačce Casio fx-9860G SD. V širším plánu mám i vytvoření tohoto prográmku pro Symbian abych to mohl používat i v mobilu. Soubor se otevírá vypsáním čtyřmístného čísleného PIN, což považuji za dostatečné.Standardně je nastaveno po čtvrtém neúspěšném pokusu zmazání souboru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 19:49

Tomu nevěř, takový program ti může kdokoliv kraknout, odstranit funkcionalitu smazání po čtvrtém a pak zkoušet a nebo v něm přímo najde heslo.

Raději použij asymetrickou šifru typu AES.

A nebo se na to vykašli úplně a použij RoboForm a nebo KeePass

Připadně pokud je nechceš použít, tak si zašifruj disk pomocí TrueCryptu, to taky nikdo neprolomí... Nemusíš šifrova celý disk, ale uděláš si třeba pár set kB kontejner, v kterém budeš mít pár desítek kB na textový soubor s hesly.

Taky to mám takové. Mám TrueCryptem zašifrovaný celý operační systém, všechny disky, zálohy jsou šifrované taky AES přes 7-zip pakovač a na opravdu hodně důležitá hesla mám ještě na tom AES šifrovaném disku další kontejner, který je ještě více šifrovaný. Fyzicky to prolomit nejde, leda, že by mi někdo nasadil trojana na PC (SW) a nebo nějaký HW mezi klávesnici a PC... ale tak to si člověk už musí ohlídat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 22:05

Jistě. Může to cracknout. To by ovšem musel vědět, a) co hledá a zároveň b) musel by to chtít cracknout.

Musel by vědět, že např. SD karta, kterou mám zasunutou v kalkulačce, obsahuje soubor, který by bylo dobré někam vykopírovat a pak ho podrobit útoku. Jenže - proč by to někdo dělal a co by ho k takové námaze vedlo, že?

A já mám radost z toho, že jsem naprogramoval udělátko, které dokonce i funguje a o to jde, teda přinejmenším mě. Tohle řešení je v podstatě taková sofistikovanější varianta papírku s heslem přilepeného na monitoru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 12:11

Mám vlastní techniku uchovávání všech složitých a důležitých hesel.

Jednoduše je mám na lístku, ten uzavírám do kapsle, kterou spolknu...

..ehm, akorát mám problém, že se mi kapsle pravidelně objevuje a musím ji znova polykat

Na druhou stranu to má ale další negativa, že když nějaké heslo zapomenu, musím čekat, než se kapsle objeví

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 08:55

Nejlepším řešením je využít některý password manager. Osobně používám Roboform (klasickou offline verzi), hesla jsou uložená na disku a chráněná AES256, není problém synchronizace či záloha, podporuje skoro všechny prohlížeče (mimo Opery), atd. Stačí si zapamatovat jediné heslo, které odemkne ostatní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  20. 09. 2010 10:09

Pridavam sa k roboformu. Mam kupenych niekolko licencii a hodne sa osvedcuje pri sprave 500+ hesiel. Synchro v pohode cez VPN na vlastny server. Pre kazdy novo-zalozeny ucet vygeneruje heslo 16+ znakov (aj ked niekde to obmedzuju )...

Nic nie je 100%, ale aspon to diky sifrovaniu agentom Mossadu,CIA, BIS trochu zneprijemnime

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 19:40

Taky používám Roboform, mám koupenou licenci na dva PC, dokonce tam byla kdysi nějaká sleva pro lidi s příjmem do 20k USD ročně (v USA definice chudoby... :) ).

Hesla jsou v AESu, a ty mám uložené na klíčence, která je taky v AES (přes TrueCrypt). Přenáším pak samotnou klíčenku, kde mám stejně všechny data. Vše se automaticky zálohuje přes BAT a 7-ZIP scripty (taky AES a šifrovaná je i hlavička archívu, aby nebyly vidět soubory) na několik uložišť vzdálených od pár metrů do pár set km.

Nevěřím moc heslům uloženým někde na síti, chci to mít u sebe.

