Asus Eee PC: levný, malý, krásný, jednoduchý

Diskuze čtenářů k článku

Honza  |  05. 02. 2008 22:47

"Děkuji" všem zarytým linuxákům za potvrzení toho, že přechod na Linux (z Win) není bez zvláštního kurzu jen tak možný. Hlášky typu "všechno jde, když se chce - a pohrabe se trochu v...", ukazují, že to pro běžného uživatele jednoduché není.

Všechna rivalita mě nechává chladným, prostě jsem byl jen zvědav, jak Linux funguje, tak jsem využil červencovou USB verzi SLAXu z Chipu. Bylo to dobré, až na to, že navzdory veškeré snaze jsem na 100% filozofii instalace (nejenom jak, ale i kam) nepochopil. Pak se ukázalo, že Slax mám verze 6, kdežto všechny aplikace jsou na 5, což byl malý problém, který mi autor systému pomohl vyřešit. Ale nejistota zůstala.

Možná jsem sáhl po nevhodné verzi pro začátečníky, ale zdá se, že jinde bych asi pochodil stejně. Když ale Ubuntu nebo jiný rozvinutý systém bootovatelný z USB není. Nebo ano?

P.S. Chyba ale může být opravdu na mé straně, protože už asi měsíc bojuju s Lotus Notes pro Win. Opět podivná filozofie nevyskytující se jinde ve Win.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 02. 2008 22:01

mozno blbost, mna by zaujimalo to na tom adapteri nechapem ze co to je pod tym klasickym izé, ked sa to vysunie viem blba otazka, este aj blbo polozena

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  05. 02. 2008 22:40

No, jestli té otázce rozumím dobře, tedy jestli se ptáš na to, co je pod zástrčkou adaptéru, když se stáhne dolů, tak je to zástrčka amerického typu. Mají tam takovéhle podivné. Nikdy jsem je neviděl ve zdi, jen na svém adaptéru na Motorolu, a pořád mi vrtá hlavou, jak jim to v té zdi drží. Mohli by to mít vychytané i pro Austrálii, kde ty plíšky nemají rovnoběžně, ale šikmo do véčka - takže se nejenom sklopí, ale i trochu natočí.

Tak snad nejsem s odpovědí mimo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dawe  |  30. 01. 2008 17:54

Myslím si, že tady tenhle ... (handheld,hpc, subnotebook) říkejte si tomu jak chcete, je zajímavým mezistupněm mezi notebookem a smartphonem, kde je třeba velký NTB a telefon nestačí (byť třeba jen rozměry displeje) se perfektně vejde eee. Co se týče OS; měl jsem možnost provozovat různá zařízení do ruky s různými "doruky" systémy, ať už se jednalo o parodii typu Windows CE/Windows Mobile 2xxx, nebo v celku promakané PalmOSy, nebo PSIONovské systémy EPOC 16/32 ( ze kterých později vznikl Symbian), a myslím, že žádný z nich nebyl ušit přímo na míru danému zařízení, navíc s takovou podporou Lnx komunity po celém světě. Jinak se těším na prodejní kousky, asi pět jich je zamluveno v rodině, kde právě doplní to chybějicí místo svými rozměry, cenou, funkcemi a mnohým dalším.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hafajs  |  27. 01. 2008 16:55

Skoda, ze se to tu zvrhlo na reseni ktery system je lepsi a kdo "tomu" lip rozumi. Mne by zajimalo napriklad neco vic o HW.

Jinak k tematu prispevku: neznam Woknare ktery by nadaval na Linux, naproti tomu mi pripada, ze se Linuxem zabyvaji jen agresivni jedinci kteri nemaji na praci nic jineho, nez pomlouvat Wokna. Po mych zkusenostech s Linuxem musim konstatovat, ze je proste rozdil, jestli OS vyvyjeji nejlepsi odbornici (byt nakoupeni), nebo banda nadsencu roztrousena po svete. Je fakt, ze v Linuxu nefunguje spousta ve Woknech beznych vesi. Nemam napriklad naladu premlouvat svuj OS ke zmene rozliseni pomoci editace konfiguracnich souboru.... Vyhoda Linuxu - cena, pri cene XP zustava zanedbatelnou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hiny  |  28. 01. 2008 03:28

Vzhledem k této větě "Po mych zkusenostech s Linuxem musim konstatovat, ze je proste rozdil, jestli OS vyvyjeji nejlepsi odbornici (byt nakoupeni), nebo banda nadsencu roztrousena po svete." chcete asi řici, že společnosti jako RedHat či Novel(SuSE) jsou vlastně jen "banda nadsencu roztrousena po svete.", to mi přijde celkem úsměvné

"Je fakt, ze v Linuxu nefunguje spousta ve Woknech beznych vesi."

Ano mohlo by se zdát, že některé věci "prostě nefungují". Ale to pouze s pohledu uživatele "znalého" pouze os windows, se kterým se setkal už na základní škole. A tak má zaryté v hlavě aplikace běžné pod tímto os. A když pak uvidí aplikace plnící více či méně stejné funkce pod gnu linux, tak je to téměř automaticky špatně či nefunkční a to jen z důvodu, že "to" nechápe a nebo také z důvodu, že si vybral pro něj "špatnou" distribuci pro "osahávání" os gnu linux. Je totiž rozdíl vybrat si distribuci, kterou nainstalujete několika kliknutími a víc se nemusíte starat a mezi distribucí, kterou si musíte celou od základů nakonfigurovat sami i když i v těchto případech systém odvede mnoho práce za vás. Nemluvě o tom, že i v ČR už není problém koupit si krabicové verze s technickou podporou.

V dnešní době je zcela běžné používat gnu linux pro přehrávání médii či k práci. Záleží jen na tom, jakou práci vykonáváte a tomu "podřídit" výběr distribuce.

Další věcí je otázka virů, která mluví jednoznačně proti windows.

Já osobně používám jak linux(gentoo) tak i windows(xp) a na obou používám stejné základní aplikace, které potřebuji k práci a nečiní mi žádný problém občas sáhnout po jiné aplikaci jak v jednom tak v druhém případě diskutovaných os.

Další věcí by byla legalita používaných os windows a dalšího sw u uživatelů, kteří os linux takto kritizují. Už jen při kombinaci Windows Vista Home Basic CZ(7.140 Kč s DPH) a Office 2007 Standard CZ(11.522 Kč s DPH) jsme na částce 18.662,- oproti tomu SUSE Linux Enterprise Desktop 10(3510,- Kč - nejdražší verze kterou sem našel) a OOo(zdarma), což činí rozdíl 15.152,-(za tuto částku si můžete pořídit třeba nový počítač) s čímž souvisí i věta "Vyhoda Linuxu - cena, pri cene XP zustava zanedbatelnou", poněvadž situace, kdy počítáme s cenou OEM licencí je zavádějící(změna HW=porušení licence, nepřenositelnost licence v případě kolize HW, apod.).

Takto bych to viděl pro obyčejné uživatele pc.

Co se týká komerční sféry, kde jsou kladeny mnohem vyšší nároky, tak by se vše muselo posuzovat případ od případu. Rozhodně se nedá říci, že by se měl všude nasazovat linux nebo windows. V určitých případech, kdy není dostupný software, je lepší využít druhou variantu(jedno kterou).

Osobně mám vyzkoušeno, že tyto dva os jsou schopny spolu žít v souladu a využít tak klady obou a zápory hodit za hlavu.

Nemam napriklad naladu premlouvat svuj OS ke zmene rozliseni pomoci editace konfiguracnich souboru...."

Ja si rozlišení obrazovky měním stejným způsobem jako ve windows... stačí pár kliknutí myší.

Myslím, že všechny negativní reakce na linux plynou z dob dávno minulých. Je to jako kdybychom v dnešní době chtěli podobným způsobem "nadávat" na windows 95.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hafajs  |  28. 01. 2008 07:58

Uf, poctenicko :)

Myslim, ze se v mem pripade nejedna o spatny vyber distribuce. Stezuji si ne na spatnou praci programu, ale systemu, viz zmena rozliseni. To je jen priklad. Okna v grafickych nadstavbach se neprizpusobuji (svoje prvky) nastavene velikosti, ani treba pri zmenseni okna nevybehnou posuvniky aby se clovek podival "za roh". Nastavim proxynu za kterou jsem, dam test - chyba. Smazu nastaveni, test = OK, ale pripojeni funguje sptavne s nastevenou proxy... . Kdybych si psal vse co mne "udivilo, byl by to dlouhy prispevek. S tim, ze je Linux dobry pro uzivatele: pouze v pripade, ze mu jej nainstaluje a kompletne odladi (dodela) nejaky IT. Uzivatel pak muze uspesne klikat na ikonky programu, ale jakmile se bude snazit udelat neco "systemovejsiho" nema skrz graficke rozhrani sanci a upravy konfiguracnich souboru uzivatelske zrovna nejsou. Novel se sice podili na sitovych castech, netvori vsek cele SUSE. Jo a ten problem s rozlisenim, jsem uvedl jako priklad prave ze SUSE 10.3. Kdyz ho zmenim mysinou a dam test, zhasne obrazovka a je konec. Kdyz se vratim zpatky, mam na vyber ulozit nastaveni (cerna obrazovka), nebo neulozit, pak ale musim do restartu koukat na okno s nastavenim monitoru. Zabavne, ze. Takto se to chova i kdyz nastavene hodnoty vratim zpatky na puvodni s nimiz to nastartovalo. Proste neni cesty jak to zavrit, byt bezezmen. Nejsem z tech co Linux odsuzuji protoze nic jineho nez Wokna neznaji. Zacal jsem ho odsuzovat az po poznani. Z Linuxu beru jednoucelovky, napriklad IPCOP. Super vec. Co se viru tyka, nechut lumpu psat viry pro mensinovy system je pochopitelna, je to vyhoda pro uzivatele, ale ne dokonalost systemu. Cena: neodhadnu kolik mne bude stat nastudovani systemu do urovne nez si jej budu moci sam dodelat, nebo kolik za to dam nekomu jinemu. Wokna koupim za 2500,- vc DPH home a 3500 vc DPH prof. Office za asi 1200,- ale to sem nepatri, to neni soucast OS. Pak bych mohl zapocitavat Corela, Photosop...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hiny  |  28. 01. 2008 15:11

No, Váš příspěvek taky není z těch kratčích

To co popisujete na začátku a pak později(změna rozlišení), vypadá jako chybné nastaveni ovladačů grafické karty nebo špatné nastavení obnovovací frekvence monitoru či obojí. Nepopírám, že některé distribuce mají problém se správnou detekcí specifického hw. Ale např. Ubuntu má detekci dobrou a rozlišení si opravdu můžete změnit pouze za pomocí myši a není třeba zasahovat přímo do konfiguračních souborů.

Co se tyče připojení přes proxy server tak s tím nemám zkušenosti, pomyjím fakt, že jsem provozoval proxy server na linuxu pro stanice windows, ale to je o něčem úplně jiném, takže to nebudu nějak více rozebírat.

