Hudba, filmy, seriály | Spotify

BBC přišlo s aplikací, která má konkurovat Spotify a Apple Music

BBC je britská společnost, která stála u zrodu jak radiového vysílání, tak televizního. Její televizní kanály se ještě drží, ale rozhlasové stanice zažívají poslední roky úpadek v poslechovosti, což firma přičítá mimo jiné rozmachu hudebně streamovacích služeb. Představila proto řešení, které využívá právě hudební streamování.

Jmenuje se BBC Sounds a BBC si od ní slibuje hodně. Dokonce tolik, že se o ní média v Británii nebojí mluvit jako možné silné konkurenci největším službám jako je Spotify a Apple Music. Na nabídku hudby jde totiž pořád jako rádio, ale přitom moderně.

V základě jde o předělanou aplikaci BBC iPlayer Radio pro iOS a Android, která sloužila jako hybrid radiového přehrávače a podcastů. BBC Sound ale mimo to nabízí i vlastní databázi hudby, kterou doporučuje na základě algoritmů stejně jako Spotify.

V rámci hudby ale nejde o největší hity aktuálních hitparád, jelikož BBC nemá rozsáhlé smlouvy se všemi nahrávacími společnostmi, ale například o speciální podcasty s mixy od DJ, kteří hrají na jejich radiích. Žánrů podcastů je pak celá řada, od klasických jako je hip hip nebo dance po krimi a věda a technologie.

BBC Sound by se nejlépe dalo nazvat jako on demand rádio. Může zaujmout lidi, které poslouchání playlistů na Spotify ani vyhledávání jednotlivých písniček nebaví a radši si zvolí hodinovou hudební show, při které se i něco málo dozví. Aplikace navíc doporučí podobné skladby, nebo upozorní na nové díly aktuálních sérií. A není třeba se bát, že by měla malou databázi, podle BBC v ní člověk najde přes 80 tisíc hodin audiozáznamu.

Zatím přeměna iPlay Radio na BBC Sounds čekala jen britskou verzi aplikace (Britové si za to přece jen platí koncesionářské poplatky), ale je dost možné, že přeměna brzy čeká i iPlayer Radio Worldwide, jelikož BBC sama píše, že aplikace je zatím spíše v testovacím režimu. A i kdyby ne, může to být inspirace pro Český rozhlas, jak svou aplikaci ještě více vylepšit. Ta už nyní nabízí něco podobného.

Diskuze (5) Další článek: Jak se připravit na příchod DVB-T2? Nejen to se dočtete v novém Computeru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,