Beamcaster: Laserový hotspot do nejnáročnější kanceláře

Wi-Fi hotspot je dnes běžnou součástí domácností, hospod i kanceláří. Americký výrobce síťových prvků chce nyní prorazit s podobně jednoduchým řešením bez komplikované kabeláže a instalace, jeho hotspot Beamcaster ovšem nevysílá mikrovlny, ale laserové paprsky.

Zařízení namontujete na strop podobně jako stropní hotspot, respektive dokrývač Wi-Fi signálu, nicméně tato miskovitá hračka má ještě osm laserových emitorů, které připomínají lustr s bodovými žárovkami.

Bodovky namíříte na podobně vyhlížející stanice jménem „smart outlets“, které laserový signál převedou na běžný ethernet. Jedná se o laser, musí být tedy samozřejmě zachovaná přímá viditelnost.

Beamcaster schéma.png
Beamcaster funguje jako jakékoliv jiná bezdrátová síť, signál se ovšem nešíří mikrovlnami, ale neviditelným laserovým paprskem. Z toho důvodu musí být zachována přímá viditelnost.

Hlavní výhodou tohoto systému je přenosová rychlost, Breamcaster má totiž symetrickou propustnost 1 a 5 Gbps, přičemž v přípravě je i 100Gb verze. Není to ale samozřejmě za pusu, základní 1Gbps verze totiž stojí 7 000 dolarů.

Podle autorů dokáže jeden Beamcaster bez problému pokrýt rozsáhlý americký openspace, za každou z osmi optických přijímacích stanic lze totiž samozřejmě připojit běžný ethernetový switch/router a internet pak místně rozvést do desítek počítačů.

Diskuze (34) Další článek: YouTube začal nabízet placené kanály, startuje na jednom dolaru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,