Viry a jim podobné, jsou problém a je jedno o jaký jde os, ačkoliv je fakt, že některé os mají větší problémy a jiné menší. Ale více-méně s Vámi souhlasím, až na tu poslední část, žádný systém totiž není dokonalý

No a cena? To je celkem oříšek, při tolika variantach

Ale myslím, že cena, kterou uvádíte u MS Office(asi 1200,-) je za "Office 2007 pro studenty a domácnosti CZ" přičemž to podstatné v čem by tento balík mohl mít výhodu oproti OOo tomuto balíku chybí:

"Microsoft Office 2007 je kancelářský balík obsahující Word, Excel, Powerpoint a Onenote (neobsahuje Outlook!) pro domácí uživatele. Office pro studenty a domácnost 2007 umožňuje instalaci sady až na třech počítačích v domácnosti. Sada Office pro studenty a domácnosti 2007 je určena pouze pro nekomerční využití."

A na základě této informace použiji raději OOo a to i na stanicich s windows

Photoshop se dá vcelku slušně nahradit aplikaci GIMP. U corelu je to horší, da se pouzit InkSpace, ale neni to ono. Jak photoshop tak i Corel(mysleno asi DRAW) uz jsou ale aplikace pro komercni vyuziti. A ja bych to vyresil virtualnim pc, pokud bych chtel nutne pouzit corel na linuxu, ale i tak bych k tomu potreboval licenci windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hafajs  |  29. 01. 2008 09:31

jj ja snad netvrdil, ze Wokna jsou dokonala, ale proste mi pusobi mene problemu :) S ostatnim SW jsem to myslel tak, ze zahrnovat cenu aplikaci do ceny OS neni zrovna porovnanihodne, do Woken jsou take alternativy free.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek Kohout  |  24. 11. 2007 22:21

Nevíte kdy bude EEE PC v prodeji v ČR? Tady tvrdí že 5/12 - http://i4wifi.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=800 - má někdo nějaké jiné info?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kerka  |  24. 11. 2007 21:01

Tady to zkusili http://digitalne.centrum.cz/cz/export/art_1419/mame-windows-xp-na-levnem-asusu-eee.aspx

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ondra  |  23. 11. 2007 16:25

Asi bych být Vámi pane redaktore "zamazal" jména ve skype a icq, jinak budete mít pravděpodobně hodně žádostí o autorizaci

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ted  |  23. 11. 2007 14:58

Prosel sem asi 10 shopu v usa a nikde sem nevidel nizssi cenu nez 399usd. Na ebay to same, vzdy kolem 400usd + postovne. Skoda. za nejakych 250 usd + postovne bych toho ihned sel..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cassul  |  23. 11. 2007 08:30

Existuje pro tenhle LINUX nějaká použitelná mapová aplikace, typu Route 66? Líbilo by se mi takovéto zařízení do auta na cesty, kde mi jde jen o to, připojit se někde přes GPRS nebo Wifi, stáhnout poštu a kouknout na www.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radon  |  23. 11. 2007 10:13

sice nevím, ale tuším že aplikace je jedna věc, dobré mapy druhá. A mapy pro CZ budou větší oříšek.

Čím více o tom Asusu uvažuji (něco podobného tak do 6k bych bral) tak si říkám, že stejnou nebo lepší službu by udělalo PDA s VGA displejem, pokud by nabízelo designově a mechanicky dobře vyřešenou připínací klávesnici. Výsledek by mohl vypadat stejně (klávesnice by mohla plnit úlohu docking station s USB sloty) a bylo by to variabilnější (např. navigace).

A pro šetřílky varianta bez dotykového displeje, klávesnici napevno a na Linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
klokan  |  23. 11. 2007 10:34

Urcite na tom pobezi GPSdrive.

Ale mapy z Expedie, ktere si je GPSdrive schopen stahnout z Internetu (pak je lze samozrejme pouzivat i offline) jsou pro CR sice pouzitelne, ale nikoliv idealni. Zapadni Evropa je v nich ale zpracovana dobre.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fido  |  22. 11. 2007 23:05

Ta interni flash pamet je pevna nebo take vymenitelna? Podle popisu v clanku to vypada, ze pevna plus moznost pouzit pametovou kartu.

Osobne mi ale pevna flash pamet neprijde jako nejpraktictejsi kvuli omezenemu poctu prepisu (i kdyz se jedna o velke cislo). Rozumnejsi by bylo napr. pouziti microdrivu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
katka  |  22. 11. 2007 22:15

zdravim, obzeram sa po malom a hlavne lahkom notebooku, nieco na styl sup s nim do /vacsej/ kabelky :) som tlmocnicka a v kabine sa obcas notebook naramne hodi ked si akurat neviete spomenut co znamena to alebo ono slovicko a potrebujete slovnik. takze malo by to hlavne plnit funkciu slovnika, obcas tam urobit nejaky glosar, pripadne stiahnut maily, pozriet web. na vsetko ostatne komplikovanejsie mam doma pc. ti co mate skusenost s Eee, odporucili by ste ho na taketo pouzitie? diky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  24. 11. 2007 12:56

Slovniky Lingea Lexicon (asi znas) jsou i pro linux, odbornik by ti ho tam dovedl nainstalovat. Ty sama asi ne, protoze se to distribuuje na cd a tohle zarizeni nema cd mechaniku. Alternativne muzes pouzit linuxovy stardict slovnik, pro ktery existuji ruzne databaze. Zalezi co potrebujes, ja potrebuju jen anglictinu a pouzivam toto: http://cihar.com/software/slovnik/ Je to zdarma. Ja myslim, ze s trochou snahy bys to pouzit mohla, ale bylo by vhodne mit moznost se obratit na odbornika na linux, ktery ti nainstaluje co budes potrebovat. Samotne pouzivani uz bude v pohode.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xyz  |  22. 11. 2007 15:15

Mohl by mi autor odhadnout, jak dlouho by na tomto notebooku přežil vestavěný flash disk s Windows XP, které stále něco někam ukládají, swapují atd.? Na všech svých stolních PC mám windows, ale do toho noťasu bych je nepustil ani omylem. Linux se k disku dokáže chovat při svém běhu mnohem šetrněji ve smyslu zápisu konfigurací X serveru s window nanageru, logů různých daemonů atd., resp. omezit zápis na nulu jako by byl spouštěný z livecd. V tomto případě tak beztak běží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kerka  |  24. 11. 2007 20:59

Zkušenosti s Windows XP na Asus EEE: http://digitalne.centrum.cz/cz/export/art_1419/mame-windows-xp-na-levnem-asusu-eee.aspx

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marf  |  22. 11. 2007 14:08

Dotykový displej to asi nemá že? Ani v nějaký vyšší konfiguraci? Ten by se šiknul.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pajas  |  22. 11. 2007 10:36

U recenze takovéhleho zařízení bych čekal, že ten, kdo ho testuje si zazálohuje image původního systému a zkusí nainstalovat Windows a nějakou běžnou distribuci Linuxu. Otestuje to a pak vše vrátí do původního stavu. Ale, co chci, jsme na žive...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Duracell  |  21. 11. 2007 21:53

Doma používam notebook s Win XP HP 510, čo je procesor ca 1,5Gh a 256 ram s 40Gb diskom. Surfujem, čítam dokumenty word, excell, pdf, pozerám filmy, počúvam hudbu a občas si zahrám nejakú nenáročnú hru ako biliard a online hry na nete. Toto všetko zvládne aj tento ASUS a to predpokladám bez najmenších problémov. Takže kto potrebuje nástroj na vyššie spomínané úkony, bude určite spokojný, pokiaľ mu nevadí menší display. Tento ASUS nemám a s Linuxom som sa stretol asi len raz v živote, takže veci ohľadne rozšíriteľnosti OS nejdem ani spomínať, nakoľko nemám ani šajnu . Porovnávať ho s Windows notebookom podľa mňa nieje vhodné. Predsa len tento ASUS považujem za viacmenej programovo uzavretý stroj, aj keď určite sa tam dá kadečo dohrať. Na grafiku a náročnejšiu prácu nieje určený a teda ma ani nenapadá, čo by mu chýbalo. Oproti klasickým notebookom má menší display, ale ako je v recenziach spomínané, v prípade núdze nieje problém pripojiť monitor.

ASUS je špičkové zariadenie, pokiaľ sa bude používať na to, načo je určený a komu je určený. Video mp3 player, písací a prezerací stroj pre jednoduchých a nenáročných užívateľov. A to sa týka vlastne všetkých zariadení. Ta váha je geniálna .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luki  |  21. 11. 2007 21:58

Váha je geniální ale výdrž je "retardiální".

Fuitsu Siemens Lifebook vydrží 7 hodin, tohle sotva 3 hodiny.

Na nicotný displej a absenci harddisku hodně slabá výdrž.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Duracell  |  21. 11. 2007 22:21

Koľko že to stojí Tvoj spomínaný Lifebook? Výdrž 3 hodiny je celkom slušná hodnota, aj keď je pravda, že to mohlo byť "kapánek" viac.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luki  |  21. 11. 2007 22:30

Lifebook samozřejmě stojí pěknej ranec, to víme asi oba.

Ale taky asi oba víme, že tu jeho cenu nedělá baterka.

Tam se mohl Asus polepšit.

A nevím co pak ta verze s 10" displejem, to půjde výdrž dolů ještě tak o hodinu.

Jinak mě se eee moc líbí, zvlášť že je bílý.

Už mám po krk těch černých, špatně čitelných klávesnic.

Jenom nevím, proč u nás stojí 10 tisíc, když ze zahraničních eshopů se dá objednat za 8 tisíc. (plus asi 500,- doprava).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Duracell  |  22. 11. 2007 08:02

Neber to prosím v zlom, ale neporovnávaj neporovnateľné. Ani len výdrže a ich jednotlivé časti . Lifebook bol tvorený aj špeciálne na vysokú vydrž, čo sa o tomto ASUSU nedá povedať ani z pohľadu SCI FI. Sú to dve rozdielne zariadenia, na úplne inú činnosť (aj keď v prvom mojom príspevku vie ASUS niektoré veci Lifebook plne nahradiť) a pre úplne iných užívateľov.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  24. 11. 2007 12:41

Jenze vydrz neni dana jen kapacitou baterii, ale take pouzitim nizkospotrebni technologie s kvalitnim power managmentem, a to uz ma na cenu hodne velky vliv. Verim ze za 20 tisic by to mohlo byt se spotrebou nekde uplne jinde, ale nikdo by to nezaplatil, protoze tohle nema byt hlavni stroj, ale jen takovy vedlejsi pomocny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
km  |  21. 11. 2007 22:21

Mohu vas ujistit, ze problemy s timto notebookem nastanou prave pro uzivatele, ktery se rozhodne tam instalovat Windows - ta jsou pro Eee znacne nevhodna. Jako celek to bude pomalejsi a nektere aplikace zrejme nepojedou - takze reci o rozsiritelnosti budou jen k smichu.

Je opravdu pozoruhodne (tim nemyslim vas) pozorovat v tomto a jinych forech exhibice chytrolinu, kteri o veci nic nevedi, ale vedou ucene debaty o tom, jak je "ten Lunix na ho..." a kteri se domnivaji, ze ovladani Windows ma kazdy uzivatel vrozene a vse ostatni je nepouzitelne . Nekteri tady dokonce exhibuji s obehranymi blaboly na tema "kompilace jadra" apod. . Bylo by to k smichu, kdyby si clovek neuvedomil krutou pravdu, ze spousta lidi tyto blaboly sezere i s navijakem a proste jim veri....

