Asus Taichi: displej sem, displej tam [test]

Překlápěcí, otáčecí nebo výsuvné konvertibilní ultrabooky už tady byly. Asus ale přišel s něčím novým, z jeho ultrabooku uděláte tablet pouhým zaklapnutím.

Asus Taichi působí jako docela obyčejný ultrabook, který se od běžné produkce odlišuje pouze lesklým sklem pokrývajícím víko displeje. Pokud se však podíváte pozorně, uvidíte pod Gorilla Glass II displej, který je právě onou specialitou testovaného ultrabooku. Pro přepnutí do režimu tabletu tak postačí zaklapnout víko a obraz se automaticky přepne na vnější dotykový displej. Jeho úhlopříčka činí 11,6" a rozlišení je 1 920 × 1 080 bodů. Tyto parametry jsou shodné také pro vnitřní displej, který je ale matný pro zamezení odlesků. Bohužel mu chybí podpora dotyků. Oba používají technologii IPS.

Taichi
Asus Taichi, na první pohled obyčejný ultrabook, ve kterém je tablet dobře ukrytý

Šasi Asusu Taichi je pevné, tvoří ho hořčíková slitina a nestane se tak, že by zavrzal nebo se nadměrně prohýbal. Kloub displeje by ale zasloužil vyšší tuhost, víko je tlustší a těžší, než je obvyklé, a kloub při pohybu s notebookem nedrží přesně svou polohu. Náruživí pisatelé si jistě budou libovat, klávesnice nabízí perfektní mechaniku a zvládnete s ní i dlouhé psaní bez překlepů. Kvalitní je také touchpad, který tak alespoň částečně vynahrazuje absenci snímače dotyků na vnitřním displeji.

01.jpg 02.jpg 03.jpg
Po zaklapnutí ultrabooku se na víku objeví obraz a můžete pokračovat v režimu tabletu, dostanete k němu i stylus, který bohužel nemá žádné pevné místo

Konektory musely jít stranou, takže počítejte pouze s dvojicí USB 3.0 a audiojackem, pro vše ostatní bude zapotřebí redukce. V balení najdete jednu z miniVGA na D-Sub a z USB na RJ-45. Asi největší nevýhodou tak zůstává absence čtečky paměťových karet. Součástí balení je také praktický stylus, který vnější displej detekuje už asi centimetr nad dotykovou plochou, což je výhodné třeba při prohlížení internetu. Stylus rozlišuje sílu přítlaku a disponuje dvojicí mechanických tlačítek.

Výdrž akumulátoru se u Taichi pohybuje okolo šesti hodin kancelářské práce s jedním aktivním displejem. Jde ale o plnohodnotný ultrabook s procesorem Core i7, takže jej můžete použít i pro náročné činnosti. Výhodou je nízké zahřívání a hlučnost. Za exkluzivitu se platí, pokud vás Taichi zaujal, připravte si 40 tisíc korun.

K testu zapůjčil:

CZClogo.png

Technické parametry

  • Displej: 2× 11,6" (1 920 × 1 080), matný + lesklý, IPS, LED
  • Procesor: Intel Core i7-3517U, 1,9 (3,0) GHz
  • Grafický čip: Intel HD Graphics 4000
  • Operační paměť: 4 GB DDR3 (1 333 MHz)
  • Pevný disk: 2× 128 GB SSD, RAID 0
  • Výbava: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, 2× USB 3.0, microHDMI, miniVGA, fotoaparát (5 MPx), webkamera (0,9 MPx), stylus
  • Baterie: Li-Pol, 37 Wh
  • Rozměry, hmotnost: 307 × 17,4 × 199 mm, 1,253 kg
  • Systém: Windows 8 Pro, 64bit
  • Cena:

Naměřené hodnotyAsus Taichi 21
PCMark 7 (celkem)4 973 bodů
PCMark 7 (Productivity)2 284 bodů
PCMark 7 (Computation)17 792 bodů
PCMark 7 (System Storage)5 141 bodů
Cinebench R10 (x CPU)10 686 bodů
CrystalDiskMark - sekvenční čtení455,5 MB/s
CrystalDiskMark - sekvenční zápis304,4 MB/s
Výdrž - kancelář (bez Wi-Fi)5 hodin 52 minut
Výdrž - surfování nebo film3 hodiny 39 minut

Diskuze (16) Další článek: Apple se ve firmách dotáhne na Microsoft, říká Horace Dediu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,