Babiš v Silicon Valley přislíbil podporu českým startupům

Ministr financní Andrej Babiš se během cesty po Spojených státech zastavil také v Silicon Valley, kde se sešel s českými podnikateli v technologiích.

Ministr financí a místopředseda vlády Andrej Babiš během své oficiálně-neoficiální cesty po Spojených státech zavítal také do Silicon Valley, kde se setkal s několika zástupci českých technologických firem. Těm přislíbil výraznou podporu na domácí půdě. Jen mu musí předložit koncepci.

Babiš se v San Francisku sešel s asi deseti Čechy, kteří ve Valley podnikají, například se zástupci společností STRV, Apiary, Corinth, Rockaway Capital, PresentiGo a dalšími. Přítomen byl také šéf CzechInvestu pro západní pobřeží USA Roman Horáček. Ten byl následně pověřen sestavením finálního dokumentu, na kterém se budou technologičtí podnikatelé podílet a ze kterého by pak Babiš měl při podpoře vycházet.

Klepněte pro větší obrázek
Andrej Babiš na setkání s Čechy v Silicon Valley. Foto: @andrejbabis

Zástupci Silicon Valley ministrovi už několik věcí prezentovali přímo na místě – například flexibilnější zaměstnávání, umožnění snadnějšího investování do firem nebo lepší formu akciové společnosti, do které by snadno mohli vystupovat zahraniční investory. Konečný výčet v dokumentu má být výrazně větší.

Nerozumím, ale chci pomoci

Andrej Babiš podle zúčastněných, se kterými Connect.cz mluvil, dorazil s tím, že startupům a technologiím nerozumí, ale že by jim chtěl nějak pomoci a že se chce o celé oblasti něco více dozvědět. Mají mu proto předložit jakousi „kuchařku“ ve formě zmiňovaného dokumentu.

Ministr a majitel Agrofertu a několika médií zároveň během asi hodinu a půl dlouhého sezení uvedl, že nejspíše nedokáže svojí podporu prosadit na vládní úrovni. Účastníkům sdělil, že má ve vládě samé nepřátele a o pomoc se tak bude muset zasadit sám, asi nějakým partyzánským stylem. Měl zmínit také případnou mediální pomoc.

Klepněte pro větší obrázek
Ministr se zastavil také v Google a prý se zase něco přiučil. Foto: @andrejbabis

Babiš ostatně poněkud mimo zaběhnuté struktury přistoupil k celé své americké cestě. Hradil si jí ze svého a kombinoval jí i s dovolenou. Z novinářů přizval pouze spřízněný Blesk. Přislíbil, že i tak o svých aktivitách podá oficiální zprávy stejně, jako kdyby šlo o běžnou politickou služební cestu.

Ministr se v minulosti k tématu startupů a technologií příliš nehlásil. Naopak, při setkání s vedením Jihomoravského inovačního centra v Brně prohlásil: „Malé a střední podniky, to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici. Že pomáháte zakládat inovátorské firmy, to je super, ale je to na prd.“

Babišův postoj k malým a středním firmám je i kvůli tomuto prohlášení poněkud nečitelný. Kritici mu vyčítají, že ani zavádění elektronických pokladen pružnějšímu podnikatelskému a živnostnickému prostředí příliš nepomáhá. Sám Babiš by podle lidí z jeho okolí do startupů neinvestoval, stojí i mnohem tradičnější portfolio.

K celé digitální agendě se nedávno na vysoké vládní úrovni začal hlásit Pavel Bělobrádek, který mimo jiné prohlásil, že digitální ekonomika musí být pro Česko prioritou.

Diskuze (16) Další článek: Muž zastřelil svůj počítač osmi ranami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,