Asus UX21: kopírovací útok na MacBook Air

Na skutečně tenké notebooky jsme po Macbooku Air čekali dlouho, ale skutečná konkurence konečně dorazila v podobě ultrabooku Asus UX21.

MacBook Air vzbudil při svém uvedení velké nadšení, které se týká jeho neskutečně tenkého profilu. Apple už uvedl druhou verzi, ale ta je už i dnes zastaralá, alespoň z pohledu vnitřních komponentů. Současný MacBook Air obsahuje Core 2 Duo, což je o dvě generace starší procesor, než současné Sandy Bridge modely. I přes to ale dokáže Apple s touto platformou docílit neuvěřitelné tenkosti šasí a také solidní výdrže, kterou mohou závidět i notebooky s novějšími a úspornějšími čipy.

Po dlouhém čekání tu máme ale skutečného konkurenta od společnosti Asus, který má název UX21 Series. Tento notebook je MacBooku Air tak podobný, že ho běžný uživatel na první pohled pravděpodobně vůbec nerozezná. Jaké jsou ale jeho parametry a výbava?

Asus UX21: zrozen z Ctrl-C a Ctrl-V

Ultratenký notebook UX21 od Asusu disponuje 12" displejem, je tak srovnatelný s menší verzí MacBooku Air, která má úhlopříčku displeje 11,6". Stejné je i rozlišení – 1 366 × 768 s LED podsvícením. Notebook se představil na Computexu, kde byl v konfiguraci s dvoujádrovým procesorem Intel Core i5-2557M s frekvencí 1,7 GHz. Zatím nejsou dostupné přesné specifikace a jaké verze procesorů budou v nabídce, ale měla by být pestrá – od Core i3, přes Core i5 až po Core i7. Ve všech případech se bude pochopitelně jednat o ty nejúspornější modely s nízkou frekvencí.

ASUS-UX21-Series-front-angle.jpg

Asus u tohoto notebooku spoléhá pouze na integrovaný grafický čip v procesoru, kterým je Intel HD 3000. Ten se přibližně vyrovná grafické kartě GeForce 320M, která je v současném MacBooku Air. Zda se Apple také nakonec spolehne pouze na integrovaný čip, zatím není jasné. Po grafické stránce by neměl být rozdíl ve výkonu, ale výdrž by se určitě významně prodloužila, především v kombinaci s novými procesory Sandy Bridge.

ASUS-UX21-Series-side-angle.jpg

Vzhledem k velikosti je i zde použito SSD (SATA Gb/s) jako úložiště dat a pro instalaci operačního systému Windows 7. Dle předběžných informací budou k dispozici dvě kapacity – 64 GB a 128 GB. Díky tomu Asusu garantuje i rychlé probouzení do dvou sekund, které se téměř vyrovná notebookům od Applu.

Tělo jako břitva i s USB 3.0 a mini HDMI

Zatím nejsou k dispozici přesné rozměry notebooku, ale nás zajímá především nejdůležitější hodnota, tedy jak je notebook skutečně tenký. Asus UX21 měří v nejtlustším bodě pouze 1,7 cm, tedy stejně jako MacBook Air. Nejtenčí je pak u přední hrany – pouhé 3 mm.

ASUS-UX21-Series-back-angle.jpg ASUS-UX21-Series-back-angle-02.jpg

Hmotnost je také velmi nízká – 1,1 kg. Oba rozměry jsou tedy takřka na chlup stejné jako u konkurenčního MacBooku od Applu. Hlavní odlišností je ale nabídka portů. Zatímco MacBook Air disponuje dvěma USB 2.0 porty a jedním mini Displayport výstupem, Asus UX21 má dva rychlé USB 3.0 porty a externí monitor lze připojit pomocí mini HDMI. To lze pomocí adaptéru snadno přeměnit na klasické HDMI, které je kompatibilními s většinou moderních displejů.

11v530123883fss.jpg 11v530126883fss.jpg 11v530127883fss.jpg
Nahoře jednáctipalcový MacBook Air, uprostřed Asus UX21 a dole třináctipalcový MacBook Air
 

Oproti jedenáctipalcovému MacBooku Air má i slot pro SD karty, kterým je vybaven pouze větší, třináctipalcový model od Applu.

Tělo je typu unibody a je celé z eloxovaného hliníku, v kovovém provedení je i pohodlně rozložená klávesnice, která je bohužel i v tomto případě bez podsvícení. Pod klávesnicí se nachází skutečně obří skleněný touchpad, o snadné ovládání myši je tak postaráno více než dobře. Kapacita baterie je neznámá, naštěstí nijak výrazně nevybočuje z šasí. Podívjete se na fotky ze serveru Engadget:

11v530105883fss.jpg 11v530107883fss.jpg 11v530110883fss.jpg
 11v530115883fss.jpg 11v530122883fss.jpg11v530128883fss.jpg 

  • Displej: 12" (1 366 × 768), lesklý, LED
  • Procesor: Intel Core i3/i5/i7 (Sandy Bridge)
  • Grafický čip: Intel HD 3000 v procesoru
  • Operační paměť: od 2 GB, DDR3
  • SSD: 64 GB, 128 GB, Sata 6 Gb/s
  • Výbava: WiFi, 2 × USB 3.0, mini HDMI, SD slot, webkamera, Bluetooth, obří multitouch
  • Rozměry, hmotnost: tenký 1,7 cm v nejširším bodě, v nejtenčím 0,3 cm, 1,1 kg
  • Baterie, výdrž: neuvedena
  • Cena, OS: neuvedena, Windows 7

Patentový úřad to jistí

Nový notebook by měl být na trh uveden přibližně v září, koncová cena a podrobné parametry zatím nebyly bohužel uvedeny. Ale i bez těchto informací je jasné, že se jedná o skutečně povedený notebook, ať už z pohledu designu, tak i rozměrů. Otázkou ale zůstává, jakou kapacitu má baterie a jak dlouho notebook vydrží na baterii při běžném použití. Vzhledem ke zkušenostem s již uvedenými „tenkými“ modely s operačním systémem Windows, lze spíše očekávat hodnoty pod hranicí pěti, možná i čtyř hodin. Cena navíc jistě nebude patřit mezi lidové.

Vzhledem k právě probíhající aféře mezi Applem a Samsungem, který dle Applu zkopíroval jeho designu iPhonu, nás s velkou pravděpodobností čeká i další soudní pře s Asusem. Apple si pravděpodobně nenechá bez odezvy kopírovat design, který je navíc tak očividně stejný. Jak to nakonec dopadne, to se možná už brzy dozvíme.

Největší očekávání ale stále zůstává u Applu a jeho nové generace MacBooku Air. Čeká nás nový design a ještě menší rozměry? Své předpovědi můžete rozvést v komentářích pod článkem.

Video

První krátkou ukázkou natočili redaktoři ze serveru Engadget:

 

Diskuze (77) Další článek: Mapa Silicon Valley: kde vlastně leží legendární údolí?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,