Asus Zen AiO: hliníková „vše v jenom“ konkurence pro iMac

Nabídku počítačů typu vše v jednom obohatí Zen AiO, počítač od Asusu inspirovaný iMacem. Je elegantní, hliníkový, dotykový a hodně rychlý. Ve výbavě má nové USB nebo 3D kameru.
227226880 
Tiskovka Asusu na letošním Computexu těsně před zahájením

Živě.cz z Tchaj-pej: První větší prezentace na veletrhu Computex v Tchaj-pej patřila značce Asus. Největší pozornost připoutala novinka v podobě nového all-in-one počítače Asus Zen AiO. V mnohém připomíná etalon počítačů „vše v jednom“, tady iMac od Applu. Asus na prezentacích s produkty Applu rád srovnává a ani tentokrát to nebylo jinak. Nový Asus Zen AiO má přinejmenším výkon údajně lepší než iMac.

S důrazem na výkon

Počítač se bude nabízet ve dvou verzích, které se budou lišit jak výbavou, tak i velikostí displeje. Menší bude 22" a větší 24" panel, oba v rozlišení Full HD a dotykové. V obou případech je displej zapasován do těla z jednoho kusu hliníku, které doplňuje rovněž hliníkový stojánek.

235988653 
Takhle nový počítač vypadá na oficiálním obrázku...

Nejvyšší výbava nabídne čtyřjádrový procesor Intel Core i7 v desktopovém provedení, až 32 GB RAM z modulů DDR4 taktovaných na 2133 MHz a grafickou kartu Nvidia GTX 960M se 4 GB paměti GDDR5 VRAM. Na rychlosti se významně podepíše také SSD, které je zde osazeno do PCIe slotu s propustností až 4000 MB/s. Jeho kapacita bude 512 GB.

Asus AiO (11).JPG Asus AiO (07).JPG Asus AiO (06).JPG 
...a takhle v reálu. Z fotek to možná až tak nepůsobí, ale celohliníkové tělo s broušením vypadá vážně dobře

Výkon je tedy obstojný, nicméně při volbě konfigurace je dobré myslet na budoucnost, protože pozdější upgrade komponent nebude uživatelsky možný. Chlazení je provedeno celkem nenápadně – nasávání je ze spodní hrany, která je prakticky po celé délce tvořena úzkou mřížkou, a teplý vzduch se vyhání pod stojánkem. Ani tady si ale průduchu na první pohled nevšimnete. Jak to bude s hlučností, zatím nevíme, v prostředí výstavy to nebylo možné posoudit.

Asus AiO (01).JPGAsus AiO (02).JPGAsus AiO (03).JPG
Asus AiO (04).JPGAsus AiO (05).JPG 
Šéf Asusu Jonney Shih představuje nový Zen AiO. A neváhá srovnávat ho s iMacem alespoň co se výkonu týče. Poukazuje rovněž na rychlé SSD a USB 3.1. 

Co se ale posoudit dalo, tak kvalita zpracování a konstrukce samotná. Tady bylo znát, že je vše z jednoho kusu kovu a že se hliníkem nešetřilo ani na stojanu. Vše je příkladně pevné, žádné viklání a či povrzávání při náklonu se nekoná. Na první pohled dělá počítač velmi dobrý dojem, Asusu se povedlo „feeling“ z iMacu dobře napodobit.

Asus AiO (12).JPGAsus AiO (13).JPG
Nasávání vzduchu na spodní hraně • vyfukuje se pak skrytě pod úchytem stojánku

S 3D kamerou a šesti repráky

Potěší bohatá nabídka USB portů, ve které je i jeden zástupce USB 3.1 ve variantě Type-C. Zbylých USB trojek je k dispozici pět, dále do počítače můžete strčit síťový kabel, sluchátka, mikrofon anebo SD kartu. Samozřejmě také napájení, které je řešeno formou adaptéru, zdroj se tedy dovnitř nevešel. Menší verze dále nabídne HDMI výstup na druhý monitor, větší k tomu i HDMI vstup umožňující počítač využít jen jako zobrazovač pro jiné zařízení, typicky herní konzoli, anebo jako druhý monitor pro notebook.

Asus AiO (10).JPG Asus AiO (15).JPG
Porty u 22" modelu • a o jedno vstupní HDMI navíc u 24" modelu 

Je však trochu nedomyšlené, že všechny porty jsou umístěny na zadní straně. Včetně sluchátkového konektoru, všech USB portů a dokonce i slot na SD kartu. Praktičtější by bylo vyvést častěji využívané porty na bok.

Asus AiO (14).JPGAsus AiO (08).JPGAsus AiO (09).JPG
Použití hliníku není nic nového a originálního, ale stále to dokáže zapůsobit

Z výbavy dále zaujme použití 3D kamery RealSense od Intelu, která může fungovat jako běžná webkamera, ale nadto umí i skenovat 3D objekty nebo umožní ovládání aplikací gesty rukama v prostoru. A vedle kamery Asus „vytunil“ i další doplněk, kterým jsou reproduktory – v počítači jich je rovnou šest. Nehrají ale prostorově, zvuk je dvoukanálové stereo, ale pro každý kanál jsou k dispozici tři reproduktory a dohromady by měly poskytnout věrnější a hlasitější zvuk. Celkový výkon je 16 W.

Srovnání s iMacem se tedy v mnohém nabízí. Nový počítač je celohliníkový krasavec se solidním výkonem. Sice nemá rozlišení 5K jako nejnovější iMac a nemá logo jablka na zádech, ale o to bude dostupnější. Bude k dostání i u nás, ceny ale zatím nebyly oznámeny. 

Cestu redaktora na veletrh Computex hradila společnost Asus.

Diskuze (35) Další článek: Ultra Fit: nejmenší 128GB flash disk na světě je od SanDisku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,