ATI Remote Wonder – levné dálkové ovládání počítače

Chcete ovládat počítač na dálku? Zapomeňte na drahé bezdrátové myši, klávesnice či joypady... ATI Remote Wonder je levný, rádiový a má dosah i přes stěny bytu!

 

Dálkové ovládání od ATI

To, co bylo dříve výsadou pouze majitelů karet ATI All-in-Wonder, je nyní dostupné i vám. Dálkové ovládání Remote Wonder je totiž konečně vprodeji i samostatně, jeho ovládací program byl značně vylepšen a cenasnížena... V OEM verzi je v prodeji za cenu kolem 550 Kč s DPH, v pěkné krabici pak zaplatíte přes 900 Kč s DPH (zde dostanete navíc CD sovladačem pro Windows, který se dá ovšem pohodlně stáhnout z Internetu).Grafická karta ATI přitom není nutností!

Instalace

Do Remote Wonderu zasunete čtyři „AAA“ baterie, nainstalujete nový ovladač ve verzi 1.2 (nebo pokud máte grafickou kartu ATI, využijete programu Multimedia Center) a malé zařízení pro příjem připojíte do volného USB portu. Nyní je již Remote Wonder plně připraven. Ještě předtím je dobré nakonfigurovat ovládací utilitu, která umožní nastavit funkce šesti programovatelných tlačítek, a to jak pro ovládání Windows obecně, tak pro jednotlivé podporované aplikace, kterými jsou: Nullsoft WinAmp, Windows Media Player, CyberLink PowerDVD, TheaterTek, DivX Player 2.0 Alpha, Microsoft PowerPoint a ATI Multimedia Center. Další programy budou brzy následovat díky uvolnění knihoven SDK pro výrobu pluginů (už teď je v přípravě např. Zoom Player). V případě, že máte dálkových ovladačů ATI více, můžete si přes utilitu nastavit ID jednotlivých zařízení, aby nedocházelo ke kolizím.

Popis ovladače  

Na Remote Wonder najdete celkem 43 tlačítek a osmi-směrný kříž na ovládání kurzoru myši. Horní řadu tvoří první dvě programovatelná tlačítka, dále Power (na vypínání aplikací a Windows) a pět tlačítek na spouštění aplikací (TV, DVD, Web atd.). Po boku kříže pak naleznete levé a pravé tlačítko myši, pod ním dvojité klávesy pro změnu hlasitosti a kanálů. Uprostřed je pak numerická klávesnice a tlačítko pro volbu menu (např. na DVD). Další čtyři programovatelné klávesy jsou pak rozloženy kolem kurzorových šipek s tlačítkem OK (které slouží jako stisk Enter a ovládání menu na DVD), nechybí ani funkce „full-screen“ a multimediální sada PLAY-FF-REW-STOP-PAUSE-REC.

Použití

Ovládání je velice snadné, jelikož rozložení téměř identicky kopíruje standardní dálková ovládání k televizorům, videorekordérům a stolním DVD přehrávačům. Velkou potíž vám zřejmě bude dělat osmisměrný kříž pro kurzor myši, který samozřejmě funguje digitálně a nesnímá intenzitu stisku – proto se budete cítit stejně nemotorně, jako byste myš ovládali obyčejnou klávesnicí nebo joystickem. Nechápu tento záměr výrobce – mohl do ovladače nainstalovat malý touchpad nebo trackball a ovládání by bylo daleko pohodlnější. Ostatní tlačítka ale problémy nedělají, v podporovaných aplikacích fungují správně. V případě, že váš program nepodporuje Windows Media commands (jako zmíněné aplikace) a má možnost nastavit příkazy na klávesové zkratky, můžete je následně převést na programovatelná tlačítka (např. funkce PLAY se provede pomocí klávesy Page-Up, tuto pak nastavíte jako funkci programovatelného tlačítka). Samozřejmě lze všechny programy ovládat křížem myši spolu s levým a pravým tlačítkem. Co se týče dosahu ovladače – díky rádiovému přenosu můžete klidně sledovat své oblíbené filmy přes TV výstup na televizoru ve vedlejším pokoji a pomocí Remote Wonderu je ovládat (dosah přes zdi je zaručen).

Závěrem...

ATI Remote Wonder je bezpochyby kvalitním produktem, který u  svých uživatelů jistě najde své uplatnění. Jistou nevýhodou pak může být poněkud nepohodlné ovládání kurzoru myši, ovšem to je vzhledem k velice příznivé ceně téměř zanedbatelná drobnost.

Diskuze (144) Další článek: Autor Gnutelly zemřel ve věku 25 let

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,