Bezpečnost | Německo

Satelity skutečně odstavil kybernetický útok. Francouzi nechtějí ukázat na viníka z diplomatických důvodů

Oživeno 4. března

Zákazníci satelitního systému KA-SAT jsou stále bez konektivity. Navíc se potvrdily spekulace, že šlo o kybernetický útok. Na tiskové konferenci francouzského ministerstva ozbrojených sil to ve čtvrtek 3. března řekl generál Michel Friedling, šéf vesmírného velení.

Původce útoku Francouzi neoznačili. Vzhledem k souběžnému startu se začátkem ruské invaze na Ukrajinu se pochopitelně všechny oči upírají k Rusku. Komentátoři vysvětlují, že i kdyby takovou informaci ministerstvo mělo, na Rusko veřejně neukáže, aby zachovalo možnost diplomatického dialogu na téma válka na Ukrajině.

Via Numerama.com


Původní článek vyšel 28. února s následujícím nadpisem:

Až 5 800 německých větrných elektráren je bez internetu a nelze je ovládat. Spekuluje se, že šlo o kybernetický útok

Satelitní internet KA-SAT má už několik dnů problémy. K prvním komplikacím přitom došlo v okamžiku útoku Ruska na Ukrajinu, a tak někteří experti varují před možným kybernetickým útokem. 

KA-SAT má tisíce odběratelů, jedním ze zákazníků je i česká služba intv.cz. Na Twitteru se postupně ozývají další zákazníci, kteří potvrzují, že se jedná o plošný výpadek. Potvrzují přitom zprávy o kybernetickém útoku, který kvůli načasování nejspíše opravdu cílili z Ruska. 

Výpadek se dotkl také průmyslového poskytovatele EuroSkyPark, který skrze KA-SAT připojuje k síti až 5 800 německých větrných elektráren Enercon s výkonem okolo 11 GW.

Větrné elektrárny po výpadku spojení přešly do automatického režimu a nadále vyrábějí elektřinu, nelze je ale dálkově monitorovat a ovládat.

Zařízení jsou součástí německé kritické infrastruktury. Enercon podle webu News Text Area proto kontaktoval tamní bezpečnostní úřad BSI (obdoba našeho NÚKIB) a útok měl potvrdit i pro německý deník Handelsblatt.

Co je to KA-SAT

Stejnojmenná šestitunová družice společnosti Viasat poskytuje od roku 2011 širokopásmové satelitní internetové připojení pro region Evropy. Oproti družicím Starlink, které obíhají planetu na nízkých oběžných drahách, se KA-SAT nachází na pevné geostacionární oběžné dráze a může signálem nepřetržitě pokrývat většinu zemí EU. Nevýhodou je ale vyšší latence, signál totiž musí cestovat až na vzdálenost okolo 36 000 km a zpět.

433aae1a-e326-4f44-81d7-07396a6f9afa
Družice KA-SAT na podvozku Eurostar E3000

Družice je vybavená čtyřmi anténami, které pomocí beam-formingu vytvářejí 82 geograficky úzce směrovaných signálních spot beamů, z nichž každý disponuje přenosovou rychlostí 475 Mb/s. Družice už podle svého názvu vysílá na super krátkých vlnách a kmitočtu Ka. Pro upload se používá frekvenční rozsah 27,5-30GHz a pro download 17,7-20,2 GHz.

4adf380f-a8bb-4702-8f40-7db9b554c093534ca4c6-0b9d-4f76-aca9-a558e2b152e7
Pokrytí Evropy jednotlivými rádiovými segmenty (spot beamy) a obecná kvalita příjmu, která dosahuje nejvyšších hodnot v západní a části střední Evropy

KA-SAT vychází z generické satelitní platformy Eurostar E3000 od Airbus Defence and Space, která je vybavená chemickým a volitelně i plazmovým motorem pro manévry na oběžné dráze. Rozpětí roztažených solárních panelů pak může dosahovat až úctyhodných 45 metrů. Fotovoltaika na KA-SAT se stará o výrobu 16 kW elektřiny a satelit má manévrovací palivo až na 16 let provozu.

Diskuze (57) Další článek: Musk okouzlil svět. Nechal upravit software, aby Ukrajincům fungoval Starlink i v jedoucím autě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,