Baidu chystá prototyp chytrého BMW

Zatímco Google chce už letos v létě vypustit na kalifornské silnice další generaci svých robotických vozítek – těch maličkých, které by jedno uměly být určené těm, kteří nemohou vůbec řídit, o své slovo se hlásí i čínské Baidu.

Největší asijský vyhledávač neskrývá, že má podobné ambice jako Google. Sice alespoň veřejně nevyvíjí zcela autonomní vůz, ten svůj „semi-autonomní“ ale ukáže do konce roku. Baidu má přitom silného partnera, technologiemi totiž vybaví jeden  vyšších modelů BMW.

Chytrý automobil od Baidu by měl sám zvládat mnohé části řízení a kompletní asistenci, nicméně se i nadále předpokládá, že za volantem bude řidič, který se nepřijde o svou hlavní roli. Baidu mu to ale usnadní.

Přístup Baidu a dalších automobilek, které volí tuto cestu, může dostat podobné technologie na vozovky mnohem dříve než zcela autonomní vůz. Jelikož přinášejí méně rizik než kompletní předání řízení stroji, lze předpokládá, že i jejich legalizace na čínských vozovkách bude i kvůli jednomu trhu mnohem snadnější.

Diskuze (3) Další článek: Seznam.cz: Nemůžeme se dostat ke kompletním jízdním řádům CHAPS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,