Asusu preji, aby byl s timto pristrojem uspesny a myslim, ze uspesny bude. Vysezmineni at klidne puknou vzteky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
km  |  21. 11. 2007 21:49

Muze mne autor vysvetlit, jak instalace Windows na tomto pocitaci rozsiri moznosti a v cem spociva ten "rust", pokud tam nekdo ta Windows da ? Nebo na tom uzivatele Windows budou snad chtit pouzivat svuj zajiste legalne koupeny Photoshop ci Autocad ?

Zaujatost, i pres veskerou snahu, z recenze jen cisi. Bohuzel klasicky Zive-clanek, kde je videt, jak se zdejsi autori nedokazi ve svem nitru vyrovnat s tim, ze existuje i software, ktery nedodava Microsoft - nejvetsi inzerent.... Opet ne ferova recenze, opet tam jsou vpasovany "vykriky" typu "Windows rulez"....Je to skoda, protoze napr. tento Asus je velmi zajimavy pristroj a muze znamenat prulom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bumerang  |  21. 11. 2007 21:05

Zkousel to nekdo propijit z dataprojektorem? Jaky se to chovalo vzhledem k rozliseni?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 23:09

asi tazko ked je to aktualne nedostatkovy tovar ale je to obycajne pecko z obycajnym VGA vystupom z obycajnou integrovanou grafikou. co asi myslis ze to bude robit?

inak na nete pri specifikacii a to dokonca aj u asusu je napisane ze externe to podporuje standardne rozlisenia az do 1600x1200 ci kolko to je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miroslav  |  21. 11. 2007 15:29

"stačí jen něco málo navíc a získáte dospělý notebook se zvučnou značkou na víku"

To by me teda zajimalo, jakou znackou se to viko bude honosit. Nejspis to bude "Acer", takze asi nechapu spravne vyznam spojeni "zvucna znacka"...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 23:07

mozno myslel ten uzasny NTB co je teraz v akcii u zraloka. Osobne som ho vydel a skusal a dakujem uz sem blil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 15:09

přínos toho přístrojku vidím vesměs pouze v tom, že provětrá trh s mobilními zařízeními a při troše štěstí se objeví na trhu lepší a levnější zařízení...

co se týká reakcí ohledně win - no, vzhledem k tomu, že windows jsou (ať se to některým líbí nebo ne) nejrozšířenější OS, tak je zcela logické, že tím, že se uživatelé budou pohybovat ve známých vodách bude pro ně "práce" mnohem pohodlnější... a myslím, že kromě mobility by právě snadnost, lehkost ovládání a snadný přestup z PC stanice (hmm, jak pěkný drážní dvojsmysl měly být prioritou pro vývojáře...

tím jsem enchtěl říct, že jsou win extrasuprvýtečný... ale běžní uživatelé chtějí věci užívat, nikoli se hrabat s hledáním podpory na komunitních fórech, kompilací jádra nebo si psaní různých podpůrných prográmků... chtějí zapnout, sednou a jet - a to stejným způsobem jako v práci, v intekavárně i doma...

může se vám (echtlinux fans) nelíbit, můžete mně nenávidět, ale je to prostě tak

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 15:11

ovšem na broudání po netu bohatě stačí i to, co je vidět z obrázků - klikneš na "net" a jedeš

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
palko  |  21. 11. 2007 15:28

ale běžní uživatelé chtějí věci užívat, nikoli se hrabat s hledáním podpory na komunitních fórech, kompilací jádra nebo si psaní různých podpůrných prográmků... chtějí zapnout, sednou a jet

A právě co jim v tom brání? Sednou, zapnou a jedou. Linux který je použit v tomto přístroji je odladěný a běžný uživatel nebude muset nic hledat na fórech, kompilovat jádro atd... Tohle budou dělat pouze fandové. Ještě jsem ho sice neviděl na "vlastní bulvy", ale řek bych že tam něco jako upgrade z netu bude. A kdo zná trochu linux ví jak jsou upgrady pro distra udělané. Prostě se všechno stáhne a nainstaluje bez větší pomoci uživatele. Uživatel pouze ten upgrade povolí nebo ne. Pro tento přístroj je to vhodnější volba než Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloš  |  21. 11. 2007 16:51

"ale běžní uživatelé chtějí věci užívat, nikoli se hrabat s hledáním podpory na komunitních fórech"

Tento přístroj může běžný uživatel užívat, když ten přístroj nechá na pokoji, to znamená tak jak byl dodán z výroby. Může zapnout a jet. Když tam nainstaluje Windows, nic tím nezíská, ztratí 30 dolarů, ztratí předinstalované programy, a celé zařízení dost zpomalí a POTOM bude hledat podporu na komunitních fórech.

A to nemluvím o dalších nákladech za MS Office, které tam asi budete chtít.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hunter  |  21. 11. 2007 17:46

Je tu jedna krutá pravda:

Eee není hlavní PC domácnosti. Z 99% to bude až několikátý PC. A teď si představte, že většina lidí má na hlavním PC Windows a nebude je vůbec bavit vydržovat si dva operační systémy zároveň. To je totiž dost nepříjemný - pořád hledat podobný aplikace, který si dokážou navzáhem otevřít soubory, synchronizace (pošty, souborů ...) všechno je to mnohem težší, když máte dva různý OS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloš  |  21. 11. 2007 18:24

Eee PC není určen jen pro domácnosti, ale i pro jiné úkoly, kde je jednoúčelovost maximálně výhodná.

Pokud se budeme bavit konkrétně o domácnostech: Eee dodané z výroby otevře všechny běžné formáty: otevře obrázky, otevře filmy, otevře dokumenty, otevře písničky, otevře tabulky, otevře prezentace, otevře PDF, otevře webové stránky. Všechno to otevře okamžitě po vybalení. To je jeho seznam funkcí, a s tímto seznamem funkcí se prodává.

Když na Eee PC dáte Windows, náhle nepůjde otevřít spousta formátů. Budete tam muset ručně dávat hromadu programů, mnohé velmi drahé...

EeePC je zařízení s velmi bohatým, definovaným seznamem funkcí. Řadě lidí to tak bude vyhovovat.

Pokud tam někteří uživatelé budou chtít přidávat další programy, tak samozřejmě mohou. Momentálně mě nic nenapadá. Myslíte AudoCAD? Nebo CuBase? Na to se malá obrazovka EeePC nehodí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hunter  |  21. 11. 2007 19:33

K tomu co jste vyjmenoval máte pro Windows všechny programy zdarma, některý už přímo v systému (i když nad některými lze ohrnovat nos).

Nicméně aplikací jsou miliony. Mají miliony proprietálních formátů. Nemusejí to být šílenosti jako Inventor nebo CATIA, bohatě stačí malá databázová aplikačka se seznamem CDček - kterej už na Linuxu nikdy neotevřu. A takových programů skutečně můžou být miliony.

Anebo to otevřu. V programu s jiným UI, jiným ovládáním, budu se muset všechno učit, všechno si pamatovat dvakrát a navíc si vydržovat dva různý programy v aktuálním stavu.

A ta synchronizace je kde? Bude lehký do Eee dostat úkoly, poznámky a kalendář z Outlooku?

Já proti Eee nic nemám, líbí se mi (design, váha, cena), ale ten OS je spíš takovej PalmOS než dospělý desktop.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milos  |  21. 11. 2007 19:51

Když jste napsal "Inventor nebo CATIA" tak je jasne ze jste velmi zkuseny uzivatel pocitacu a techniky obecne. Takze Vy problem s ucenim jineho ovladani mit absolutne nebudete! Ani s pamatovanim.

A uzivatel - amater ktery by mohl mit problemy zase nebude chtit instalovat nejake dalsi programy. Bude pouzivat jen ty zabudovane.

Ten hybridni uzivatel ktery chce pouzivat desitky programu a zaroven si nepamatuje/nechce pamatovat ovladani je myslim jen teoreticky zivocich.

Chapu ze Vy osobne presto nechcete pouzivat dva ruzne programy na jeden ucel. Nicmene asi mate doma pristroje jako televizor, video, kameru, fotoaparat, ne? Tyto pristroje maji funkce jako PC s Windows, ale jejich ovladani je zcela jine nez u Windows. Ttyto pristroje pouzivate a bezne ovladate.

Rozdil v ovladani mezi EeePC a Windows bude mnohem mensi nez rozdil v ovladani mezi televizorem a Windows.

Jedno je jiste, zadny vyrobek neni tak dokonaly aby vyhovoval kazdemu. Vam tento vyrobek asi nevyhovuje, coz myslim nebrani jinym lidem aby s nim byli spokojeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milos  |  21. 11. 2007 19:56

"A ta synchronizace je kde?"

Dekuji Vam za tuto otazku. Je to prvni otazka na svete na kterou se da odpovedet pouhym odstranenim otazniku.

"A ta synchronizace je kde?" "A ta synchronizace je KDE." Pouzity program je KOrganizer nebo Kontact z prostredi KDE. Jeho moznosti importu jsou dost siroke. Nema smysl abych to tady vypisoval. Je to na webu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 23:04

ad desktop: preto sa to vola Easy GUI. islo oto vopchat sa do medzeri medzi PDA a NTB a zmiesat vyhodi z oboch svetou. a myslim si ze sa im to podarilo. nechapem co ti natom vadi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Xylofon  |  23. 11. 2007 08:05

Asi tak, i ja bych souhlasil...me se ten OS moc nelibi (velmi trefne prirovnano k PalmOS) asi bych na to navalil Windows ci nejakou jinou Linux distribuci (osobne bych tam dal Widle, ale kdybych napsal jen je mistni pubertacci me ukamenuji)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  24. 11. 2007 12:34

Pravděpodobně bys toho litoval, protože tento hardware neni vykonny a bezelo by ti to pomaleji nez na ten stroj optimalizovany linux (asus zcela urcite prelozil jadro linuxu presne na miru tohoto stroje). A pak si zkus predstavit sva windows a aplikace v nem na rozliseni 800x480, budes mit docela problem. Hlavne s tou vyskou bude problem, protoze odpovida standardnimu 640x480 a na to systemove dialogy windows nejsou pripraveny.To ze tam neni bezny linux desktop at gnome nebo kde totiz neni nahodou. Je optimalizovany na toto nizke rozliseni. Ale samozrejme si to pokaz jak chces .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 22:59

"normalny" uzivatel ma ikonku internet, ikonku posta, ikonku world a ikonku excel (doplni inu pouzivanu aplikaciu) a je u uplne u prdely aky je to OS ale aby aplikacia robila co ma a ovladala sa +/- rovnako ako je zvyknuty.

