Ballmer představil multidotykový tablet s Windows 7

Další CES keynote Steva Ballmera je za námi, můžete se na ni podívat ze záznamu. Ballmer podle očekávání představil tablet s Windows 7, nejedná se ale o jeho tajemné zařízení Courier.

Na veletrhu CES v Las Vegas proběhla očekávaná keynote šéfa Microsoftu, Steva Ballmera. Dopředu prosákly informace, že by hlavní ozdobou přednášky mělo být představení multidotekového zařízení bez klávesnice. A tak se také stalo. Microsoft předběhl Apple, u kterého se podobné zařízení očekává už několik let a vlastní prototyp by tu mohl být co nevidět.

Samotný Microsoft se ale do výroby nakonec nepustil a přenechal ji jiným. Již pár měsíců se přirom spekuluje o tajemném zařízení Courier, což by měl být tablet vyrobený přímo pro Microsoft s operačním systémem Windows 7 a objevit by se měl v roce 2010. Microsoft to však nikdy nepotvrdil, takže se za současných okolností jedná spíše o menší technologickou urban legend

K vidění byly tři prototypy zařízení různých výrobců, nicméně stěžejním se stal produkt z dílny HP. Malý tablet velikosti netbooku na jednu stranu není nic překvapujícího. Takové koncepty a prototypy už tu byly několik let nazpět. Ovšem až nyní mají k dispozici systém Windows 7, který dokáže jejich vlastností pořádně využít. Standardní součástí Windows 7 je totiž funkce pro rozpoznávání psaného písma a podpora multidoteků.

Krátké ukázkové video

Na celou přednášku Steva Ballmera a Ryana Asdouriana z Microsoftu se můžete podívat v záznamu na této adrese (vyžaduje nainstalovaný Silverlight).

Ballmer2.jpg Ballmer3.jpg
Tři nová zařízení ve stylu malého tabletu * nejvíce pozornosti dostal produkt HP

Nechyběla ani ukázka praktického využití. Zařízení perfektně poslouží jako čtečka elektronických knih (konkrétně byla představena aplikace pro stahování a čtení knih určených pro Amazon Kindle), poznámkový blok a pochopitelně internetový terminál. Hodí se na fotky a filmy. Klávesnici a myš lze v případě potřeby připojit prostřednictvím USB portů.

Ballmer4.jpg Ballmer1.jpg 
Přibližně desetipalcový multidotekový displej a hardware dostačující na chod Windows 7 a přehrávání videa

Představený prototyp zařízení nebyl nijak konkrétně označován, ovšem ještě tento rok se dostane na trh, stejně jako ostatní dva produkty od společností Pegatron a Archos.

Ballmer5.jpg tablet.png
Ukázka z aplikace online čtečky knih a grafický návrh tabletu
Diskuze (89) Další článek: Steve Ballmer dnes ukáže multidotekové zařízení, Apple později tablet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,