Díky za info, že Roboform hesla i generuje, toho jsem si nevšiml, zatím jsem používal hesla typu nmw64wjhYje515e...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 19:42

Mimochodem protože jsou lidi taková zvěř, a píšou si hesla na papírky, tak mám na zloděje připravené pasti :). Například na platebních kartách mám 4 čísla do čtverečku, která jsou ale samozřejmě jiná než PIN atd :). Ať si chudáci zloději užijí :). Můžou mi ukrást co chtějí, moje data vždy přežijí :)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
21. 09. 2010 01:02

No nevím zrovna u AES, vzhledem k zájmům, které v souvislosti s Rijndaelem uplatňuje NIST . Předpokládám nějaký povinný backdoor, nařízený od NSA (podobně viz kauza firmy CircleTech versus BIS: http://domaci.ihned.cz/c1-46395570-bis-nabizela-... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 08:36

Úplně nejhůř to funguje u otisku prstů. Těch má člověk jenom deset (v ideálním případě, zaměstnanci pily mohou mít i méně), takže je za chvíli všechny vypráská a pak se už nemůže přihlásit. Na nějakou dobu se dá vypomoct si nohama, ale je to jen krátkodobé řešení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 09:38

díky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 18:53

Hmmm... a nenapadlo vás si měnit to heslo, ke kterému je přiřazován ten otisk?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
21. 09. 2010 00:54

Hloupé je, že většina laptopů na trhu (nyní) používá čtečku otisků na principu scanneru. Schválně si vyzkoušejte vytvořit si vlastní otisk na papír (např. pomocí razítkovací barvy, inkoustu nebo tuhy) a nabídněte scanneru tento plagiát.

Jinak obecně je vždy lepší použít kombinaci autentikačních prostředků - 1. něco, co si pamatuji (tj. heslo) a 2. něco, co mám (např. smart karta, USB token, palec). Jde jen o to, nenechat se unést falešným pocitem bezpečí tam, kde jde o citlivá data.

Jako ideální do firemního prostředí se mi jeví kombinace smartkarty a hesla. Člověk si nemusí pamatovat nesmyslně dlouhé heslo (to za něj vygeneruje chip v kartě), ale stačí jednoduchý login. A že ho kolega odkouká? To by ještě musel ukrást kartu.

Jinak pro zajímavost, zkuste si pohrát s programem Cain (www.oxid.it). Ten umožňuje volit metody lámání hesel (včetně použití Rainbow Tables). Několikamístné číselné heslo je otázkou desítek minut Brute Force útokem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 06:52

Největší pitomostí je číslování hesel - uživatelé nechtějí namáhat mozky a tak prostě při každé změně hesla zvětší pořadové číslo. Postupem času pak vaše heslo zná každý spoluzaměstnanec - nanejvýš si zkusí, jestli je to dnes chaloupka27 nebo chaloupka28...

Dělá to tak 95% lidí.

Na větší množtví hesel je nejlepší Keepass a podobné nástroje stačí znát heslo do počítače či domény a heslo k programu. Databázi samozřejmě zálohovat buď pravidelně denně nebo po každé změně - například na server. Keepass heslo i vygeneruje, přičemž jej člověk sám ani znát nemusí.

Všechny mnemotechnické pomůcky časem stejně selhávají - slavná tvorba hesel z věty (do práce na kole v 6 ráno - dpnkv6r) nám za čas zanechá v hlavě tolik mnemotechnických pomůcek, že se v nich stejně nevyznáme. Snad to alespoň funguje na to jedno heslo, které používáme nejčastěji, nevím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 07:54

Cislovani hesel neni pitomost, ale nekdy nutnost :)

V praci musim menit heslo kazde 3 mesice a navic nesmi byt stejne jako xx predchozich. Potitika je standardni - velka + mala + cislice... Kdo by si to mel porad pamatovat?

Mam trik, ktery funguje na vetsinu politik hlidajici 'podobna' hesla. Vetsina lidi cisluje Heslo123 a pristi je Heslo124, ... coz ale spousty systemu pozna jako 'podobne' tomu minulemu a nepusti. Co uz ale vetsina systemu nepozna je to obracene --> pouzit 123Heslo a priste 124Heslo...