Uvedom te si to uz konecne. ze pre "normalneho uziavatela" je windows vsetko co ma okienka. a zmena skinu u dost z nich znamena stratu moznosti prace.

ad najrozsirenejsi OS. Pane boze! asi ta sklamem ale najrozsirenejsi OS je nejaka realtime sranda z azie ktora sa pouziva v automatozacnej technike. Na serveroch su to nejake derivaty unixou a linuxu (vecsina serverovich platforiem nieje podporovana Microsoftom) MS windows je najrozsirenejsi OS len medzi osobnimy pocitacmy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 11. 2007 07:10

bavíme se tu pořád o domácích uživatelích?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Xylofon  |  23. 11. 2007 08:02

Aha a tento clanek je zcela jiste o serverech ze? Fnukale.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 14:47

V článku uvádíte, že dokud se Eee nevezme do ruky, vypadá dobře, ale pak začne vrzat. Jaký je váš odhad na výdrž konstrukce? Jak rychle začnou problémy s pevností? Tohle by mě docela zajímalo. Přece jenom jestli se dá díky velikosti nosit v kapse, tak to bude spousta lidí dělat a Eee bude dostávat docela zabrat.

Kují za odpověď.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Takto "od boku" to tazko povedat, ale neni to ziadny hardcore stroj. Vzhladom an velkost je vsak celkom pevny, urcite by som si vsak nanho daval pozor a nemlatil s nim ako s inou technikou :). Jednoducho to IMHO nie je urcene na X hodin denneho pouzitia, ale ako obcasny spolocnim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 11. 2007 00:08

Hmmm... v tom případě to zařízení tak trochu postráda smyl. Moje PDA i s externí klávesnicí stálo takřka polovinu, zastane všechny funkce, které bych na Eee využil a už mi pětkrát spadlo a dokonce jsem si na něho jednou stoupnul.

Ač je to krok správným směrem, asi si bude po prvotním nadšení hledat cestu na trh docela těžko.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 11. 2007 08:04

Já bych to neviděl tak černě, podle mě to bude normálně funkční, jeno se s tím nesmí extra mlátit o zem. Mimochodem, jestli se smím zeptat, jaké to PDA i s ext. klávesnicí jste to koupil za tak málo peněz? To bylo nové?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomix  |  21. 11. 2007 14:04

To se to budou číst pdfka na záchodě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří  |  21. 11. 2007 14:39

Ma to vypalovačku dvd??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
m0rph  |  21. 11. 2007 21:47

jisteze nema... jestli chcete ekvivalent stolniho stroje, kupte si Vaio za 60 tacu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloš  |  21. 11. 2007 13:55

Než tam začnete bezhlavě instalovat Windows (příplatek 30 dolarů), je dobré vědět: po instalaci je nutné RUČNĚ řadu součástí Windows odebrat aby to chodilo aspoň trochu přijatelně. Ručně znamená pomocí Průzkumníka se hrabat v systémové složce - nic pro začátečníky! Myslím že i potom bude EeePC s Windows XP mnohem pomalejší než tak, jak se dodává z výroby. Řada aplikací Windows nebude akceptovat rozlišení displeje - kdežto z výroby zabudovaný Linux má všechny aplikace pro tento displej optimalizované a pro Linuxové aplikace které byste tam přidali a které by potřebovaly větší rozlíšení je v systému zabudovaná klávesová zkratka pro pohyb po takovém velkém okně, které se nevejde na obrazovku. Dáte-li tam Windows, nebudete tam tuto funkci mít!

Dále nutnost používat ve Windows antivir celé EeePC hodně zpomalí.

Stručně: necháte-li toto zařízení na pokoji, s dodaným systémem, bude vám spolehlivě sloužit. Pokud si chcete hrát klidně tam Windows dejte, je fajn že je možné to zkusit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MoB  |  21. 11. 2007 13:31

Proč kruci jeho schopnosti vzrostou s instalací Windows XP??? Co je to za kravinu? To jako se softwarově upgraduje procesor? Vypučí nová RAMka?

To zase autor kecá až se mu od klávesnice práší.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirda  |  21. 11. 2007 12:51

Jako uživatelskou recenzi bych viděl testy z reálného nasazení. Tvorba dokumentu, jeho tisk a přenesení na stolní PC (synchronizace dat se stolním PC). Připojení externí mechaniky? Jak je to s vypalováním na externí mechaniku, či přehrávání videa z něj? Nikde se nezmínil o možnostech a komfortnosti instalace další aplikace ( raději žádnou neuvedl). Z uživatelského hlediska recenze, kterou vám předvede každý obchodník, na to redaktora nepotřebuji !!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tom  |  21. 11. 2007 13:18

Instalaci dalsich aplikaci jde trivialne provest z centralniho repozitare (pripadne jinych) pomoci aplikace Synaptic (pouziva system APT). Proc to autor nezminil netusim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 22:48

ad tvorba dokumentou: openoffice ale osobne si nemyslim ze na tak prtavom NTB to budete robit casto.

ad tlac: bez toho aby som to mal v ruke neviem ale pravdepodobne tam bude CUPS a ak su drivery tak sa da tlacit na slusnom pocte USB a sietovych tlaciarni.

ad externa mechanika: linux ako taky podprouje USB storage a aj vypalovacky ale myslim ze SW si budes musiet cez synaptic/apt-get doinstalovat

ad doinstalacia: vsetky balicky kompatibilne z poslednym xandrosom sa daju doinstalovat. Jak tu uz niekdo pisal standrarne je tam repozitoy ASUSU (ocesane) pridat sa da xandrosacke (nemali by bit ziadne problemy) pripadne debian testing (pre zaciatocnika nedoporucujem) synaptic/apt/dpkg vedia nielen balicky nainstalovat ale i zmazat a synaptic/apt vedia este updatnut zoznam balickou na nete a podla toho upgradnut lokalnu instalaciu. okrem toho pojdu vsetky "sh" instalatory otazne je ci nane bude dost priestoru na disku.

ad synchronizacia z lokalnym PC. podla toho ako to vyzera predpoklada sa pouzitie SD kart ako primarneho uloziska uzivatelskych dat. a tu nieje problem to preniest. okrem toho zalezi co vsetko asus dal do instalacie (na testovacom webovom rozhrani som si nevsimol ako sa riesi pripojenie po sieti k shares) ale nieje nemozne zeby to podporovali windows shares.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirda  |  24. 11. 2007 01:42

Díky za informace, jen mne udivuje že takové informace dostanu od vás a nikoliv ze článku. Reakce byla na kvalitu informace pro uživatele, a jak vidět tu redaktoři podat neumí. Běžného uživatele budou spíš zajímat informace z provozu, který (bohužel) simulován nebyl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
archer  |  21. 11. 2007 11:40

ja by som mal taku mozno offtopic otazku ..... da sa na tom spustit Enemy territory?:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 11:53

no podla toho co som prave pozeral tak ano. otazny je vykon a ci sa ti na takom malom suntitku bude dobre hrat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 21. 11. 2007 11:55

spustit? asi jo. Hrát? určitě ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 11:58

ked ho konecne zozeniem tak si to tam nainstalim a dam ti vediet

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 15:11

Mate kristalovou kouli ze dokazete poznat kterou verzi myslel?

Wolfensteina si urcite zahraje, behalo to na vetsich sunkach nez je eeepc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David  |  21. 11. 2007 10:55

Prvni dojem? Bomba, internet na chatu, internetn a dovolenou s pritelkyni, obcas nejaka prace, ale pak jsem zabrousil na ceny low endovych notebooku - za 11 500 sezenete novy NTB s Windows XP, jehoz moznosti budou neporovnatelne (pro bezneho uzivatele), takze mi tohle nedava moc velky smysl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ptttt  |  21. 11. 2007 11:04

Za 11500Kc si koupite trikilovou hucici obludu, ktera startuje 2 minuty, kdyz je zrovna cerstve nainstalovana. Budete ji na ty cinnosti, ktere uvadite, pouzivat radeji? Nestaci vam na vse ostatni stolni PC, ktere uz treba mate, nebo vam za jeste mene penez poskytne jeste vic moznosti, nez ntb? To je smysl techto zarizeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 11:35

zisti si ceny subNTB a zistis ze je to bomba lebo tie sa pohybuju v cenach 20000 a vyssie. Tie NTB ktore spominas su lovendy pre ludi ktory chcu NTB a su ochotky kupic cokolvej aj velku kravu z hroznim LCD a spotrebou jak priemerne PC len aby bol lacny. a to nepocitam ze tie NTB co spominas si clovek ani nemoze kupit na splatky lebo posledne splatky bude spracat za HW ktory bude uz davno v kontajnery.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 11:49

a aby som nezabudol tie lacne NTB sa daju pouzivat len ked ich presuvas stol to stol inak je polocas ich rozpadu velmy rychli a na dost veci ktore pritom ziskaju nieje zaruka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Weny  |  21. 11. 2007 10:45

Slo by priste ulozit screeny desktopu v PNG nebo v nejhorsim pripade GIF? Ty vysoce-komprimovane JPEG vypadaji opravdu odpudive.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 21:33

na nete sa da najst aj simulator GUI eee to bude asi lepsie na ukazku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Janko  |  21. 11. 2007 10:27

ach boze ludia.. clanok je uplne v poriadku. Je uplne jedno aky to bude mat OS. Kupim si to. Vyskusam linux, ak to budes az prilis EASY a doplnit dalsie programy bude zlozite a casovo narocne, (cas su peniaze) tak tam nahodim xp.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 11:47

pripada ti:

CTRL - shift - T

sudo bash

apt-get instal "meno programu"

Najak zlozite?

p.s. nainstaluje to vsetko co dany program potrebuje (ale musi byt z zozname balickou ale daju sa dodat dalsie z xandrosu ktore slapu bez problemov ale nato treba napisat par slov do spravneko suboru)

program apt-get vie toho viac (instalovat, mazat, upgradovat, vyhladavat)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kuba  |  21. 11. 2007 12:35

Podle mě na to bude i nějaké klikátko, co se připojuje ke Xandrosím repozitářům.

Co vy na to pane autore? Je tam?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tom  |  21. 11. 2007 13:10

Jak uz uvedl kolega vyse, tak Xandros pouziva balickovaci system APT a podle recenze na arstechnica.com je jednou z dodanych aplikaci i Synaptic

http://arstechnica.com/reviews/hardware/eee-pc-review.ars/5

http://arstechnica.com/reviews/hardware/eee-pc-review.media/synaptic.png

Defaultne nastavene repozitare spravuje primo Asus ale neni pry problem pripojit i klasicke Xandrosi (pripadne jine) APT repozitarem, pripadne instalovat DPKG balicky rucne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 14:41

Moment, zeptam se jak slozite to pripada me babicce, ok?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luboš Doležel  |  21. 11. 2007 20:55

Vaše babička si běžně sama instaluje software? Pokud ano, tak tohle jí přece problémy dělat nebude, nebo snad ano?

http://arstechnica.com/reviews/hardware/eee-pc-review.media/synaptic.png

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PoKulích  |  21. 11. 2007 10:21

Tenhle sociální přístroj je ouplně k ničemu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
já George XVII  |  21. 11. 2007 10:10

Ne že bych chtěl rejpat, ale nikde jsem nenašel údaj o reálné době provozu na bateriích.

Ideálně v módech - přehrávání videa, kancelářská práce, surfování po netu přes wifi, surfování po netu s připojeným modemem (nebo přes bluetooth - pokud ho nemá, tak s externím BT)

Zařízení je to hezký, ale jestli nemá výdrž okolo 2,5 -3h, tak je pro mě k ničemu.

