Apple | Hacking | Únik dat

Australský teenager, který ukradl Applu 90 GB dat, se vyhnul vězení

V polovině srpna jsme vás informovali o případu australského teenagera, který čelil obvinění z trestného činu poté, co v uplynulém roce ukradl ze serverů Applu 90 GB dat. Ačkoli byl uznán vinným, agentura Bloomberg hlásí, že vězení ho nakonec nečeká.

Aktuálně devatenáctiletý student stanul před australským soudem pro děti. Čelil obvinění, že v obdobích mezi červnem 2015 a listopadem 2016 a v dubnu 2017 zkopíroval celkem 90 GB citlivých dat a autentizačních klíčů, dokonce byl schopen přistupovat k záznamům zákazníků.

Teenager využil virtuální privátní síť, kterou používají oprávnění zaměstnanci, aby se vzdáleně připojili do interních systémů. Jeho vrstevník později napsal skript, který vytvářel bezpečný tunel a umožnil přístup k systémům.

Případ řešila FBI

Poté, co Apple zjistil, narušení svého systému, kontaktoval americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který následně předal věc australské policii. Ta získala povolení a při domovní prohlídce objevila na pevném disku inkriminovaná data ve složce pojmenované „Hacky hack hack“. Objevila také zařízení s IP adresami, které odpovídají těm, které pronikaly do systémů Applu.

„Vaše provinění je vážné,“ řekl soudce během čtvrtečního projednávání případu. „Jednalo se o soustavné, sofistikované a úspěšné útoky na bezpečnost významné nadnárodní společnosti.“ Advokát na obhajobu svého klienta uvedl, že je fascinován Applem, miluje informační technologie a dodal, že snil o práci pro tuto firmu.

Teenager čelil dvěma obviněním – v jednom případě mu hrozily až dva roky vězení, ve druhém pak další rok. Nakonec od soudu odešel s podmínkou s tím, že bude po dobu osmi měsíců pod dohledem probačního pracovníka. K mírnějšímu trestu přispělo i to, že obžalovaný projevil lítost a spolupracoval s úřady.

Diskuze (20) Další článek: Internetová televize Mall.TV odstartovala. Přinese desítky pořadů a zatopí Streamu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,