ATI zaměřuje svou budoucnost jen na Radeony

Nové informace o připravovaných grafických čipech od ATI.
Včera ATI prezentovala v Brně All-in-Wonder Radeon, který by měl dorazit i na náš trh před Vánoci. Jestli se to opravdu podaří není zatím moc jisté. Vždyť i Radeony se dostaly do prodejů až v poslední době a tak řešení All-in-Wonder Radeon, které jsme mohli vidět zatím v betaverzi, určitě u nás hned tak nebude. Podívali jsme se na funkci time shifting, která nahrává živé vysílání během jeho běžného přehrávání a umožňuje se vracet zpět, nebo vysílání pozastavit. Zatímco sledujete zpožděný záznam, karta stále přednahrává živé vysílání, můžete tedy pohodlně sledovat pořady tak, jak vám to vyhovuje. Kvalita je prý vysoká, my jsme to viděli jen na záznamu z VHS kazety, kde je již původní kvalita nevalná, záznam byl ale od živého vysílání k nerozeznání.

ATI také vyrukovala s novou marketingovou obhajobou výsledků výkonu v porovnání s novými ovladači pro GeForce 2. I na oficiálních grafech ATI byla většinou GeForce první, podle ATI tyto testy nevyjadřují plně možnosti grafické karty. Pravdou je, že ATI již nyní plně podporuje DirectX 8, které je nyní v Release Candidate verzi a bude uvolněno před koncem roku. Pak se ukáže.

ATI v poslední době ale začala pracovat na výrazné reorganizaci a opětovném důrazu na kvalitu ovladačů. Často vytýkaný nedostatek v podobě špatných a pomalu opravovaných ovladačů vzala ATI vážně a podnikla kroky k opětovnému vybudování kvalitního vývojového zázemí. Uvidíme, jak rychle se podaří tuto pošramocenou reputaci spravit.

Zazněl ještě jeden velmi zajímavý postřeh. Podle ATI je celosvětová výrobní kapacita grafických karet na maximu. Všichni vyrábějí, co můžou, protože poptávka výrazně převyšuje možnosti výroby. Například základní desky ATI s integrovanou T&L grafikou, o kterých jsme informovali již během CeBITu, jsou vyprodány do půlky příštího roku a jediná šance, jak by se jich mohlo vyrobit více, je krach nějakého konkurenta, který by zrušil objednanou výrobu. Proto si u ATI spočítali, že i v případě, kdy zvednou ceny, se to na koncových prodejích nepromítne. NVidia prostě více procesorů nevyrobí (nemá kde) a ATI bude mít více peněz. Proto jdou i ceny grafických karet ATI nahoru. Není to příjemná zpráva, ale továrny se zatím nestaví.

Na The Register se také včera objevily některé nové detaily ohledně budoucnosti grafických karet ATI, které do tohoto kontextu také zapadají. ATI chce vyrušit výrobu čipu Rage 128 Pro, a místo něj zvětšit výrobu Radeonů. 128 Pro není ani nejlevnější ani nejvýkonnější grafický čip a více Radeonů znamená i jejich levnější výrobu. Místo 128 Pro se bude dělat slabší verze Radeonu RV100, která podobně jako GeForce MX poběží na menší frekvenci, do jádra procesoru se ale zasahovat nebude a tak nebude o nic ochuzená. Okolo Comdexu bychom měli vidět konečně kartu se dvěma Radeony v duchu Maxx a koncem roku by měl být uveden Radeon 2, který bude nabízet dvakrát větší výkon než dnešní Radeon. V půlce příští roku by to měl být Radeon Pro, který bude čtyřikrát rychlejší než dnešní Radeon. Radeon 2 bude mít plnou podporu DirectX 8 a programovatelný TCL engine. Radeon Pro bude vyráběn 0,15mikronovou technologií a poběží na úctyhodných 400 MHz. Počátkem roku 2001 by se také měla objevit dvouprocesorová verze se dvěma Radeony 2.

V světě notebooků se logicky chystá příchod mobilního Radeonu, který by se měl objevit počátkem roku 2001. Je také pravděpodobné, že se ATI bude věnovat podobně jako Nvidia integrovaným systémům. Tedy kompletním čipsetům s integrovanou grafikou. Po jarním pohlcení ArtX získala ATI dostatečné technické zázemí a podobně jako Nvidia připravuje srdce pro Xbox, chystá ATI vybavení pro Nintendo Gamecube.

3dfx se tedy ještě více propadá a armády inženýrů u ATI a Nvidie se rozjíždějí na plné obrátky. Když to letos zabalila firma S3, bude příští rok kritický pro 3dfx. Touha po inteligentních kartách je přece jen větší než po víceprocesorových kartách, které vyžadují navíc externí napájení, což je směr, kudy 3dfx míří.

Diskuze (10) Další článek: Invex: Canon přináší čtyři deskové scannery

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,