Nikde jsem také nenašel jestli je uvnitř ventilátor, pokud ne, jak moc se eeečko zahřívá. Pokud ano, jak moc je hlučný ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 11:32

skusal si niekedy zajst aj na take stranky ako google? alebo na www.root.cz? priemerna vydrz sa da vyhrabat vcelku lahko. ale to co chces ty je tazke lebo je to silne zavysle na pouzitom dodatocnom HW a stile prace.

silnejsie modely (8G a 4G) maju udavanu priemernu vydrz 3.5h

slapsie modely (4G surf, 2G surf) maju udavanu vydrz 2.8h

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hunter  |  21. 11. 2007 17:29

Tak zrovna udávané výdrži notebooků, PDA, UMPC atd. bych moc nevěřil. Často dosáhne zařízení reálné výdrže horko těžko poloviční.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 21:32

no ja nastastie az tak hrozne skusenosti nemam. ale sobne si myslim ze pri tomto sumitku to moc lietat nebude lebo podla toho jak je to spravene su tam viacmenej len 3 veci ktorych spotreba sa moze velmi menit. wifi, nf zosilnovac a procesor. wifi a nf zosilnovac nieje nic a procesor no jak som zvyknuty z linuxu moc sa nenaroby

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sid  |  23. 11. 2007 16:42

Ja mam treba notebook, ktery vydrzi o dost dele, nez je oficialne uvadeno:) Papirove: "az 3.5 hodiny", realne pri beznem provozu 4 hodiny a kdyz setrim, tak i 5. Musim ovsem dodat, ze pouzivam jiny, nez oficialne dodavany OS :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Almon  |  21. 11. 2007 09:43

No tak to nevim teda, v katalogu na my-symbian.com, což je největší softwarové tržiště, jich je cca 350. S60 3rd je poměrně mladý systém, takže jich ještě není tolik. Možná pokud by se sečetly aplikace pro všechny platformy Symbianu, tak by to hodilo několik tisíc, pro samotný S60 3rd rozhodně teda ne ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Chlup  |  21. 11. 2007 09:26

Mohl by mi autor nějak vysvětlit co tím myslel (viz předmět)?

Rád bych, kdyby to více rozvedl. Bude to znamenat, že bude počítač rychlejší? Že bude méně háklivý na viry? Že bude přítulnější a člověk v něm nebude ztrácet orientaci? Že déle vydrží bez reinstalace? Že ho uživatel bude mít více pod kontrolou? Že nebude muset provádět aktivaci systému? Že dostane v ceně více aplikací?

Pochybuji, že na nějakou z otázek výše se dá odpovědět ano. Tak prosím jak povyroste?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 11:56

cenou odhadom tak o 50%

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sancho  |  21. 11. 2007 13:52

LOOOOOOOOOOOOOOOL

Dlho som sa takto nenasmial

Ani sa nedivim, ze na to redakcia nereaguje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 21:23

a nieje to pravda? pokial vezmem najhorsiu cenu za OEMka a najlepsiu za EEE som niekde u 30% v opacnom pripade sa dostavame k 20%

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ptttt  |  21. 11. 2007 09:25

Zda se, ze pan redaktor ma ponekud malou fantazii, co se pouziti tyka. Ja bych to videl na idealni domaci internetovy terminal. Je spousta vyuziti, kde neni potreba ani vykon, ani spousta komunikacnich moznosti. Ani ty XPcka ne.

Podle me je to idealni internetovy terminal pro domacnost. Vec, na kterou je i notebook prilis velky, tezky a neohrabany. Respektive notebook na podobne cenove hladine jako Eee. Chci se podivat na mail, jizdni rad, recept? Chatovat a mit pristroj po byte porad s sebou, staci mi na prenaseni jedna ruka? Nema to hucet a zavazet? Budu cekat, nez mi nabootuje notebook? O stolnim PC nemluve.

Domacimu uzivateli bude bohate stacit to, co už pristroj umi. Docela vazne o nem domu uvazuju, zejmena az bude verze s 10" displejem, ktera by nemela byt fyzicky ani vetsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 11:26

10" verzia je vymysel neplanuje sa. skusal si som zistovat info z doverihodnich zdrojov

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 21. 11. 2007 11:51

10 palcovou verzi EEE vystavoval Asus už na červnovém Computexu, je ale větší a na trh přijde, jen to bude až v druhé půlce příštího roku.

uvažujte logicky - Eee je pro Asus zcela unikátní skvělý koncept, opravdu si myslíte, že by zůstalo u jediného provedení? A také - kazil by si Asus prodeje tvrzením, že co nevidět to bude výrazně lepší model?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 11:55

http://www.eeeuser.com/2007/11/14/rumors-about-10-eee-pc-8g-are-false/

je tam aj vyjadrenie asusu. to co asi ukazovaly bol nejaky koncept. a tiez odkazy na clanky z ktorych tato fama vznikla

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vodic  |  21. 11. 2007 13:07

To je vyjadreni uzivatelske podpory. Mate snad pocit, ze te sekretarce reknou "ano, mate povoleni vsechno vyzvonit. sice nam to ted radikalne snizi prodeje, ale co bychom neudelali pro zakaznika". Je blbost, aby takhle zadany koncept prestali rozsirovat. A zbytecne repracky na stranach displeje byla prvni vec, kterou uzivatele kritizovali, takze je jasne, ze pristi verze to uz mit nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 21:25

keby to tak bolo tak windows su uz niekde inde staci ked pocuvam ludi co nemaju to stastie ako ja a musia v tom pracovat plnohodnotne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
martin_g  |  21. 11. 2007 09:14

Odporucam aby ste autora najprv poslali na nejaké školenie ohľadne operačných systémov (WinXP, Linux, Symbian, WindowsMobile) a až potom mu dovolili uverejňovať články. Také nezmysli čo tu napísal som ešte nezažil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Val  |  21. 11. 2007 08:46

"Je zde ledacos, ale dříve, nebo později narazíte na něco, co chybí a jak už jsem naznačil, možnosti rozšíření jsou omezené."

"Kolem Symbianu S60 3rd se vytvořila velká komunita, jsou k sehnání tisíce aplikací"

Co to dotycny proboha placa za nesmysly? Porovnava absolutne neporovnatelné ...to ze v zivote nesahl na linux chapu (uzivatelska recenze ma co nejvice simulovat cileneho zakaznika tzn nekoho kdo si koupi EEEcko protoze je to "maly a hezky a cool" ) ale vyroky na tema moznosti dalsiho rozsireni fakt uz prehnal ... a vseobecne porovnavat tohle se Symbianem u me prilis duvery nevzbuzuje.... tohle je sakra samostatny operacni system jehoz moznosti jsou uplne jinde nez u Symbianu a jehoz moznosti rozsireni o dalsi aplikace jsou velke.Tohle neni chytry mobil tohle je miniaturni notebook.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 11:24

jediny limit je velkost SDD pripadne SD karty inak nato das cokolkvek. bud len to co podporuje asus alebo si to rozsiris o xandrosove balicky alebo si tam das nieco ine.

- Windows XP (asi problem kvoli swapovaniu)

- Lubovolny linux

- MacOS X (tak toto ma fakt dojalo ked osm to vydel)

Je to obycajne pokslate PC z obmedzenimy rozsireniamy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xxl  |  21. 11. 2007 23:44

Tak ja bych tam chcel doinstalovat GPS cez bluetooth a nejaky ten navigacny sw. Na symbiany je ich plna prdel...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 07:48

No, dopadlo to jak jsem čekal, je to sice pěkná hračka a chtěl bych to, ale původně prezentovaná cena cca 5000 Kč se nám jaksi zdvojnásobila...

Ale moje požadavky to zařízeníčko velice dobře splňuje, asi chvilku počkám, a až cena trochu spadne, pak to koupím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 11:13

na novy rok pridu vyssie modely takze tento stredny urcite spadne dole.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 11:32

No, v to doufám...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 11:40

vytaj v klube. ja cakam kym opadne nadsenie a budu sa dat kupit aj inde jak na Ebay kde to predavaju za dvojnasobne ceny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  21. 11. 2007 15:29

Místo téhle předražené hračky bych si raději koupil o mizerných 1000 korun dražší ale mnohem lépe vybavený notebook s pořádným displejem. A nebo slušné PDA.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 21:21

takz a tu cenu zozenies NTB ktory ma urcite lepsie rozlisenie ale asi nie z lepsim displajom. skusal som nejaky najst, potom co mi nedavno, odisiel moj starucky IBM ThinkPad 600 (slusny muzealny kusok, nech mu je zem lahka) Ziaden v cenach pod 20000 nemal ani len zrovnatelku kvalitu displaya aby sa to nelesklo jak psacie gule ci nemalu uzky pozorovaci uhol. a to este nepocitam uchytenie displayu ktore po kychnuti este peknu chvylu vybruje a to tak ze pouzivat to vo vlaku/aute/autobude je nemozne lebo clovek dlho nevydrzi zaostrovat tak dlho na vybrujuci obraz. a to nepocitam ze lovek citil jak sa plasty ochybaju ked si polozil ruky na klavesnicu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomix  |  21. 11. 2007 06:04

Dá se někde stáhnout ta kalkulačka?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomix  |  21. 11. 2007 06:14

Už vím, u tučňáků.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kuba  |  21. 11. 2007 01:07

Pokud je tam někde konzole, tak třeba Frozen bubble se dá spustit bez zvuku s parametrem --nosound

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vláďa Janeček  |  21. 11. 2007 01:11

Konzole tam je, stačí jen stisknout jednu magickou klávesovou zkratku :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
coolna  |  21. 11. 2007 01:05

Pan redaktor se predvedl hned na zacatku - srovnavat to s "pokrocilym mobilnim telefonem" je opravdova pecka. Asi si nejak nevsiml, ze s timto asusem si nezavola.. dalsi perly tady nema cenu ani citovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomix  |  21. 11. 2007 06:20

Nezavolá? Hádej na co se používá Skype, ty perlo!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fireman  |  21. 11. 2007 08:36

Kolik firem uvadi kontakt na Skype a kolik na Pevnou nebo mobilni linku? Ne pockej polozim otazku jinak... kolik "telefonnich cisel" je ve zlatych strankach?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milan  |  21. 11. 2007 09:24

ze Skype lze volat na pevne linky i na mobily. Takze Zlate stranky jsou plne cisel na ktere se dovolas se Skype.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TM  |  21. 11. 2007 14:50

Spíš jinak: jaké je porytí ČR signálem WiFi proti GSM? Zavoláš si se Skype někde z lesa? Ne? Tak to nesrovnávej s mobilem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stepanek.84  |  25. 11. 2007 21:08

Hadat se kvuliva picovinam.. Jste naky nevyboureny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomix  |  21. 11. 2007 13:49

Další co plácá a přitom neví. Lidstvo silně upadá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Xylofon  |  21. 11. 2007 13:15

Autor to chtel srovnat s obdobnymi zarizenimi, cimz pokrocily mobilni telefon zcela jiste srovnatelny je, jen jste to asi ponekud nepochopil, ale to je jiz vas problem...jeste mi u toho chybi srovnani s PocketPC

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petronie  |  21. 11. 2007 00:37

Zajimalo by me, jake formaty elektornickych knih ten notebook zvlada? Otevre .PDF, .PDB atp?? Dekuji. P.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sid  |  21. 11. 2007 01:32

