Astra2Connect: všude dostupný internet přes satelit

Vyzkoušeli jsme satelitní internet. Všude dostupný, docela rychlý a především zajímavý pro své technologické řešení. Jak si vede v praxi a na kolik vyjde jeho pořízení a provoz?

Internet se pro mnohé stal nepostradatelným. Existuje proto mnoho způsobů, jak se k němu připojit. Stále však existují lokality, kam nevede telefonní kabel, kde není lokální Wi-Fi provider a přinejlepším zde dostanete GPRS připojení mobilního operátora. Přesto je způsob, jak si dopřát internet s rychlostí dostačující na pohodlné procházení webových stránek, sledování on-line videí nebo telefonování přes Skype – umožní to satelitní internetové připojení Astra2Connect.

Na internet s kosmickou technologií

Ve výšce 35 801 km nad zemí krouží kolos s hmotností přes tři tuny, který je napěchován technikou. Má označení Astra 1G a jedná se o stacionární družici, která se otáčí stejnou rychlostí a směrem jako Země. Má tedy vůči Zemi stabilní polohu, a to nad Evropou. A právě tento satelit umožňuje internetové připojení kdekoli v Evropě rychlostí až 2 Mb/s.

Astra2Connect_12.jpgAstra2Connect_13.jpg 
Mapa pokrytí – barevně jsou odlišeny zóny, kde je nutné používat paraboly o průměru větším než 60 cm • počítačový render satelitu Astra

Satelitní internet není žádnou žhavou novinkou, nicméně až s příchodem služby Astra2Connect se stává použitelným a dostupným pro běžné uživatele. U nás ji nabízí firma TradeTec, a.s. známá spíše jako Skylink, která se jinak zabývá nabídkou satelitní televize. Od TradeTecu jsme si satelitní internet půjčili a vyzkoušeli ho v praxi.

Astra2Connect_14.jpg
Schéma zapojení a fungování satelitního internetu

Vzhůru do nebe

Chcete-li si internet přes satelit pořídit, tak se nejprve přesvědčte, zda máte z místa úmyslného umístění paraboly volný výhled na oblohu přibližně jižním směrem ve sklonu cca 45°. Překážkou nesmí být ani větve stromů.

Při pořízení služby dostanete obrovskou krabici obsahující vše potřebné. Instalace začíná samozřejmě montáží antény, která vyžaduje velmi pevný úchop, aby bylo zachováno přesné zaměření i při horších povětrnostních podmínkách. Dodávaná parabola má průměr 80 cm, ale je pochopitelně možné použít jinou, třeba o něco menší.

Astra2Connect_01.JPG Astra2Connect_02.JPG
Co najdete v balení

V balení najdete polohovací držák paraboly, který je přizpůsoben montáži ke svislé pevné tyči. Tu si dokoupíte podle toho, kam chcete anténu umístit – k dispozici jsou úchopy pro přivrtání na zeď, do země nebo třeba k úchytu na jinou konstrukci (např. balkon).

Prohlédněte si instruktážní video, jak se instaluje Astra2Connect:

VIDEO: 2128 'Satelitní internet Astra'

Do ohniska paraboly se následně namontuje konvertor (LNB). Ten se od těch tradičních televizních liší tím, že má dva koaxiální konektory. V balení je 30 m dvojitého koaxiálního kabelu, který slouží k propojení LNB s modemem, a součástí dodávky jsou samozřejmě také potřebné konektory. Celkově je montáž docela snadná, nejkomplikovanější vždy pravděpodobně bude vedení kabelu od paraboly k modemu, což se většinou neobejde bez vrtání skrz zeď.

Astra2Connect_04.JPG Astra2Connect_07.JPGAstra2Connect_05.JPG
Úchyt paraboly a LNB

Jak anténu správně nasměrovat najdete v návodu. Na držáku jsou vyryty stupnice pro možnost hrubého nastavení. Přesné zaměření antény se provádí pomocí akustického zaměřovače, který se připojí k LNB satelitu a jakmile vydává stabilní vysoký pískot bez přerušování, máte anténu přesně nastavenou.