A jinak velmi souhlasim s autorem - cim vetsi restrikce, tim vic uzivatelu pise hesla na papirek. Ve vedlejsi kancelari pracovali 2 duchodkyne a obe meli na monitoru papirek...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 08:38

u nas vo firme priamo na monitore centrofixkou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 11:21

u nas vo firme si system takisto pamata poslednych x hesiel. nejakym nedopatrenim si vsak nepamata aktualne heslo. takze si sice musime raz za x mesiacov "zmenit" heslo, ale mozeme tam napisat to iste ake sme mali doteraz.

a teda ostatne hesla spravujem v subore hesla.txt na ploche, resp. si ich pamata firefox. keby mi padla databaza hesiel vo ff tak som v prdeli.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 12:26

Nevím proč by heslo díku číslování někdo měl znát, když ho nikomu neříkám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 06:33

Nutit někoho k tomu, aby si musel každou chvíli měnit heslo, je ta největší debilita. Bezpečnost to výrazně sníží, protože už po druhý vynucený změně si nikdo nepamatuje, co tam má, a musí si to napsat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 10:16

Ano, pokud se lidé nutí měnit heslo, napíšou si ho (výzkumy tuším uvádějí, že heslo bývá nejčastěji "bezpečně uchováno" do 70cm od LCD na stole").

Pokud se lidé nenutí heslo měnit, tak lísteček s přístupy časem zahodí, protože když náhodou heslo zapomenou, každý z firmy jim ho připomene

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 02:20

"...heslo musi odpovidat tomu co je treba chranit..."

Kez by si tuhle vetu zapamatovala vetsina aplikatoru politik, kdy i pro heslo "pro bezne pouziti", ktere je dobre leda pro to aby si clovek mohl maximalne tak pustit Solitaire, narvou podminky (8+ znaku, pouze na dva mesice, 16 hesel zpetne nesmi byt stejnych) ktere pak vyslovene nabadaji k tomu aby si uzivatel nedelal zbytecne slozite heslo, protoze by si jej sam nepamatoval (a tim se dostavame k papirkum na monitoru/pod klavesnici).

Proc sakra nepouziji oddeleni urovni - bezne heslo, se kterym toho clovek moc nezmuze (krom toho ze jej potrebuje uz jen k tomu aby se mohl vubec prihlasit) neni imho potreba takhle betonovat. Naproti tomu pri pristupu k citlivym datum by mohlo (resp. melo) byt vyzadovano heslo jine, s vyssi urovni zabezpeceni. Ale ono, ne.

Bezna praxe je jeden uzivatel - jedno heslo a bezp. politika se pro vsechny nastavi podle toho uzivatele ze vsech , ktery ma pristup k tomu nejcitlivejsimu co firma ma. Proste kravina na n-tou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 09:57

a uvedomuje te si ze login do oken je zaroven login i do weboveho rozhrani e-mailu v domene?? proto ma bejt login tak slozitej

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 10:19

Pro upřesnění, on je to teda login do celého systému Active Directory se všemi těmi oprávněními a službami kolem. Dokonce se tím dá automaticky přihlásit do SQL Serveru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 13:15

To je ale chyba toho pristupu. Nedokonalost, kterou se snazite maskovat "jednoduchosti".

Uvedomujete si, ze je zbytecne aby uklizecka (s pravy pristupu prakticky nula) musela mit stejnou politiku hesel jako zamestnanec, majici (napr) plny pristup k planum co bude spolecnost delat v pristim roce?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 19:21

Uklízečka nemá žádnou politiku hesel, leda doma. V podniku nemá účet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 19:30

Náhodou uklízečka a ITak jsou jediní dva lidé, kteří mají přístup ke všemu. Uklízečka fyzicky a ITak v software, takže bacha na ně! :) Jak se dá IT do spolku s uklízečkou, tak nikdo nemá šanci ;).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 09. 2010 22:40

JJ, IT ve spolku s uklizeckou je zakerna kombinace - muzu potvrdit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 10:12

