Technologie

BBC chystá vlastního hlasového asistenta. Bude se jmenovat Beep

Britská veřejnoprávní televizní a rozhlasová služba BBC chystá software, se kterým ještě žádná televize nevyrukovala. Na svém webu oznámila, že pracuje na vlastním hlasovém asistentovi, který se bude jmenovat Beep. Chytrý reproduktor ovšem nechystá, místo toho říká, že Beep bude schopný pracovat na všech zařízeních. 

Rozhodnutí je to trochu překvapivé, minimálně vzhledem k záplavě hlasových asistentů od globálních technologických firem typu Google, Amazon nebo Apple, s jejichž prostředky a odborníky nemůže BBC zápasit. Televize to ale vysvětluje tím, že chce experimentovat s novými programy, přičemž tyto pokusy chce provádět s kusem softwaru, u kterého se nebude muset s cizími subjekty dohadovat, jak má vypadat. 

Na vlastních hlasech

Že to bude záležitost vyvíjená skutečně jen v rámci BBC, dokazuje fakt, že hlasové funkce chce společnost trénovat na databázi hlasů svých vlastních zaměstnanců. Jednou z výzev Beep bude totiž porozumět četným přízvukům, které se v angličtině nacházejí. 

Mluvčí společnost říká, podobnou technologii televize potřebuje, aby byla i v moderní budoucnosti schopna plnit službu, kterou jako veřejnoprávní instituce musí plnit. A jelikož budoucnost bude zřejmě do jisté míry obsluhovaná hlasovými asistenty, sáhla po něm.

Ať už je důvod jakýkoli, BBC má výhodu v tom, že disponuje ohromným hlasovým obsahem, který se hodí k vývoji a užití podobných hlasových technologií. Když vynecháme klasické zprávy, mediální společnost produkuje značné množství podcastů a rozhlasového materiálů, na kterých se může Beep zprvu učit a následně nabídnout funkce pro práci s takovým obsahem. 

Diskuze (9) Další článek: Další náhrobek na hřbitov. Končí Google Hire, o kterém jsme zřejmě nikdy ani neslyšeli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,