Samsung | Automobily | CES 2021

Auto jako obývák. Samsung chce vozy zaplnit spoustou displejů, zmizí tlačítka i páčky

Jen pár dní poté, co s displejem přes celou palubní desku vyrukoval Mercedes, ukazuje infotainment budoucnosti Samsung. Jeho palubní počítač bude řídit mnohem více displejů. Tato korejská společnost nicméně auta nevyrábí, takže si může vybásnit prakticky cokoliv.

Prototyp Samsungu počítá s velkou širokoúhlým 49" QLED panelem, který se bude podle potřeby vysouvat. Při jízdě bude polovina obrazovky schovaná a na viditelné části zůstanou „budíky“, rádio, navigace atd., mimo jízdu se vysune výš před okno, takže může sloužit pro sledování videa, hraní her či jinou práci.

Displej s úhlopříčkou 8,8" je také na volantu, který připomíná spíš berany v letadle. Celý ovládací panel se také posouvá, takže i zatáčení je pravděpodobně pouze elektronické. A aby všem těm displejům nic nepřekáželo, Samsung odstranil páčky, fyzická tlačítka i klakson, vše bude na dotyk.

Samsung vynechal i zpětné zrcátko, místo něj promítá obraz po celé šířce horní části čelního skla, uprostřed samozřejmě s obrazem ze zadní kamery. Další 13,2" displej se nachází mezi předními sedadly, který slouží pro nastavení vozu a ovládání aplikací. Ani to nestačí, za ním je ještě velký dotykový panel pro ovládání klimatizace a zřejmě i dalších funkcí. Velký televizor s webkamerou je též vzadu, protože videokonference se v budoucnu zásadně budou dělat v autě.

A displej najdeme také vepředu na kapotě. Místo masky s chromovaným logem tam může být logo digitální. Případně chodcům displejem sdělíte, že můžou bezpečně přejít.

Samsung celý systém spáruje i s mobilem a chytrými hodinkami, díky nimž bude moci sledovat zdraví a bdělost řidiče. Kdy se jej dočkáme a jestli už případně jedná o nasazení s nějakou automobilkou, nevíme.

Diskuze (16) Další článek: Micron: kvůli výpadku ve výrobě se sníží dodávky paměťových čipů. Ovlivní to i ceny

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,