Existují lepší řešení než dávat lidem x hesel - řešení, která poznají, odkud se člověk hlásí. Takže stejné jméno a heslo na firmením PC znamanají více možností než totéž na firemním notebooku v terénu a z internetové kavárny se stejným jménem a heslem je pak člověk "vděčný" (zejména na dovolené) i za přístup do firemního mailboxu ;) ...a to vše při stejném jméně a hesle.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 01:59

Skákal pes přes oves přes zelenou louku šel za ním myslivec péro na klobouku

- máme základ hesla, jednoduše zapamatovatelný: sppopzlsznmpnk

- před a za dáme zavináč či jiný hnusný znak a za každé druhé písmenko dáme číslici, postupně od 0 do 9

- výsledkem je "neprolomitelné" heslo: @sp0po1pz2ls3zn4mp5nk6@

Je zároveň i snadno zapamatovatelné

Při nucené změně hesla třeba změníme zavináče na apostrofy či číslice začneme od největší.

Nebo třeba:

May God have mercy on you and grant you the pardon of all your sins

- mghmoyagytpoays

- $mghmoyagytpoays$- $mg9hm8oy7ag6yt5po4ay3s$

Prostě lidi, trochu fantazie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 02:15

Což o to fantazie by byla, ale když těch hesel sou stovky a až nějaké budu potřebovat po X letech, tak nevím nevím.. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 02:27

Jak casto takovehle heslo pises? Pochybuju ze tento typ hesla pouzivas tam kde jej musis psat rucne kazdou cca pulhodinu (a navic jde jen o omezene opravneni).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 10:37

No přesně tohle mě napadlo. V práci používám do systému silné heslo a zadávám ho dobře 10x za den, šlak by mě trefil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 12:03

Ono se nezdá, ale když si to heslo párkrát vyťukáte na klávesnici, tak už se potom píše skoro samo bez přemýšlení. Jinak používám i hnusnější, opravdu náhodné, typu dg3d5,_sd56@sd6hg5fc4d4g?.gafg

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 12:17

Tohle není moc náhodné, nápadně často se tam vyskytuje "d", "g" a písmena kolem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 02:43

...nebo "Vi Veri Veniversum Vivus Vici"....ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 07:03

Počkejte, až příjde důchodový věk :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 08:30

Čekám už nějakých pár let a pořád nic

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 12:04

Si ještě počkáš, až se to bude blížit, tak to o 10 let posunou ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
12. 01. 2011 11:45

Tak tohle je vubec jedna z nejhorsich moznosti... vzdyt tohle "heslo" je predvidatelne: cisla - vzestupna/sestupna, pismena - prvni znaky z nejakych (nejlepe verejne znamych) frazi, symboly - parove. Staci znat cast hesla, a zbytek si slozis sam:

@pp9js8lk7kp6... (druhy nejvetsi hit hned po "skakal pes")

Ted uz vsichni vime, podle jake sablony tvoris hesla, no faaajn

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 01:15

no tak já například si své heslo pro přihlášení do win pořádně ani nepamatuju z paměti ale znám kombinaci kláves takže se na ní při zadávání ani nemusím dívat

jinak od emailu si pravidelně měním heslo

a firemní počítač nevyužívám

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 01:03

Testoval jsem ruzny typy hesel a nakonec se mi osvedcilo pouzivat heslo, jako internetovou stranku - akorat doplni clovek nejake velke, ci male pismeno a je to vyreseny. Je tam vse - specialni znak, cislice, znaku dost: http://www.zive.cz... a jedine, co je nebezpecne, tak nepouzivat tu nejznamnejsi stranku, kam lezete: www.google.com uzivatele si to pamatuji a slozitost je zarucena.