Staci lepe cist:) Pdf je zminovano a pokud neni mozne otevrit pdb, tak se urcite da doinstalovat prislusna aplikace(nebo prekonvertovat).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 08:01

Samozřejmě všechny - stačí nainstalovat jakýkoliv reader na linux...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TomTom  |  21. 11. 2007 08:53

Az najdes nejaky reader korektne nacitajici *pdb v Linuxu tak mne kontaktuj mne se to ani za 2 roky nepodarilo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 10:08

Aha, tak to jsem si naběhl... Tak nějak jsem myslel a ho*no věděl - zdálo se mi že skoro každý reader má verzi i pro Linux, a ona to vůbec není pravda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TomTom  |  21. 11. 2007 19:10

Klidek reseni je =Vine =uBook a jde to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
G_  |  21. 11. 2007 11:08

http://www.chovancik.cz/2007/02/21/fbreader-jako-ctecka-elektronickych-knih-e-book-palm-doc-pdb-na-linuxu-ubuntu/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
archer  |  21. 11. 2007 11:34

ja pouzivam microBook(windows verziu) + wine ...ked som si ho uz kupil..a som spokojny..kdesi na webe sa da splasit aj nejaka postarsia verzia ktora bola zadarmo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
m0rph  |  21. 11. 2007 21:53

pripadne txt2pdbdoc + vas oblibeny editor/prohlizec textu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vláďa Janeček  |  21. 11. 2007 00:33

Já bych to viděl takto: těch 200 dolarů udávaných původně v Taipei je třeba hodnotit v kontextu tehdejší ceny dolaru, který byl někde jinde, než je nyní. Proto je také současná dolarová cena o kus vyšší: čím více slábne dolar, tím stoupá cena v dolarech u spousty komodit, aby výrobce dostal za produkt stále plus/minus stejny objem peněz. Takže v podstatě on Asus Eee výrazně nezdražuje, ale dolar se mu propadá a Taiwanský výrobce závislý na dolarových trzích proto koriguje ceny...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 01:08

Já bych to viděl spíš na to, že je to druhý nejvýkonnější model, zatímco dvě stě dolarů měla stát nejlevnější verze, která se prodává velkým odběratelům.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vláďa Janeček  |  21. 11. 2007 01:16

To vlastně jo, ale ony ty ceny venku šly posledni tyden ve volnem prodeji nahoru, jak oslaboval dolar...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hunter  |  21. 11. 2007 09:54

Ceny šly nahoru hlavně kvůli převisu poptávky nad nabídkou a špatné dostupnosti. On ten dolar za poslední měsíc už moc neklesl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepe  |  21. 11. 2007 10:39

200 dol měla stát verze 4GB 512RAM, kde najdu specifikace tohoto modelu? Jinak 8GB SD se dá sehnat za tisícovku, takže s místem to nebude tak hrozné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 11:21

uja google si skusal? napr na www.root.cz je jeden starsi clanok kde su popisane 4 aktualne pocitane modely.

1.) celeron M 900 (vsade)

2.) atheos WIFI (vsade)

3.) Intel grafika (vsade)

3.) display: 800x480 externi monitor do 1600x1024 ci tak nejak

cim sa lisia:

SDD: 2G 4G 4G 8G

Ram: 256M 512M 512M 1G

kamerka: nie nie ano ano

Tie spodne dva modely maju pamet neupgradovatelnu.

predava sa ten treti model.

Poznamky: ma to dva pci-e mini porty jeden je obsadeni wifi. ale ci budu aj v tych spodnych modeloch netusim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepe  |  21. 11. 2007 12:42

Milý Google, já se ptal na specifikaci TOHOTO modelu. Ta verze 2G 256M původně vůbec být neměla. Základní verze za 199dol měla mít 4GB a 512 RAM.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepe  |  21. 11. 2007 12:51

Chtěl jsem jen oveřit, že to je tato verze http://www.allasus.com/catalog/product_info.php?products_id=347&osCsid=brkdjd51krtvl1ldo6dukidvt2 další budou po novym roce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepe  |  21. 11. 2007 12:52

sakra

http://www.allasus.com/catalog/product_info.php?products_id=347&osCsid=brkdjd51krtvl1ldo6dukidvt2

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
loleq  |  21. 11. 2007 00:27

napsat cituji "To, v čem má Nokia navrch, je rozšiřitelnost systému. Pro Symbianem S60 3rd jsou k sehnání tisíce aplikací, které lze snadno a okamžitě instalovat. Eee (zatím?) takovou variabilitu nemá" je totalni zhovadilost. Nejdriv si mily redaktore zjistete o linuxu a pak piste takovej zblept. To napiste ze Symbian je rozsiritelnejsi oproti Win.... Chjo Linux je OS a jako OS uz ho berte a nerikejte kdyz nevite ze to nejde....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stara Blazkova  |  21. 11. 2007 01:17

"Skrytým trumfem je možnost namísto Linuxu nainstalovat Windows XP a některé znaky naznačují, že s tímto „růstem“ vlastně výrobce počítá."

"S Windows XP pak možnosti Asusu povyrostou o další kus."

Myslim, ze netreba nic viac dodat, autor sa usvedcil sam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 02:11

S linuxáky je to těžké. Na jednu stranu by chtěli, abychom se na Eee dívali z pohledu běžného uživatele, ale když to z tohoto pohledu recenzuje kolega z Mobilmanie, kterého nechávají žabomyší války linuxáků s widláky na Živě chladným, a napíše něco ve smyslu že se s S60 se domluví líp a chválí možnost nainstalovat Windows, tak se začnou vztekat, že by to měl recenzovat někdo, kdo tomu rozumí líp. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
scorpi  |  21. 11. 2007 03:40

cituji z clanku: "To, v čem má Nokia navrch, je snadná rozšiřitelnost systému. Kolem Symbianu S60 3rd se vytvořila velká komunita, jsou k sehnání tisíce aplikací, které lze snadno a okamžitě instalovat. Kolem Eee PC teprve vzniká a tak to obyčejní uživatelé nebudou mít tak jednoduché."

Pokud "rozsiritelnosti systemu" myslel autor moznost naistalovat si dalsi aplikace, pak napsal opravdu zavadejici blabol - pokud je v EEE Linux, tak tam lze nainstalovat (v podstate) jakoukoliv linuxovou aplikaci, samozrejme "okamzite":) Nemusime se jiste bavit o poctu linuxovych aplikaci oproti symbianovskym, jiste take neni treba rozebirat rozdil mezi OS pro "dospely" pocitac a OS pro chytry mobil. To nema nic spolecneho s win x linux valkami, zkratka tomu pan autor zjevne nerozumi. To ze je redaktor "mobilni" a ne "pocitacovy" je jiste polehcujici okolnost, nicmene na tom, ze napsal zavadejici nesmysl, to nic nemeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 04:14

Pan redaktor se k tomu jistě vyjádří sám.

Já ale chápu, že pokud člověk bez zkušeností s linuxem sedne k netu s komunikátorem se Symbianem a bude pátrat, jaké aplikace a jak může doinstalovat, určitě pochodí líp a nebude ho to stát tolik času, jako v případě, že bude zjišťovat, co a jak může dnes přidat do Eee PC a jak to zprovozní.

To, že Eee bere spíše jako komunikátor a ne jako počítač, je věc druhá. Ale to, že se na Eee PC díváme jako na běžný počítač a chceme jej používat jako počítač, zatímco řada lidí jej bude využívat jen jako komunikátor se systémem dodaným výrobcem, je mimochodem jedna z věcí, kterou nám někdo z linux+ laděných jedinců pod minulými články vyčítal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fireman  |  21. 11. 2007 08:33

Mno osobne vic preferuju Windows oproti Linuxu i oproti Symbianu a nutno uznat ze to co preferuju ja tady nema zadnej vyznam, ale kazdej clovek co nekdy zaslechl o Linuxu, jiste zaslechl i to, že to je alternativa k Windows. Pokud dany redaktor cekal ze Symbian je rozsiritelnejsi nez Linux, tak to znamena ze asi nema ani poneti o Windows a podobne... je jasne ze Linux je konkurence Windows, at uz silnejsi ci slabsi, ale pokud by mel teda Symbian byt lepsi nez Linux, jednoznacne by musel byt take konkurenci Windows (myslim ted Windows XP, nebo Vista, ne mobilni Windows). Takze dany autor bud nema ani poradne zkusenosti s Windows, nebo je fanatickym fanouskem Symbianu, nebo zarytym odpurcem Linuxu... nebo si proste jen nedal fakta do souvyslosti a nedoslo mu ze pokud je linux konkurenci plnohodnotnych Windows, musi byt ten Linux alespon trosku srovnatelny a dost pochybuju ze Symbian je s plnohodnotnymi Windows srovnatelny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomino  |  21. 11. 2007 09:08

alebo tym ako uzivatel chcel napisat, ze pouziva Win, v mobile ma symbian.. a uz nema viac casu zaujimat sa o vsetko.

Pochybujem ze by bol vynimka!

Skuste test.. opytajte sa niekoho, aky system ma vo svojom mobile..Potom napiste, co Vam odpovie.. Teda, pri nokiach obzvlast clovek ani nevie jej cislo

Nebyt EeePC tak autor by mozno ani nevedel, ze linux existuje.. A neznalec je ten, o sa tomu cuduje.. I tomu, ze kazdy na to chce Win, na kt. si da MS Office, kt. bezproblemov zosynchronizuje a moze pracovat, nie skumat a riesit problemy!

p.s. OOo je fajn, len skuste v nom spolupracovat..ked x ludi robi na 1 dokumente.. nepochodite:) - toto je vec, kt. som zistovat pred 2 dnami - i google docs su na tom lepsie

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 11:09

no podla toho co som si precital je instalacia novych veci jednoduchsia ako na symbiane (je tam nato integrovany tool ktory vie upgradnut/nainstalovat balicky) Ono je to totiz len komercne upraveny debian z vlastnou DB balickou (xandros). A tiez sa nejak zabudol autor povedat ze sa to da vcelku jednoducho prepnut do "standardneho" rozhania (KDE). (http://wiki.eeeuser.com/howto:getkde) na tej stranke je viac moznosti od jednoduchej ktory zvladne kazdy az po zlozitu.

Celkovo je to len PC z predinstalovanym xandrosom a specialnou verziou prostredia. Pri elementarnich vedomostiach balickovacieho systemu xandrosu je mozne nainstalovat cokolvek co je podporovane xandrosom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomino  |  21. 11. 2007 12:10

krasne si to napiisal:

"Pri elementarnich vedomostiach balickovacieho systemu xandrosu je mozne nainstalovat cokolvek co je podporovane xandrosom."

>>kto uz len ma tie elementarne vedomosti? Ze by miliony a miliony klientov EeePC?

Velmi vela uzivatelov Symbian phonov netusi o tom, ze si don mozu dat i nove aplikacie.. A ted niekto chcel, aby kazdy kupujuci jedneho z najlacnejsich pc chcel, aby vsetci zacali studovat nejaky balickovaci system?

Kolko tomu maju venovat hodin?

Za ten cas co to budu studovat, o kolko penazi pridu na zarobku?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kuklo  |  21. 11. 2007 14:47

Je to asi tak slozite jako naistalovat novy program pro Windows (jen se to provadi trochu jinak).