Astra2Connect_10.JPG Astra2Connect_11.JPG Astra2Connect_09.JPG
Modem, ke kterému se přivedou kabely od paraboly • zvukový zaměřovač správné polohy paraboly

Montáž není nějak náročná, ale jsou-li vám pohodlí, jistota a čas cennější než peníze, můžete si u Skylinku odbornou montáž objednat.

Ping hodný výletu za hvězdami

Modem je nezajímavá krabička s několika poblikávajícími diodami, pár konektory a nezbytným napájecím adaptérem. Síťový výstup je pouze jeden, pro připojení více počítačů budete tedy muset dokoupit router. Funkce modemu jsou dostupné standardně přes webovou administraci. Kromě provozních informací zde najdete důležitou kontrolu správného nastavení antény, jinak nic zvláštního.

Astra2Connect_15.png Astra2Connect_16.png
Astra2Connect_17.png Astra2Connect_18.png
Administrace modemu

Po zprovoznění je možné otevřít webový prohlížeč a navštívit stránku Skylinku. Bez aktivace služby se totiž jinam nedostanete, ale právě zde aktivaci můžete provést. Po aktivaci už se vám zpřístupní kompletní internet.

Můžete si otevřít webovou stránku, a pokud máte rádi moderní technologie, bude vás při prvních kliknutích provázet myšlenka, že jste svým ukazováčkem právě poslali paket dat na kosmický výlet dlouhý téměř 72 tisíc kilometrů. A stejnou „štreku“ to má potom zpátky, aby přinesl váš požadavek.

Jen let vzduchem, resp. kosmickým prostorem, čítá přes 140 tisíc kilometrů a naskýtá se tedy otázka, jakou má takové internetové připojení latenci, neboli ping. Fyzikální zákony říkají, že pokud signál letí rychlostí světla, tedy 300 000 km/s, urazí oněch 140 tisíc kilometrů přibližně za půl vteřiny. Ping tedy nikdy nebude lepší než cca 500 ms.

Sledování signálu odhalilo, že se ze satelitu zpět na zem vrací na území Francie, nicméně k prohlédnutí stránek Živě.cz ho čeká cesta přes 37 uzlů, včetně amerických.

Astra2Connect_19.png
Trasování signálu

V praxi se odezva ukázala jako docela kolísavá, a to v rozmezí od 600 do 1500 ms. To jsou hodnoty pro běžné pozemní připojení (i bezdrátové) nevídané. Při běžném procházení webu je ale celkem jedno, že načtení stránky trvá o vteřinku déle. Na akční online hry to ale pochopitelně není.

Ping.png
Průběh odezvy během půlminutového měření

Ping nevadí, horší je upload

Právě neobvyklý ping je zřejmě důvodem toho, že většina webových měřičů rychlosti internetu ukazuje nesmysly, resp. každý něco jiného. Nejblíže byl Speedtest.net, ale i ten ukazoval nesmyslný upload nad limit tarifu. Nejspolehlivější bylo přímé měření při nahrávání souborů na FTP. U námi testovaného megabitového tarifu se ukázalo, že je rychlost downloadu i uploadu jen těsně pod uvedenými hodnotami.

obrázek019.png

Průměrné rychlosti při kopírování velkých souborů z/na FTP:

  • download: 960 kb/s
  • upload: 116 kb/s

Tarifní hodnoty nejsou garantovány a jsou tedy jen možným maximem. Záleží pochopitelně na agregaci, ale třeba také na počasí. Měření ale ukázalo, že k žádným velkým výchylkám nedochází, ať už surfujete ve všední den dopoledne, večer, o víkendu, za pěkného počasí nebo se zamračenou oblohou. Služba ještě evidentně není příliš rozšířena.