No a ja si vystacim s certifikatem a jednim heslem k KeePass :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 02:16

A kde máte uloženou databázi ke KeePassu a jak jí případně zálohujete či replikujete? :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 06:56

replikace je pravda trochu problém, ale jinak ok. - používám keepass ve všech svých PC a v mobilu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 08:39

Databazi mam ulozenou na serveru a pak jeste ve svem ntb, kde je Linux a sifrovana partition. Hesla synchronizuju, protoze obcas neco doplnim v ntb a neco na serveru. Pokud je nutne, Keepass hodim na flash a pouziji nejaky ten TrueCrypt :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 09:23

Taky to vidím na KeePass s databází uloženou na Dropboxu a propojením na Blackberry. Dobré zabezpečení vč. keyfile.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 00:57

Vsude mam 123456 anebo asdfgh anebo abcdef a nikdo se mi s tim nikam nikdy nedostal newm co z tych heslaků vseci tak silite a generujete a jak jaderny generator jadra..buh s vama lidi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 06:21

...ale tady ne...zkousel jsem...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 09:52

Zkusils to i od konce? Uzivatele jsou nekdy zakerni...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 00:46

Na důležité věci používám hesla skládající se z malých i velkých písmen, číslic, speciálních znaků. A pokud ty hesla nepoužívám často, tak si je pro jistotu píšu na papír.

Je dost malá šance, že útočník se mi bude hrabat v papírech někde doma. Navíc na jednom listu je načmáráno těch hesel víc, není napsané, k čemu jsou a nejsou napsané přesně - některé znaky můžou chybět, nebo být nahrazeny jiným. Takže i kdyby opsal všechny hesla z papíru, tak se nikam nedostane...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 12:58

Hehe, speciální znaky a háčky s čárkama, to je dobré zmatení nepřítele.

Ovšem do té doby, než sednete k cizímu PC, protože pak se může stát vaším nepřítelem klávesnice před kterou sedíte a marně na ní hledáte ěščřžýáíéúů

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 21:01

Diakritiku nepoužívám. Ne ze strachu, že bych heslo nezapsal (silná hesla používám na důležité věci a na ty se z cizích zařízení nepřihlašuji), ale ze strachu z kódování...

PS: V podpisu samé Ubuntu, ale ikonka XP a IE7. Že se vás s tím admin nebojí pustit na web...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 09. 2010 13:31

Hehe, to je maskování na zmatení nepřítele

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 09. 2010 21:04

Teď už to je, tak jak to má být

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 00:09

sám jsem si otestoval bezpečnost hesla a hned jsem raději ho změnil. pro test jsem použil internetovou službu, více zde: http://techman.blog.zive.cz/2010/06/jak-moc-mate-bezp... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 00:32

No já jsem si svoje heslo nechal vygenerovat. Je složené z čísel, znaků a má délku 15+. Pamatuji si ho bez softwarových pomůcek a doufám, že kdyby si ho někdo přečetl, nepoznal by, že je to heslo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 08:29

Chapu, ze cloveku na zakladni skole jedno heslo staci, ale casem se pocet hesel prehoupne pres 10 a to uz je problem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 16:29

Od toho mam KeePass, mych 300+ accountu bych si jen sotva pamatoval...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 00:43

Zkusil jsem tam dát heslo na b.ú. Napsalo mi to Good: 54%. Ale hned jsem se nad tím zamyslel. Možná začnu být trochu paranoidní a přidám pár čísel. Ale moc se mi nechce, protože mám skoro všude jiné heslo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 00:49

Test síly hesla by se dal krásně využít k phishingu. Lidi používají většinou jenom pár hesel. Takže kdybyste vytvořili stránku s testem. Poslali odkaz, tak máte dost velkou šanci, že za chvíli tam to heslo budete mít. Ti drzejší můžou k testu hesla dát rovnou i dotaz na login. Věřím, že u velké části uživatelů by to zabralo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 01:29

to je samozřejmě možné, ale ja ten web použil jen abych věděl princip síly. takže ve výsledku mám jiné heslo.