Neradsi mam lidi, kteri komentuji neco o cem vubec nic nevi!!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  21. 11. 2007 15:31

Parodii operačního systému jménem linux stále nepoužívá ani celé 1% uživatelů PC. Co s tím hodláte dělat, soudruzi linuxáci ? Kdy už se konečně smíříte s faktem že o linux není mezi lidmi zájem ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 15:52

Kazdy windowsac pokud neni warezak a ma to v hlave v poradku, by mel mit linux rad, snizuje totiz cenu jeho milovanych windowsu, ale tobe podobnym to asi nedochazi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 15:56

Vyložene Linuxáci málo straší, protože vzhledem k cenám Windows se jich MS nebojí. Měli by jít do sebe a víc se snažit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 11. 2007 11:58

Linuxakum jsou tvoje widle u pr..... ale vedlejsi efekt se ti libi, nebo ty nejsi normalni a chces platit vic? Jak je mozne ze MS dela takove slevy (90 procent) jen co reknes ze chces koupit/migrovat rekneme 1000 linuxovych stroju?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
necron99  |  21. 11. 2007 16:01

http://linux-fan.eu/download/Wallpapers/debian-etch.gif

tu mas screenshot z tej "parodie".vsetky programy funguju a su zadarmo ty "parodia"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  21. 11. 2007 18:44

Když v linuxu nějaká parodie na aplikaci spadne, neobtěžuje se to ani oznámit uživateli. Asi ti svobodní GNU bastlíři neumí napsat chybové hlášky. Možná že i proto za celých skoro 15 let vnucování linuxu lidem ho dnes používá necelé 1% ne ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 21:07

Dalsi mudrlant. si si tym isty? spravujes hafo linuxou ze si dovolis toto tvrdit? alebo si len robis z huby rit?

ad pouzivanie linuxu: pouzivat neznamena mat nainstalovane doma na pecku. bi si sa cudoval kde vsade je rozlezeny lebo je pre vyrobcou jednoduchsie pouzit linux a upravit ho jak robit celu legoku znova (SAN switche, firewaly od malich v domacom routry az po obrovske u tvojho providera/zamestnavatela, NAS disky, niektore DVD prehravace, ....) a to nepocitam banky, telekomunikacni operatory ..... Ono ked sa dostanes niekde vyssie v IT jek je opravovanie peciek susedom tak budes prekvapeny jak su Linuxy a aj unixy zazrate v IT a ostat ich odtial je uz nemozne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
filo  |  22. 11. 2007 21:08

Tak to jsi mě chlape docela rozesmál. Používám Win i Lin a v tomhle jsi šlápl těžce vedle. Pokud spustíš v linuxu aplikaci z konzoly, tak se ti v případě aplikační chyby dostane co se týče chybových hlášek takového komfortu o jakém si (bohužel) Windows můžou jen nechat zdát.

"Access violation on address" ani "Exception on ..." uživateli opravdu moc neřeknou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 21:01

si si tym isty? aj v mojej aktualnej praci sa zozaciatku srdili jak frcia na windowsoch a nakoniec to vyzera ze tam maju zrovnatelne mnozstvo linuxou len to nevedeli ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luki  |  21. 11. 2007 21:55

Mezi běžnými domácími uživateli opravdu není zájem.

Ale v celém internetu má linux svoje místo na serverech. Třeba jako mailový server, webový server atd.

Ani nevíš.

Navíc když jako počítačový správce budeš umět Linux, budeš mít víc šancí získat práci, protože firma, která potřebuje poštu a webové stránky nebude utrácet za drahé MS řešení ale nechá si to nainstalovat na linuxu který je ZADARMO. A na jednom starém počítači s Pentiem 3, kde by se srovnatelné služby od MS sotva hýbaly.

Jasně, na klientech budou vládnout Wokna, Linux se tam neprosadí, ani třeba MacOSu se to nedaří a to je hodně amíků co jsou jím skoro posedlí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jan  |  23. 11. 2007 10:08

Parodii operačního systému jménem wíndows stále používá přes 90% stádových uživatelů PC. Co s tím hodláte dělat, soudruzi windowsáci ? Kdy už se konečně smíříte s faktem že o windows je mezi viry zájem?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Newkiller  |  21. 12. 2007 15:51

LOL,

+1

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Newkiller  |  21. 12. 2007 15:49

Petře, ty jseš ale kokot :)

To musíš začínat flame pod každým článkem? Hold přesný příklad zfanatizovaného windowsáka z ublíženým egem ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 15:28

Bezny Franta, uzivatel, se narodi s tim ze automaticky umi ovladat windows, kdezto s linuxem nema sanci (informace je zakodovana v DNA u vsech jedincu). Z toho je jasne ze kazdy uzivatel vi zcela presne jak se pridavaji programy ve windows (start-nastaveni-ovladaci panely-pridat nebo odebrat) ehm pardon oni se tam odebiraji takze umi je odebirat, protoze ve windows se vsechno dela na jinem miste. Prida je tak ze musi vedet kde program najde, stahnout ho z webu a odklikat instalator, ale to je soucasti geneticke vybavy BFU.

Prijde mi zvlastni zeby vyrobce nedodaval k eeepc nejaky user-manual a prave v takovych manualech se pise co a jak pouzivat. Nebo pan redaktor (ted v roli bezneho franty) pouze necte dodavany navod k pouziti a pak nad jeho zavery mudruji odbornici jako tomino? Zajimava "recenze".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 15:45

JAko byste nevěděl, že manuály se nečtou. Hlavně mezi BFU.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 15:56

Ale ctou, tu zakladni obrazkovou skladacku urcite ctou, nebo aspon zavolaji na support .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 15:57

Nevolají. Nemám co dělat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 21:08

stimto musim bohuzial suhlasit najlepsie jak nieco pred vecsinou populacie (nielen BFU) schovat je dat to do manualu/dokumentacie

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
evzen  |  21. 11. 2007 16:24

Bezny franta uzivatel se narodi s tim, ze si mysli, ze umi automaticky ovladat Windows...

:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 20:59

uz som to tu pisal ple pre teba este raz: je to len napisanie "prikaz install meno_programu" a nemusis sa starat ani oto ci mas spravnu verziu kniznic......

Ono je zaujimave jak su vsetci blbi ked treba nieco na PC spravit ale ked sa jedna o doinstalvaie nejakej somariny, obidenie firemnej polityky ..... aj ten najvecsi tupec co ma problemy zapnut PC zvladne editovat registry.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dusi  |  21. 11. 2007 11:57

Podstata je v tom, ze vyrok redaktora "To, v čem má Nokia navrch, je snadná rozšiřitelnost systému." je jednoducho nepravdivy. Chapem, ze je to sposobene neznalostou autora, ale to predsa pri takomto clanku nemoze byt ospravedlnenim. Ak aj recenzia je pisana z pohladu uzivatela, vzdy ju snad niekto znalejsi musi skontrolovat, aby neposkytovala nepravdive informacie! Jedna vec su subjektivne dojmy, ktore mozu byt akekolvek, druha vec su objektivne fakty, v ktory by sa clanok rozhodne mylit nemal.

Uplne by pritom stacilo aj teraz pridat do clanku edit s jednou vetou, kde sa to uvedie na spravnu mieru...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomino  |  21. 11. 2007 12:17

ber to ako uzivatelsky recenziu. Ak chces iny pohlad, kukni sa na root.cz, linux.sk ci co. Pochybujem vsak, ze by zakaznici ASUSu mali chut a cas studovat tento pocitac a system do hlbky. Mozno preto je to pre deti, lebo tie take problemy neriesia

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fido  |  21. 11. 2007 12:44

Jde o to, ze na zaklade takoveho nesmyslu si pak budou obycejni uzivatele myslet, ze na linux nejsou aplikace, ze je jejich instalace silene slozita a kdesi cosi. Ve skutecnosti je aplikaci strasne moc a jejich instalace je mnohdy jednodussi nez na windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 11. 2007 13:14

Nahoďte google, vžijte se do pozice člověka, co o linuxu nic neví, najděte návod, jak přidávat aplikace na Eee PC, a zkuste najít i něco, jako jsou desítky seznamů aplikací a her pro Symbiany. Najděte k Eee PC klidně anglická fóra, jako je toto: http://forum.mobilmania.cz/viewforum.php?f=13&sid=5b87b72e5a3b319da6f04df6f850a645. No, a když už jsme u toho, můžete to zkusit i v češtině. Zkuste totéž k Symbianu.

Já jsem včera při letmém hledání narazil jen na "jednoduchý" návod, který začínal:

One simple (simple for some users comfortable with using a text editor) way to add programs such as Gimp is to gain root access to the console, edit a file, and tell it to install the program. Below are the step-by-step instrucions:

http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4062

A pak je tu ještě jeden:

http://www.downloadsquad.com/2007/11/06/eee-pc-tips-a-crash-course-in-linux/

Taky to není taková sranda, jak pod Symbianem.

Nějaká komunita kolem Eee vzniká třeba tady - http://forum.eeeuser.com/index.php

Je tam pěkně vidět, co tak uživatelé Eee řeší, možná je to zajímavější, než když nad tím medituje někdo, kdo neměl Eee v ruce, nekdě od stolu tady v diskuzi :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dusi  |  21. 11. 2007 18:21

Ok, uznavam, nieco na tom je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
loleq  |  21. 11. 2007 21:54

Lol.. co vic dodat. Jak nakompilovat aplikaci je napsano v kazdem balicku (vetsinou HOW TO ). vetsinou pokud nema nejakej instal je to ./cofigure | make | make install. Ono jestli chcete hledat tak pouzit jakekoliv zdrojaky na jakoukoliv distribuci neni problem vice na www.abclinux.cz (asi nejznamejsi forum pro lidi v CZ. Jinak kazda distro ma vlastni fora :D) a najit to otazka cca 15 vterin. Jinak u pripravenych balicku ktere jsou predkompilovany se postupuje klidne grafikoou jako u Windowsu....

Co vim tak na EEEuser.com meli nekteri uzivatele v ruce 701cku driv nez vy jste o ni vedeli tudis s vasi objektivitou a meditaci uz jen asi levitujete.Navic takle komunita je uz cca rok stara a nebyt ji nebyly by zname nektere fakta, nebot to byli prabe tito lide kteri ASUS deptali svymi otazkami... Ono staci opravdu hledat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 11. 2007 02:19

U všeho, co jsem kdy na Symbianu zkoušel instalovat, jsem vždycky jen otevřel .jar soubor - aniž bych kamkoliv lezl, aniž bych cokoliv zkoumal, aniž bych kdekoliv něco musel hledat, a bez elementárních znalosti o tom, jak ten systém funguje a jak se do něj instalují aplikace.

