Hudba, filmy, seriály | Mobilní aplikace | Spotify

Během poslechu si můžete číst text písničky. Spotify zavádí novou funkci a konkurence už se na ni chystá také

Služba pro streamování hudby Spotify v listopadu loňského roku oznámila, že nabídne zobrazování textů přehrávaných písniček v reálném čase. Současně s tím zahájila testovací provoz na omezeném vzorku uživatelů. Dle serveru Android Police se tato funkce nyní dočkala postupného globálního nasazování.

Přístup k novince je aktivován na straně serveru, takže bez ohledu na verzi aplikace ji někteří uživatelé již mají k dispozici, zatímco jiní nikoli. Na sociální síti Twitter hlásí možnost zapnout si zobrazování textů písniček lidé z celého světa.

Spotify s texty písniček

Jako první se možnost zobrazení textů objevila některým uživatelům beta verze mobilní aplikace pro Android s číslem verze 8.5.46.848. Podle dalších hlášení by novinka měla být dostupná i ve webové verzi, určené uživatelům počítačů a notebooků.

Na novince Spotify spolupracuje s italskou-americkou službou Musicxmatch, která již od roku 2011 nabízí svou vlastní mobilní aplikaci, spojující přehrávač hudebních souborů a zobrazování textů písniček. Firma se zaměřuje na budování databáze hudebních metadat a textů.

Připravuje se i konkurence

S ohledem na širokou hudební nabídku Spotify, obsahující více než 50 milionů songů, není překvapením, že funkce zobrazení textu písně není k dispozici u všech skladeb. Ty, u kterých je dostupná, jsou označeny štítkem „Lyrics“.

Text je zobrazován jako překryvná vrstva pod obrázkem alba a lze ho přepnout do režimu celé obrazovky. Aplikace ví, kterou část písně právě posloucháte, a podle toho graficky zvýrazňuje a posouvá odpovídající úryvek textu podobným způsobem jako u karaoke.

Redaktorka serveru Android Police Rita El Khoury předpokládá, že s ohledem na rostoucí počet hlášení uživatelů bude nová funkce postupně aktivována všem. V takovém případě lze čekat, že dříve či později budou Spotify následovat i konkurenční služby YouTube Music a Amazon Prime Music.

Apple Music nabízí podobnou funkci již několik měsíců a její zajímavostí je, že má tým lidí, kteří se věnují ručnímu přepisování textů písní a zajišťují jejich přesnost vůči hudbě.

Diskuze (21) Další článek: Iránský humanoidní robot umí napsat své jméno na tabuli i pořizovat selfie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,