Apple | Hacking

Australský teenager ukradl ze serverů Applu 90 GB citlivých dat

Australský teenager čelí obvinění z trestného činu poté, co v uplynulém roce ukradl ze serverů Applu 90 GB dat. Dle jeho advokáta to udělal „z lásky“, protože tuto firmu obdivoval a „snil o tom“, že pro ni pracuje, píše The Verge.

Podle informací místních médií se mladému hackerovi během opakovaných útoků podařilo stáhnout 90 GB citlivých souborů a přistupovat k zákaznickým účtům, nicméně není známo, k jaké části síťové infrastruktury měl přesně přístup.

K průniku do interních systémů sítě používal vytvořená „zadní vrátka“. Apple po zjištění nežádoucích aktivit ve své síti povolal na pomoc FBI, která po zajištění důkazů kontaktovala australskou federální policii.

Při razii v domě rodičů v Melbourne, která proběhla v loňském roce, našli policisté spoustu ukradených souborů uložených ve složce nazvané hacky hack hack. Zabavili také dva notebooky značky Apple, mobilní telefon a pevný disk. Následně byl útočník obviněn a nyní čeká na soud, který by měl proběhnout v září.

Dle prokurátora odpovídají sériová čísla notebooků i IP adresa zařízením, která přistupovala k interním systémům Apple. Na notebooku byl nainstalován software, který náctiletý používal k hackování. Další analýza ukázala, že útočník úspěšně získal autorizované klíče, které umožňují uživatelům přihlášení a měly by být extrémně bezpečné.

O útočníkovi nejsou s ohledem na jeho věk známy žádné další podrobnosti. Australské noviny The Age ho však označují jako „školáka“ („schoolboy“) a uvádějí, že stane před soudem pro děti, který se zabývá trestnými činy spáchanými dětmi ve věku od 10 do 17 let. První úspěšný útok měl realizovat, když mu bylo 16 let.

Státní zástupce uvedl, že Apple je „velmi citlivý na publicitu“, takže případ nebyl až do zahájení soudního řízení nijak medializován. Samotná společnost ponechala dotazy novinářů na podrobnosti bez odpovědi.

Nejde o první případ, kdy se hackeři pokusili dostat k datům společnosti Apple. V minulosti například použili phishing k získání přístupu do účtu úložiště iCloud několika celebrit. To se v několika případech podařilo a na veřejnost se tak dostalo několik pikantních snímků slavných osobností.

Diskuze (24) Další článek: Solární dron Airbus Zephyr vydržel ve vzduchu rekordních 26 dní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,