Právo | Internet | Mexiko

Až dva roky vězení za sdílení obrázků. Mexiko chystá „anti-meme zákon”

Veselé obrázky, kterými se hemží internet a které si dělají srandu prakticky z čehokoli, nejsou po chuti mexickému státu Veracruz. Místní administrativa v rámci nových striktních zákonů proti kyberšikaně navrhla, aby kdokoli, kdo bude na internetu šířit obrázky srážející něčí osobu, mohl být potrestán až dvěma roky vězení, informuje MSN.

Se zákonem přišel mexický kongresman Jose Kirsch Sanchez, podle kterého je cílem reformy ochrana zranitelných internetových uživatelů. Zakázané by mělo být jakékoli šíření obrázků, videí a zpráv, které poškozují pověst nebo sebeúctu reálného člověka.

Nápad ale okamžitě napadli kritici, podle kterých je znění zákona velmi vágní a široké, takže by se jím dalo postihovat vše, co kontroloři vyhodnotí jako nevhodné. I proto místí média návrh nazvala „anti-meme zákon“. Domnívají se totiž, že politici hlavně chtějí zamezit tomu, aby byli na internetu zesměšňováni.

Nakonec ale svoboda slova (a vtipu) Mexičanů nejspíš omezena nebude. Úřadující guvernér Veracruzu se nechal slyšet, že zákon chce vetovat, jelikož se domnívá, že poškozuje ústavní práva lidí. Jeho nástupce Cuitlahuac Garcia, který je již zvolený a nastoupí na úřad koncem roku, rovněž uvedl, že poprosí kongres, ať zákon upraví.

Podobný zákon již mexický parlament chtěl schválit v roce 2015. I ten měl lidem zakazovat šířit meme, které neodůvodněně poškozují lidskou důstojnost. Kongresmanka Selma Guadalupe Gomezová tehdy chtěla, aby za sdílení byla pokuta až 1600 dolarů (zhruba 36 tisíc korun).

Návrh ale občané odmítali a sama Gomezová se rychle stala předmětem spousty internetových vtipů. Parlament později zákon zcela odmítl.

Diskuze (6) Další článek: Autonomních létajících aut se dočkáme do pěti let, tvrdí šéf Boeingu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,