Asus uvedl mini-ITX desku s Atomem pro levnou stavbu HTPC

Několik výrobců začalo nabízet nové miniaturní základní desky s integrovaným Atomem, respektive čtyřjádrovým Celeronem. Další v pořadí je tentokrát Asus.

Asus J1800-C je základní deska ve formátu mini-ITX, která obsahuje integrovaný dvoujádrový Atom (Bay Trail-D) skrytý pod názvem Celeron J1800. Frekvence čipu je 2,41 GHz a díky podpoře technologie Turbo se dokáže chvilkově přetaktovat až na 2,58 GHz (TDP 10 W).

asus-baytraild.jpg
Asus J1800-C obsahuje dvoujádrový Atom

K dispozici jsou dva sloty so-dimm pro operační paměti (maximálně 8 GB DDR3L dvoukanálově), jeden slot PCI Express ×1 (2.0), mini PCI  Express a pouze jeden rychlý port USB 3.0. Další zařízení ale můžete připojit i pomocí šesti klasických USB 2.0 nebo dokonce přes sériový port. Deska zvládne dva disky (SATA 3 Gb/s), obsahuje gigabitový ethernet a integrovaná grafika v procesoru obstarává HDMI a VGA výstup.

Cena v zahraničí se pohybuje kolem 75 dolarů (přibližně 1 800 Kč s DPH), což je vzhledem k výbavě a výkonu slušná nabídka. Deska s integrovaným procesorem je tak vhodná například pro stavbu levného HTPC, které zvládne víc, než řešení na bázi platformy ARM. Oficiální podpora operačních systémů ale zahrnuje pouze Windows 8 a 8.1.

Diskuze (37) Další článek: IDC: prodeje počítačů se letos propadnou o 6,1 %, propady se sníží

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,