>Co vim tak na EEEuser.com meli nekteri uzivatele v ruce 701cku driv nez vy jste o ni vedeli tudis s vasi objektivitou a meditaci uz jen asi levitujete

Logické, drtivou většinu věcí mají v rukou dříve lidé, kteří se kolem toho motají, než lidé, kteří to později používají. Jen mi nějak uniká význam toho, co tím chtěl básník říci. Jestli v tom hledáte "já jsem to měl v ruce, vy ne, víte o tom prd", hledáte to špatně. V ruce jsem to neměl, stejně jako většina těch, co tady vysvětlují, jak se to vlastně má dělat a co s tím jde a nakolik jak je to pro normálního uživatele snadné :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 11. 2007 11:50

Jar soubor jste nekde musel najit, stahnout, dat instalovat, zvolit umisteni (pamet zarizeni, karta) a nekolikrat potvrdit. Mam symbianovy smartphone, vim co rikam.

V synapticu zvolite program, date instalovat, hotovo. Vidite ten rozdil??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
krabat  |  23. 11. 2007 18:20

tak tohle je solidni demagogie. pod tim zvolit a dat instalovat se skryva pro neznaleho cloveka daleko vic prace,nez pod tim najit, stahnout, dat instalovat, zvolit umisteni.

to uz rovnou muze napsat, ze utrit si rit je dost obtizne, neb si musis najit zachod, sednout si na nej, pak jeste musis tlacit, do toho vseho jeste sehnat toaletni papir - proste hruza. a vyrobit pocitac? proste sezenes soucastky a spajis to dohromady. pohoda...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 11. 2007 21:10

Jak muze nemyslici tvor ktereho popisujes, najit a stahnout neco z webu takze skore 1:1, mas nejaky lepsi priklad?

Budto umim cist a psat (nekde musis napsat nazev programu) a pouzivam PC anebo jsem analfabet a na PC nesaham!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
loleq  |  22. 11. 2007 11:59

se nehadam ze se to ma delat tak... ona je to obecnost systemu.. stejne jako klikani ve Widlich... Pokud intalujete uz pripravene baliky staci u velke vetsiny distej take jen poklikat... Oni uz dneska ty Linuxy (nektere a asi nejznamejsi) sou taky klikatka.... Dokonce i neznali uzivatele kteri pracovali na Linuxu o tom nevedeli a mysleli si nadale ze jsou otroky MS...

Sam sem uzivatelem symbianu. Kdybyste se o symbian zajimal trosku v sirsim spektru a ne jen o instalovani aplikaci vedel by ste ze i na symbianove SX1 se podarilo rozjet vami neznaly system Linux.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fido  |  22. 11. 2007 16:34

Ehm. Instalovat jar soubor ma byt prednost symbianu? Nemaji nahodou symbianove aplikace koncovku sis? Jar je java aplikace. Ta samozrejme chodi i na symbianu ale neni to jeho prednost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MoB  |  21. 11. 2007 22:16

Teda kdyby to napsal normální uživatel těchto fór, tak neřeknu. Ale redaktor??? Kolik let tu je Symbian a kolik Asus EEE? Hm? Nebo taky umíte jenom windows a všechno ostatní pokládáte za nepoužitelné?

Fuj, na blití. (Poznámka, zajímá mě eee, takže jsem se odhodlal přečíst i fórum... no příště to asi neudělám.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
22. 11. 2007 02:00

Už jste se vyzvracel? Fajn. :)

Někoho zajímá vyhlídka, že se to za nějaký čas nějak zlepší, a někoho zase zajímá, jak to vypadá teď, a ne to, jak by to mohlo vypadat za půl roku, rok, dva, tři...

Ano, trefil jste to naprosto přesně. Komunikátory se Symbianem jsou tu několik let a to je, co se aplikací a komunity týče, v současnosti jejich velká výhoda.

Nechci se tím pochopitelně dotknout komunity linuxové, ale OS na Eee má svá specifika a trochu jinou cílovou skupinu, než spousta jiných distribucí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  21. 11. 2007 21:11

no skus si nieco najst na nete a zistis ze nato jak je to na svete kratko je uz vela clankou ako to prerobit od instalacie windows az po take veci ako nainstalovat MacOSX (co len tak na hociake pecko nejde dat) dokonca su uz aj specializovane webi len pre tento NTB

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
fra.iesus  |  21. 11. 2007 10:00

no pokud dotycny recenzent nevi nic o operacnich systemech, pak zrejme nic netuci ani o hw, pro ktery jsou stvoreny, takze s prominutim ma ho*no co recenzovat architekturu PC - nejsem linuxak, neznam ani symbian, ale takovou absolutni blbost bych v zivote z huby nevypustil - to uz je vazne na povazenou ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

On nerecenzoval ziadnu architekturu PC, ale uzivatelsky testoval Eee PC. Ked sa na to pozriem ja a napisem to, bude to uz pohlad profesionalny ci skor geekoidny, ktory moze byt pre mnohych ludi zcestny. Preco? pretoze k Eee PC pristupia ako k mobilu :) proste krabicke co ma iste funkcie a moznosti a s nimi dalej ziju ... alebo si nebodaj myslite, ze kazdy smartphone ma desiatky doinstalovanych veci? ;) poznam kvanta ludi, co ani nevedia ze ta cosi doinstalovat ide :D.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
šéfredaktor Živě.cz | 21. 11. 2007 15:08

Zdravim a dekuji Adamovi a Dušanovi za dosavadní obhajobu, ted je rada na me. Máte pravdu v tom, že jsem linuxovy analfabet, ale rozhodne ne takovy, abych nevedel, jak bohata je linuxova aplikacni zasoba. Nejsem fanaticky odpurce Linuxu, nejsem fanousek Windows, nejsem fanaticky fanousek Symbianu. Rozhodne se nehodlam poustet do vasich okno-tucnakovskych valek, ale stejne tak se nehodlam pousted do geekování na Eee. Muj clanek je od zacatku do konce psan uzivatelskym pohledem, nejsem si jisty, jestli jsem to tam nakonec napsal, nebo ne, ale technicke parametry a moznosti toho pocitace necham kolegum ze Zive a Computeru. Co se tyce rozsiritelnosti Asusího Xandrosu, prodavam, jak jsem koupil u Asusu: system neni rozsiritelny. To, že se da spustit linuxovy terminal a tam neco dalsiho resit jsem na vlastni oci videl, ale takove upravy me nechavaji naprosto chladnym a za dva dny, co jsem Eee mel u sebe, jsem k nicemu takovemu nemel duvod, chuť, čas... Zaroven jsem ale, byt jen jedinou zavorkou "(zatim?)" neuzavrel moznosti rozsiritelnosti. Je mi jasne, ze kdyz je mozne hacknout dost dobre zabezpeceny Apple iPhone, nebude nejaka graficka nadstavba delat problem. ...tedy nekomu. A pochybuji, ze deti, pro ktere si myslim, ze je Eee idealni, do teto skupiny patri. Az jim ale prestanou soucasne moznosti Xandrosu stacit, mohou pogooglit a jít dál, což jsem naznačil tí, že jsem napsal, že bude Eee růst s nimi. ...at uz by to bylo smerem tučňákovým, nebo okenným (případně jablečným, abych někoho neurazil, nebo nevyloučil).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dusi  |  21. 11. 2007 18:55

Vdaka za clanok aj za odpovede. Eee som nemal v ruke, ale bezna instalacia softwaru v Linuxe, konkretne v Xandrose, znamena klikom spustit jednu graficku aplikaciu (Synaptic) a odtial klikom vybrat z ponuky aplikacii, klikom potvrdit a je to udelano... takze terminal urcite nie je nutny. Na druhej strane je pravda, ze Asus spristupnil takymto sposobom iba svoje vlastne dodatocne aplikacie, ktorych nebude pravdepodobne velmi vela, takze na instalaciu dalsich tisicok linuxovskych aplikacii je treba (v tej istej grafickej aplikacii) kliknut na "pridat ulozisko" a zadat adresu repozitara, ktory spristupni tento software. Tiez nic tazke, ale uznavam, ze uz to vyzaduje aj pouzit google a najst tuto (xandrosovsku) adresu vyhaldavanim na Eee cez google je zatial asi dost tazke (ale napriklad ten druhy link v prispevku p. Vagnera vyssie toto info obsahuje). Navyse aplikacie mozu mat problem s nestandartnymi zobrazovacimi rozmermi Eee atd, co je zrejme aj dovod, preco to Asus defaultne nespristupnil. Nicmenej, je to iba umele obmedzenie, podobne ako u toho Apple, az na to, ze ochranu Apple len tak lahke prelomit nie je, zatialco Asus to vlastne umoznil, iba neodporuca a nenastavil ako default.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Keby ste to mali v ruke, tak toto asi pisat nebudete .... ziadny synaptic tam v obvyklej forme v GUI nenajdete a to co tam Asus dal nema ziadnu moznost menit repository. Preto je pridavanie cohokolvek dalsieho co neumoznil Asus uz "vyssi divci" pre kazdeho normalneho cloveka, ktory pocitac neovlada pismenkami cez konzolu ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tom  |  21. 11. 2007 22:14

Nesmysl, Synaptic pro instalaci dalsich aplikaci tam je, viz. screenshot:

http://arstechnica.com/reviews/hardware/eee-pc-review.media/synaptic.png

a menit repository samozrejme jde uplne beznym zpusobem - je to uplne normalni APT jako v jakemkoliv jinem distru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
...  |  23. 11. 2007 20:24

Tu recenziu si precitaj - pise sa, ze vo finalnej verzii nebude klasicke KDE rozhranie a teda ani Synaptic bezne aktivovatelny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  24. 11. 2007 12:03

Synaptic nema nic spolecneho s KDE. Navic je to GTK aplikace, KDE je Qt aplikace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
fra.iesus  |  24. 11. 2007 11:31

kdyz to nebyla architektura pc, tak co? mac? amiga? mobil? navigacni system?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Newkiller  |  21. 12. 2007 16:03

sparc,arm,mips ?

to vše jsou pc (respektive x86) nekompatibilní architektury,a je jich o moc víc

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mr.detlef  |  21. 11. 2007 00:25

která mě ovšem nakonec zklamala svou cenou proti původně uvedeným informacím a taktéž mohl být i větší displej, snad se to časem zlepší

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mmarek26  |  21. 11. 2007 23:17

profesionalove co hlavne cestuji, tak maji male SIE, TSHB, IMB a pod co maji 10-12" LCD. NEvim co na to tyto chlapci udelaji, teda moje pozadavky jsou urcite jsem hodne spokojen z 14"lcd 1024x768, mensi rozliseni by mi jiz asi delalo problem z ocima kdyz nekdy sdim u toho 12hod. Nekdy jsme zase na cestach a nemam problem na letisti, ve vlaku, busu si ho otevrit a pouzivat ho. Take realna vydrz 5hod u tohoto nebude nikdy. Cena v zahranici takovychto stroju je od 600-800GBP = zalezi jake je to plastak (viz posledni MSI), nebo titan (IBM x41 apod), jaky mam vykon - zda sunt AMD Turion, nebo Intel Duo Core, kolik RAM, jakou battery, jakou vahu, velikost. To zda ma integrovany 3G a nema treba HSPDA je uzivatelovy slavneho TmobileCZ 4G nanic, dtto uzivateli TmobileSK Flarionu - tym chci naznacit, ze mi staci USB, BT, IR a pripojim tam co chci

Mozna to koupim pritelkyni na SKYPE, Word, NET a FOTKY spolu z nejakou ramkou - budu mit jistotu ze OS tak rychle nerozmrvi a bude ji to fungovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor