Aukro spouští svůj vlastní platební systém

Způsobů plateb na internetu je mnoho. Nejrozšířenějším je služba PayPal, která umožňuje online platby kartou, přičemž funguje jako bezpečnostní prostředník mezi obchodníkem a zákazníkem. PayPal však stále není dostupný v češtině, což dalo vzniknout ryze české konkurenci, kde vzniklo hned několik systémů pro online platby. Teď přibude další, protože svůj vlastní platební systém představilo Aukro.cz, největší český aukční portál.

Novinka se jmenuje PayU a kromě Aukra bude použitelná na webech Heureka.cz, Hotel.cz, Spa.cz, Otomoto.cz a Bezrealitky.cz. Uživatel může službu provázat s bankovními službami Mojeplatba od Komerční banky nebo ePlatby pro eKonto od Raiffeisen banky, ostatní klienti budou moci peníze do PayU posílat prostřednictvím platební karty, nebo prostým převodem. Samotná platba pak probíhá podobně jako u PayPalu, kdy je zákazník v okamžiku platby přesměrován na stránku platebního systému PayU, který se postará o výběr peněz od zákazníka a jejich doručení prodejci. Platba je tedy vyřízena hned, odpadají prodlení s převodem peněz případně problémy s dobírkou.

RohlíkM.png
Na Aukru můžete koupit ledacos, třeba starý rohlík a lógr z kafe za 10 000 Kč. Za pár dní byste jej mohli zaplatit třeba i prostřednictvím PayU, ale tento konkrétní kousek už k dostání není (vtipná aukce reagující na novou možnost prodeje potravin se poněkud zvrhla a byla zrušena provozovatelem webu)

PayU není zcela novou službou, stejný systém funguje už v Polsku od roku 2005 pod značkou Platnosci.pl. Vzhledem k návštěvnosti Aukra je docela možné, že se tento systém rychle rozšíří i u nás. Ostatně PayPal se stal tak rozšíření díky vazbě na eBay. PayPalu zůstane nesporná výhoda platit tímto způsobem i v zahraničí, ale přestože bylo na jaře přislíbeno rozšíření o další jazykové verze včetně češtiny, stále je dostupný jen ve čtyřech nejrozšířenějších jazycích. PayU bude do provozu uvedeno v nejbližších dnech.

Další informace o PayU vyčtete z následujících otázek převzatých z tiskové zprávy Aukra:

Proč je PayU výhodný pro obchody?

PayU, jak se nový platební systém od Aukra jmenuje, umožní internetovým obchodům využívat rychlé a bezpečné elektronické platební nástroje v jednom balíčku a za zajímavých podmínek. Internetové obchody tak díky PayUu ušetří náklady a čas, protože nebudou muset vyjednávat s každou bankou zvlášť, jako tomu bylo doposud. Platební systém PayU již v současné době řeší přijímání plateb na Aukru a jeho sesterských webech Heureka.cz, Hotel.cz, Spa.cz, Otomoto.cz a Bezrealitky.cz.

Proč je PayU výhodný pro zákazníky?

Zákazníkům zase PayU nabídne nesrovnatelně větší komfort než současné způsoby placení na internetu. PayU dokáže převést peníze v průběhu pár sekund, takže zboží může být doručeno zákazníkovi mnohem rychleji. V porovnání s dobírkou PayU boduje zase tím, že platba je vyřízena v okamžiku nákupu. Zákazník už jen čeká na doručení zásilky bez toho, že by musel mít připraven finanční obnos v den, kdy zásilka přijde. Při placení se zákazník navíc nemusí registrovat, protože platbu realizuje prostřednictvím svého bankovního účtu.

Jak probíhá placení?

Celý proces nákupu v obchodě je zcela jednoduchý. Zákazník je po výběru zboží přesměrován na stránku platebního systému PayU, vybere si způsob platby (bankovní převod, platba kartou atp.), označí svoji volbu a potvrdí platbu. O zbytek se postará systém PayU. Poté již může očekávat doručení zboží bez dalšího plánování výběru peněz z banky na zaplacení zásilky atp.

Proč je PayU bezpečný?

Přenos dat mezi obchodem či platformou, službou PayU a jednotlivými platebními kanály se uskutečňuje s použitím technologie SSL (Secure Sockets Layer), která tyto informace šifruje a poskytuje tak nejvyšší úroveň pro ověření. Samotné platební transakce už probíhají zcela výhradně mezi bankovními systémy, což poskytuje nejvyšší možnou úroveň zabezpečení. Pro transakce uskutečněné platebními kartami používá PayU řešení 3D Secure. Všechny transakce zpracované systémem PayU jsou monitorovány a jejich průběh sledují vyškolení pracovníci.

Proč je PayU spuštěn právě teď?

„Domníváme se, že teď je ten správný čas na zavedení nového platebního systému v České republice,“ říká výkonná ředitelka Aukro.cz Pavlína Zábojníková a pokračuje: „Podle našeho posledního výzkumu 90 % lidí už vyzkoušelo nakupování přes internet, 50 % uživatelů online nakupuje pravidelně, přitom 82 % uživatelů deklaruje osobní zkušenosti s dobírkou. Češi tedy v nakupování na internetu rozhodně nezaostávají za jinými zeměmi, využívají však zastaralé platební metody. Od nového platebního systému si slibujeme, že to změníme a vyplníme tak mezeru na trhu s elektronickými platbami.“

Které platební kanály PayU nabízí?

V současné době je do platebního systému zapojena služba Mojeplatba od Komerční banky, ePlatby pro eKonto od Raiffeisen banky a systém umožňuje platby platebními kartami. Další platební kanály jsou nyní v jednání. PayU chce v dohledné době nabídnout služby všech velkých bank v České republice.

Kde už PayU úspěšně funguje?

Systém byl vyvíjen od počátku roku 2009 ve spolupráci s polskou mateřskou společností Aukra. V Polsku obdoba platebního systému PayU funguje úspěšně již od roku 2005 pod značkou Platnosci.pl. Tento platební systém využívá více než 15 tisíc e-commerce subjektů v Polsku a dalších zemích. V České republice využíva systém PayU aukční portál Aukro.cz, srovnávač cen Heuréka.cz, a další ecommerce platformy jako jsou Spa.cz a Bezrealitky.cz.

Více informací: www.payu.cz

Diskuze (26) Další článek: Google Earth 5.2 umí zobrazit webové stránky, obsahuje WebKit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,