Bez Facebooku budete podle studie šťastnější

  • Tisíc lidí se podrobilo experimentu vlivu Facebooku na jejich život
  • Polovina lidí přestala týden používat Facebook
  • Výsledky dopadly překvapivě špatně pro Facebook

Facebook se stal největší sociální sítí na světě, kterou minimálně jednou měsíčně navštíví už přes 1,5 miliardy uživatelů, přičemž více než miliarda z nich zavítá na Facebook každý den.

Díky rozšíření mobilních telefonů je také jasným trendem využívání a čtení Facebooku i přes mobilní aplikace. Facebook v mobilní variantě používá alespoň jednou měsíčně téměř 1,4 miliardy uživatelů. Facebook tak máme na dosah takřka kdekoli a kdykoli a můžeme být neustále ve spojení s přáteli. Jak ale ukázala nová studie, má to i svá negativa.

Jednoduchý experiment s tisícovkou lidí

Happiness Research Institute který se zabývá analýzou a výzkumem v oblasti vlivu různých oblastí a věcí na naše životy, vydává každoročně statistiky zemí, kde jsou lidé nejšťastnější a mají podle jejich vyjádření „kvalitnější“ život. Používá k tomu dotazníky vyplněné velkým počtem uživatelů, ale tentokrát se zaměřil pouze na samotný Facebook a jeho používání.

 2015-11-14 v 14.47.05.jpg
Jak se lidé cítí šťastní ve světě? (Zdroj: HRI)

Experiment byl proveden u 1 095 lidí, kteří byli náhodně rozmístěni do dvou skupin. Všichni vyplnili dotazník s řadou otázek, polovina z nich pokračovala v používání Facebooku jak je normálně zvyklá a druhá sledovaná skupina týden nepoužívala Facebook vůbec.

 2015-11-14 v 14.27.39.jpg
Nastavení experimentu (Zdroj: HRI)

Pokud jde o základní statistiky všech lidí zapojených do experimentu, 94 % z nich používalo Facebook každý den, 78 % více než 30 minut denně. Zajímavé, ale poměrně předpokládané jsou i statistiky o tom, co zveřejňují na zdi. 69 % dotázaných odpovědělo, že preferují zveřejňování fotografií skvělých věcí, které zažili.

Týden bez Facebooku

Po týdnu od spuštění experimentu, kdy polovina lidí byla zcela bez Facebooku, došlo opět na stejné dotazníky, pomocí kterých bylo možné relativně dobře sledovat změny v odpovědích na klíčové otázky.

Rozdíly se samozřejmě hledaly mezi oběma skupinami. Podle výsledků vyšlo najevo, že skupina, která byla týden bez Facebooku, vykazovala vyšší hodnoty štěstí, méně smutku, méně obav, menší zlost a také lepší­ sociální zapojení. Navíc více nadšení a lepší koncentraci na jiné věci. Skupina bez Facebooku se také cítila méně osaměle, než skupina, která používala Facebook i nadále. Mírně u této skupiny také klesl pocit deprese.

 2015-11-14 v 14.28.09.jpg
Základní statistiky rozdílů mezi skupinami, bílé hodnoty jsou u lidí, kteří týden nepoužívali Facebook (Zdroj: HRI)

Mezi vyzdvižené výsledky experimentu patří to, že lidé používající Facebook mají o 55 % vyšší šanci cítit se ve stresu a bez Facebooku měli lidé menší pocit, že promrhávají čas.

Pohled na skvěle upravené „životy“

Jak z analýzy vyplynulo, problém je především v informacích, které vidíme o našich přátelích. Podle statistiky se lidé na Facebooku cítí o 39 % méně šťastní, než jejich přátelé. Pět z deseti lidí na Facebooku závidí přátelům jejich úžasné zážitky, jeden ze tří závidí, jak lidé vypadají šťastní a čtyři z deseti pak závidí úspěch na Facebooku.

 2015-11-14 v 14.27.54.jpg
Odpovědi na otázku, jak jsou lidé spokojení se svým životem, skupina bez Facebooku vykázala mnohem lepší výsledky (Zdroj: HRI)

Z toho vyplynul i rozhodně zajímavý závěr, který by šlo jistě aplikovat i na další sociální sítě - místo abychom se zaměřovali na to, co skutečně potřebujeme, máme potřebu zaměřit se na to, co mají ostatní lidé.

 2015-11-14 v 14.28.53.jpg
Porovnání schopnosti koncentrace bylo u skupiny bez Facebooku také lepší (Zdroj: HRI)

Jak ukázala statistika, větší počet uživatelů dává o sobě vědět jen dobré zprávy a prezentuje jen skvělé zážitky, což neodpovídá skutečné realitě. Uživateli Facebooku tak může mnohem více připadnout, že ostatní se mají pouze skvěle, zatímco on se má ve většině případů špatně. Zkreslená realita pak ovlivňuje následný pocit  a vnímání oblastí jako je štěstí, uspokojení, osamělost, stres a dalších, které experiment prověřil.

Méně Facebooku, šťastnější život?

Facebook je nová věc, se kterou jsme se jako lidé do této chvíle nesetkali. Zatímco v dřívějších dobách bez Facebooku jsme viděli přátele většinou jen v daných lokacích (škola, hospoda, práce), nyní jsme s jejich životy spojení neustále.

 

„Místo abychom se zaměřovali na to, co skutečně potřebujeme, máme potřebu zaměřit se na to, co mají ostatní lidé.“ - HRI

 

Avšak toto spojení není reálné, protože sledujeme pouze to, co o sobě dají sami vědět a ve většině případů jsou to hlavně dobré zprávy a úžasné věci. Jako doporučení si můžete takový experiment vyzkoušet i sami na sobě a být třeba týden bez Facebooku. Pokud to zvládnete, možná si uvědomíte, že se máte skutečně lépe a budete šťastnější. Méně je někdy více.

Diskuze (69) Další článek: Zprávy Živě: Blíží se den dopravy zdarma. Nakoupíte?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,