Na připojení je aplikován limit pro stažení dat, neboli FUP. Provozovatel je oprávněn snížit rychlost připojení těm uživatelům, kteří za uplynulý měsíc stáhli nejvíce dat. Ke snížení rychlosti pak dochází v období špiček, kdy službu využívá nejvíce uživatelů, jinak zůstává bez omezení. Nejprve jsou omezování uživatelé s nejnižším tarifem, kteří spotřebovali nejvíce dat a jako poslední uživatelé s nejvyšším tarifem, kteří spotřebovali nejméně dat.

V dnešní době žádná oslnivá rychlost a dlouhá odezva nabízí otázku, zda je takový internet použitelný v praxi. Stránce pochopitelně trvá plné načtení o něco déle, než na osmimegabitovém ADSL, ale ve srovnání s mobilním připojením prostřednictvím GPRS/EDGE je to rychlý a pohodlný internet. Jeho největší slabinou je velmi pomalý upload. V rámci testu jsem zkusil komunikaci skrze Skype, kde se ukázalo, že ping do jedné vteřiny zde nehraje žádnou podstatnou roli. Hlasová komunikace probíhala bez problému, ovšem s videohovorem už to bylo horší – druhá strana viděla prakticky jen statický obrázek, který se jednou za čas změnil (důsledek pomalého uploadu), příchozí obraz většinou zůstal chvíli plynulý, ale poté se také zastavil.

Dal bych za internet cokoli…

Satelitní internet je výjimečné řešení pro výjimečné lokality a výjimečná je samozřejmě také cena. Samotný měsíční paušál ještě snese srovnání s pozemní bezdrátovou konkurencí, ale pořizovací náklady jsou poněkud vyšší. Za satelitní komplet Astra2Connect zaplatíte 12 240 Kč včetně daně. K tomu je však nutné připočítat ještě aktivaci služby v ceně 2 750 Kč, ve které je započten měsíc provozu. Celkem tedy pořízení satelitního internetu vyjde na 14 990 Kč + cena za montáž, pokud se do ní nepustíte sami.

Dále se platí měsíční paušál podle zvoleného tarifu:

TarifdownloaduploadFUP (měsíčně)měsíční poplatek
A256 kb/s64 kb/s500 MB650 Kč
B512 kb/s96 kb/s800 MB950 Kč
C1 Mb/s128 kb/s1400 MB1 350 Kč
D2 Mb/s128 kb/s2240 MB2 200 Kč

Jako nejvýhodnější se jeví tarif C, který nabízí nejvyšší možný upload a dostačující megabitové stahování. Srovnávat můžeme například s mobilním připojením Internet 4G od T-Mobilu, které v megabitové variantě vyjde na 1189 Kč měsíčně. Teoretický megabit nabízí s poměrně velkým pokrytím také Telefónica O2 se svým CDMA, které je dostupné za 750 Kč měsíčně. Počáteční náklady jsou zde nižší a mobilní operátoři vám je umožní zcela eliminovat při podpisu smlouvy na dva roky.

Astra2Connect_08.JPG
Satelitní idylka na balkóně bytu, do kterého ústí kabel Netboxu, UPC i Telefóniky. Tady je satelitní internet pochopitelně nesmysl instalovaný jen pro potřeby testování.

Satelit tedy vyjde dráž, ale přímé srovnávání s pozemními službami je trochu nesmyslné. Je to pochopitelně mnohem nákladnější technologie a určená především pro ty, kteří jinou možnost připojení nemají. Nikdy nebude masově rozšířena, ale ti co ji budou využívat za ni budou vděční. Kromě domů odříznutých od civilizace, chat a venkovských usedlostí najde využití také u cestovatelů. Stačí si dát držák paraboly na karavan a při zastávce provést zaměření – získáte internet použitelný v jakémkoli zapadlém kempu kdekoli po Evropě a navíc nemusíte platit žádné roamingové poplatky.

Nabízí se také otázka, zda je možné využít satelitní internetový komplet k příjmu satelitní televize. Možné to není, kovertor a modem jsou určeny výhradně pro datové přenosy. Ale můžete využít alespoň anténu, do které lze přidat televizní konvertor.

Více informací na www.skylink.cz.

Diskuze (31) Další článek: Mikrovideo: mikronotebook Sharp PC-Z1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,