Jinak chápu, mohou se najít takové weby, ale beypečnost ti nemusí zaručit ani nějaký program....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 06:56

hmmmm...., tak jsi tam napsal své heslo, nebo nenapsal?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 08:42

Jestli jsem to dobře pochopil, tak tam napsal heslo podobné svému heslu, které bude mít stejnou sílu. Tzn. že jestli má heslo fRt153, tak tam napsal třeba uDb575

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 08:46

pochopil

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 10:47

taky jsem to tak pochopil, ale raději sem se zeptal, bo je to uživatel iPrdů :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 10:54

kdo je čeho uživatel?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 11:56

to bylo pro jistotu, bo ti to ukazuje iOS systém :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 12:32

to jsem jen zkoušel Mac OS X ve virtuálce na Windows 7

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 14:08

neke....to de? k čemu jsi došel? :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
20. 09. 2010 14:15

jde to, no k čemu jsem došel? chce to hodně trpělivosti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 17:33

Souhlasím, nicméně zmíněná stránka se nechá stáhnout a script se nechá nejen zkontrolovat (zda něco někam neposílá), tak se nechají i upravit váhy různých parametrů. Osobně jsem právě uvedenou stránku použil pro kontrolu síly svého hesla, které obsahuje všechno co má, tj. velká a malá písmena, čísla i znaky.

Osobně při tvorbě hesla používám nějaké slovo, které zkomolím (např. zjednodušeně "k vám" změním "quam" a následně upravím na "Q2u4A6m8+". Takové 9 znakové heslo je v současné době minimum, bohužel spousta "přihlašování" na internetu stále nepodporuje symboly "+-*/" apod. čím snižuje bezpečnost hesel... U takových serverů nezbývá než místo jednoho "symbolu" použít minimálně dva znaky a zvětšit heslo na 10 znaků.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 07:01

nějak jsem nepochopil, proč číselný hesla jsou snadněji prolomitelný než písmenný, který mají daleko více permutací......ten test je divný.....možná to bere v úvahu to, že lidi tam dávaj slova, ne náhodný znaky, ale i tak to počítá špatně

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 07:50

odpovědí je tabulka ASCII. A princip brute force

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 08:01

dobře, mužeš to trochu přiblížit? bo mi to fakt není jané :)

děkuji

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 09:23

O cem to mluvis? Pokud budes mit retez cisel a retez pismen, oba o stejne delce, tak ma pochopitelne vic permutaci ten retez pismen. Cili u pismen trva dele vyzkouset vsechny moznosti. Co je na tom nejasne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 10:44

no šak to jsem psal, ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 10:45

jsem to v původním příspěvku obrátil...dle toho testu hesel je jedodušši rozlousknout písmenný před číselníma

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 11:17

Aha, no me se zdalo, zes to napsal nejak divne. :)

Tyhle testy "bezpecnosti" hesel ignoruju. Urcuji to podle nejakych prapodivnych algoritmu. Zde se skutecne zrejme pocita s tim, ze kdyz jsou to pismena, bude to nejake slovo, coz pochopitelne vubec nemusi byt pravda.

Nejlepsi test bezpecnosti hesla je vlastni mozek. ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 09. 2010 15:49

Nejasné na tom je, jak víš že je to řada čísel nebo řada písmen nebo řada kombinací písmen a čisel nebo čisel a velkých a malých pismen.Když to víš tak to máš samozřejmě lepší a jednodušší ale takhle ti nikdo napovídat nebude Jinak samozřejmě to cos napsal platí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 10:14

kdyz mas dvojmistne ciselne heslo, tak mas presne 10x10 kombinaci :) coz se rovna cislu 100 kombinaci :)

kdyz mas dvojmistne pismenne heslo, tak to mas 26x26 kombinaci :) coz se rovna 626 ruznych moznosti.

a proc 26x26 ?? protoze v abecede mas 26 pismen (samozrejme nepocitam ěščřžýáíé)

a kdyz k tomu pridas specialni znaky, tak uz to chvili zabere

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 10:44

sem to vobrátil, písmenný jsou lehčeji dle toho algoritmu než číseslný

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 09. 2010 10:46

jsem to vobrátil

"proč číselný hesla jsou snadněji prolomitelný než písmenný" mělo být "proč písmenný hesla jsou snadněji prolomitelný než číselný"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 09. 2010 10:58

Vy někam na net píšete svoje hesla...? 8-o

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
21. 09. 2010 11:10

vím že je těžké si první přečíst diskuzi, ale pak se můžete vyhnout zbytečným a trapným otázkám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 09. 2010 13:43

... ale no jo furt...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor